Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošnja za blagdane

Od skromnije do bogate: evo koliko stoji uskrsna košarica

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
28.03.2018.
u 18:37

Ministarstvo poljoprivrede savjetuje potrošačima da za blagdane najprije kupuju namirnice koje nisu lako pokvarljive

Na hrvatskim tržnicama i u mesnicama izlozi i pultovi već su “okićeni” mesnim delicijama, rolanim šunkama, plećkama, pršutima, janjetinom..., na koje ćemo, prema procjenama, samo u uskrsnom tjednu ostaviti oko 175 milijuna kuna, a uz sve ostalo i više od 1,6 milijardi kuna.

Još nema gužvi

Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara, kaže da će potrošnja teletine, junetine, puretine porasti u prosjeku 10 do 20%, a odojka ili pak janjetine i jaja i nekoliko puta. Janjetine, mahom uvozne, s obzirom na to da se još uvijek nije stalo na kraj domaćoj prodaji “na crno”, potrošnja će u odnosu na tjedni prosjek od 112 tona porasti za čak 200 tona, odojaka s 90 na 270 tona, a jaja s prosječnih 13,7 milijuna komada tjedno za vrtoglavih 25 milijuna. No mesnice, uvjerili smo se i jučer na zagrebačkom Dolcu, još su polupuste. Kilogram svježe janjetine s glavom stoji u prosjeku 74 kune, kilogram dimljene lopatice 50, suhe 30, rolane šunke s kožom ili bez 40-45 kuna, pršuta od 80 kuna naviše... – Navala na meso počinje obično na Veliki četvrtak i petak – kaže nam Neno Erdelić, vlasnik dolačke mesnice Neno, a ako je vjerovati mesarima i natpisima uokolo, za uskrsne dane uglavnom ćemo objedovati meso i mesne proizvode iz domaće proizvodnje. Isto je i s hrenom, mladim lukom, salatom i ostalom zelenjavom koja je preplavila tržnice, a iako nam je i domaća riba sve češće na posnom blagdanskom meniju, tradicijski se ne odričemo ni bakalara za oko 160 kuna.

Sve već sada skuplje

U HGK ističu da promet u trgovini na malo raste stalno već četiri godine, lani čak 4,7% na godišnjoj razini , ali i cijene. Prema njihovim procjenama, skromnija će potrošačka košarica četveročlanu obitelj od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka stajati oko 560 kuna, srednja oko 1020, a “bogata” 1530 kuna naviše. Iako godišnji rast cijena hrane slabi od prosinca lani, cijene hrane ovih dana su u prosjeku više 1,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, meso oko 2%, riba 0,5%, mlijeko, sir i jaja 5%, voće 3%, a povrća 2% – pa će i sve tri košarice biti nešto skuplje nego lani. No i građani su optimističniji po pitanju potrošnje, jedino što moraju paziti gdje i kako, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Savjetuju potrošačima da najprije biraju namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju zaleđene i osjetljivije (meso, mlijeko, mliječne proizvode), kako bi što prije stigle do hladnjaka. Na tržnicu je pametnije ići ranije ujutro, kupovati količine koje se mogu potrošiti u tjedan dana te paziti na rok trajanja. 

Bogata košarica

Prema procjenama HGK, iznosit će najmanje 1530 kuna, što je za 30 kuna više nego lani. Bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadrži skuplju ribu i meso kao što su bakalar, tunjevinu, šunku, janjetinu, teletinu, mesnu juhu..., a umjesto jeftinog kolača, blagovat će se i raskošne torte...

Srednja košarica

Po izračunu HGK iznosit će najmanje 1020 kuna, 20-ak kn više nego lani. Glavne namirnice tu će biti oslići, brancini, orade, rolana šunka, odojak. U juhi će se naći junetina, nešto manje kvalitetni dijelovi nego u bogatoj košarici, za prilog mladi luk, puterica, punjena jaja..., a za slatko orehnjača i makovnjača.

Skromna košarica

Skromnija košarica od 560 kuna, u prosjeku bi trebala biti 10-ak posto skuplja od lanjske. U njoj će se naći piletina ili mlada kokoš, srdele ili neka malo skuplja riba, svinjska lopatica, za desert kakvi štrukli, zlevanka, pita od sira ili jabuka... Bitno da je obitelj na okupu – i da je domaće.

Rolana šunka, lopatica...

1700 t vrijednih 51 milijun kuna uglavnom iz domaće proizvodnje

50 kuna košta kg dimljene lopatice, 30 kn/kg suhe, rolana šunka i vrat bez kosti 40 kn/kg, pršut 80 naviše...

Teletina, junetina

1500 t vrijednih 60 milijuna kuna u prosjeku 20% od uobičajenog

4833 tona prosječna je mjesečna potrošnja

58.000 tona godišnje

Janjetina

312 t vrijednih 21,9 milijuna kuna što je za 200 tona više od prosjeka

450 t 
prosječna je mjesečna potrošnja

5000 t godišnji uvoz i proizvodnja

Puretina

308 t vrijednih 12,3 milijuna kuna uglavnom iz domaćeg uzgoja

833 t prosječna je mjesečna potrošnja

10.000 tona godišnje

Jaja

38,7 mil. komada jaja za 58,2 mil. kuna 
uglavnom iz domaćeg uzgoja

55 milijuna komada trošimo mjesečno

660 milijuna jaja godišnje

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Pezo
Pezo
19:00 28.03.2018.

Hajde ne serite sa tim košaricama prije svakog praznika. To je valjda Sever izračunao.

RI
rimac444
22:53 28.03.2018.

Glupost su ovakve košarice za širenje pesimizma, malodušja, jugonostalgičara, sindikalnih i medijskih politikanata. Tko je danas u našem društvu gladan i tko si svaki dan ne može priuštiti rolanu šunku, jaja i slične namjernice. Svega toga smo bili željni u prokletom komunizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije