Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki vodostaj

VIDEO Kopački rit potpuno preplavila voda, prava atrakcija za turiste

Kopački rit
Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/7
04.06.2019.
u 14:33

Najviši vodostaj Drave i Dunava u Baranji od 2013.

Kopački rit preplavila je voda! Tako visoki vodostaj Drave i Dunava nije zabilježen od 2013., a vodostaj Dunava kod Batine iznosio je 564 centimetra u utorak ujutro, što je indikator za 100 postotnu poplavljenost Posebnog zoološkog rezervata u tom parku prirode.

- Visoki vodostaj rijeka Drave i Dunava riječnim je rukavcima i kanalima donio veliku količinu vode u poplavno područje Parka, što je u kratko vrijeme bitno promijenilo njegov izgled: sada su ritske livade prekrivene vodom, drveće se uzdiže iz vode, pa cijelo područje pretvara u veliko vodeno prostranstvo – pojašnjavaju u Kopačkom ritu.

Kopački rit
1/6

U Kopačkom ritu poplava je dobrodošla, ona nije nepogoda nego zapravo predstavlja temeljni prirodni fenomen u Parku, jer voda donosi život. Ona mijenja izgled područja i stvara mnoštvo različitih tipova staništa koji pogoduju biološkoj raznolikosti biljnih zajednica, a pridošla voda iznimno je bogata ribom. Životinjski svijet također se prilagođava uvjetima visoke vode i instinktivno se povlači na terene s većom nadmorskom visinom. Poplava ima pozitivan utjecaj jer otklanja neke kopnene invazivne vrste u zaštićenom području.

Osim što poplava donosi bujanje biljnog i životinjskog svijeta, ona predstavlja jedan od najljepših prizora u Parku za posjetitelje, pa su izleti brodom, čamcem ili kanuima sada posebno atraktivni.

Pretpostavlja se da će razdoblje izrazito visokog vodostaja trajati do kraja tjedna.

Ključne riječi

Komentara 2

SL
slatix
17:44 04.06.2019.

Ma što mi napričaste. Sve močvarne ptice su u procesu gnežđenja skrivene u trsci i vi hočete reći da su se one premjestile sve sa gnjezdom i jajima.

ZE
zekozeko1
15:19 04.06.2019.

Ziva glupost a uzmu ti 100 kn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije