Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kinezi zagrizli na Tita!

Kumrovčani pregovaraju s Kinezima da u bivšoj Partijskoj školi otvore centar akupunkture
18. svibnja 2012. u 13:09 6 komentara 9 prikaza
Kinezi
Foto: Mladen Mandić
Pogledajte galeriju 1/3

Ni pet mjeseci nakon promjene vlasti u Hrvatskoj pitanje privatizacije “kumrovečkih mrtvih kapitala” – bivšeg spomen-doma boraca i omladine, Partijske škole i Titove rezidencije nije se pokrenulo s mrtve točke.

 Sastanak u Zagrebu

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama, posredstvom zagorskog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, ovih je dana bio u Zagrebu na sastanku s predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem.

– Očito je vrijeme krize i nema baš puno interesenata za kupnju kumrovečkih objekata koji su u vlasništvu države. Budući da baš i nije vrijeme za jeftinu rasprodaju državne imovine, koja je procijenjena na 40-ak milijuna kuna, kao mogućnost pojavilo se i davanje u dugogodišnju koncesiju tih objekata, na rok i do 50 godina, rekao nam je načelnik Kumrovca Ulama. Među potencijalnim investitorima koji bi uložili svoj novac u Kumrovec sada su u igri i Kinezi. Posredovanjem predsjednika Društva hrvatsko-kineskog prijateljstva Andrije Karafilipovića, Kumrovčani su, razgovarajući s kineskim partnerima, poslali ponudu u Kinu da se u bivšoj Partijskoj školi otvori srednjoeuropski centar tradicionalne kineske akupunkture i medicine. Titova je pak rezidencija, u okviru Muzeja Hrvatskog zagorja trebala postati povijesni muzej gdje bi povjesničar prof. dr. Tvrtko Jakovina spojio događanja i ličnosti Zagorja i šire regije. No, kako doznajemo, Muzejima Hrvatskog zagorja ta se inicijativa baš i ne sviđa. Oni su, naime, Titovu rezidenciju proglasili neperspektivnom i žele je vratiti na upravljanje državnoj agenciji za nekretnine AUDIO.

 Šokantna vijest

– Ako je istina da Muzeji Hrvatskog zagorja više ne žele Titovu rezidenciju, mogu samo reći da mi je to šokantna vijest jer Titova rezidencija zasigurno je najpotentniji kumrovečki objekt koji u Kumrovec može privući najviše turista. Meni je doista nezamislivo da neki ne prepoznaju turističke potencijale Kumrovca, jer Tito je ipak naš najveći brend – rekao je načelnik općine Kumrovec Dragutin Ulama te dodao kako muzeji očito ne žele Titovu rezidenciju jer bi tako sadašnji prostor Starog sela dobio konkurenciju, a nekima u Muzejima Hrvatskog zagorja to smeta.     

Terme Tuhelj i dalje zainteresirane

Jedan od najupornijih potencijalnih investitora za kupnju ili upravljanje kumrovečkim objektima su Terme Tuhelj iz Tuheljskih Toplica, jer im je Kumrovec na pola puta između Tuhlja i Podčetrtka. Njihova direktorica Ivana Kolar kaže da unatoč tome što su u posljednjih godinu, dvije puno investirali u gradnju novog hotela u Tuheljskim Toplicama koji će biti otvoren početkom lipnja, i dalje su zainteresirani za kumrovečke objekte. -– Najviše smo zainteresirani za zgradu bivšeg spomen-doma, no isto tako mogli bismo upravljati i s ostala dva objekta. Za Kumrovec bi možda bilo najbolje da svaki od tri objekta preuzme netko drugi, kako samo jedan investitor ne bi previše utjecao na razvoj Kumrovca – rekla je Ivana Kolar.     

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • vozac-traktora:

    Pa komunjare komunjaru miju. Čemu ovaj naslov i tekst uopće? Koji su sljedeći? Sjevernokorejci, Kubanci?

  • velikazmija:

    ma nije moguće tito na licitaciji --

  • Feci:

    Evo http://www.vecernji.hr/regije/macelj-gora-zlocina-clanak-410508 Ovo je na istoj stranici Večernjeg. Možda bi se ovo moglo uklopiti u brendiranje Josipa Broza Tita. Napravi se kakva \"poučna staza\".