Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA Sindikalisti sa zebnjom dočekuju kriznu godinu

Kriza zaobilazi Zagorje zbog malo izvoznika?

07.01.2009.
u 16:14

S osobito velikom zebnjom najavljenu kriznu 2009. godinu dočekali su sindikalisti. Poznato je da ni dosad nisu bili zadovoljni odnosom nekih poslodavaca prema radnicima. Ti su poslodavci često nastojali zakinuti radnike gdje god su mogli.

Mali broj nezaposlenih
Sindikalisti ističu probleme u vezi s pravom na godišnji odmor, s plaćama koje se kod većine privatnih poslodavaca isplaćuju dijelom na ruke te s neplaćanjem prekovremenih sati. Zbog crnih najava za ovu godinu, sindikati se boje da bi se remen mogao stezati najprije na pravima radnika. Stoga i u zagorskim sindikatima s posebnom pozornošću iščekuju što će se događati ove godine.

– Aktivnostima zagorskoga gospodarstva u 2008. godini možemo biti zadovoljni. Sve je više uspješnih tvrtki, pa je u prvih devet mjeseci prošle godine zagorsko gospodarstvo imalo 52 posto veći rast u odnosu na ostatak Hrvatske. Možemo biti zadovoljni i brojem nezaposlenih osoba koji se ove godine kretao oko 4000. Podsjećam da je do prije nekoliko godina broj nezaposlenih bio veći od 8000 – kaže Leo Jakušić, županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Zabrinjavajućim ocjenjuje dva posljednja slučaja, stečaj zlatarbistričkog Elcona i gašenje proizvodnje u Orokonfekciji. U sindikatu su zabrinuti i zbog toga jer plaće za hrvatskim prosjekom stalno zaostaju 25 posto, a za plaćama u Zagrebu više od 40 posto.

– Što se tiče najava krize, teško je davati konkretne prognoze. Iskreno se nadamo da zagorsko gospodarstvo neće pogoditi jaka kriza jer ona prijeti ponajprije izvoznim tvrtkama kojih u Zagorju nema previše. Kada je riječ o zagorskom gospodarstvu, najviše se bojim nelikvidnosti. Neplaćanje i nedisciplina u poslovanju gospodarstvenika može sustavom domina izazvati velike probleme – kaže Leo Jakušić.

Materijalna prava
Krizno razdoblje trebalo bi potaknuti radnike i na učlanjivanje u sindikate. U zagorskom povjereništvu Saveza samostalnih sindikata procjenjuju da svaki drugi radnik u županiji nije učlanjen u sindikat. Najčešće kršenje materijalnih prava radnika odnosi se na neisplatu plaća, jednostrano umanjenje plaća, neplaćanje putnih troškova, prekovremena rada i otpremnina.

Među nematerijalnim pravima najčešća kršenja odnose se na davanje nezakonitog otkaza, premještanje na drugo radno mjesto i slično. Pravna služba Saveza samostalnih sindikata podnijela je prošle godine 690 tužbenih zahtjeva u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije