Naslovnica Vijesti Hrvatska

Javio se Kim i objavio kad će denuklearizirati Sjevernu Koreju

Kim je rekao južnokorejskim dužnosnicima da je njegova vjera u Trumpa "nepromijenjena"
06. rujna 2018. u 23:30 3 komentara 336 prikaza
Donald Trump i Kim Jong-un
Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un postavio je svoje prve rokove za denuklearizaciju, ciljajući na kraj prvog mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekli su u četvrtak seulski dužnosnici, izazvavši zahvalu Trumpa koji je rekao da će to "zajedno postići".

Summit Donalda Trumpa i Kim Jong Una Stoljetni summit Život u Sjevernoj Koreji: 'Organizirani su savršeno, nema šverca i kriminala'

Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastat će se u Pyongyangu 18-20 rujna na trećem summitu i razgovarati o "praktičnim mjerama" prema denuklearizaciji, rekao je Moonov savjetnik za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong dan nakon što se susreo s Kimom.

Taj susret na vrhu mogao bi obnoviti zamah u pregovorima o denuklearizaciji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država nakon što je Trump otkazao posjet Pyongyangu državnog tajnika Mikea Pompea prošli mjesec navodeći nedostatak napretka.

Kim je rekao južnokorejskim dužnosnicima da je njegova vjera u Trumpa "nepromijenjena" te da želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka i završetak neprijateljskih odnosa sa Sjedinjenim Državama prije nego se završi Trumpov prvi mandat 2021., rekao je Chung.

Donald Trump 'On je gnusan zločinac' Žestoki uvodnik: 'Trumpa je narod osudio na smrti'

Nema, međutim, naznaka da je Kim ponudio konkretne mjere za odustajanje od svoga nuklearnog arsenala, za što su neki američki dužnosnici privatno rekli da sumnjaju da je on to voljan učiniti.

"On je posebice naglasio da nikad nije rekao ništa negativno o predsjedniku Trumpu", rekao je Chung.

Trump je u tweetu pozdravio Kimove riječi.

"Sjevernokorejski Kim Jong Un objavio 'nepokolebljivu vjeru u predsjednika Trumpa'. Hvala predsjedniku Kimu. Mi ćemo to zajedno postići!", napisao je Trump.

U ranijim propalim pregovorima Sjeverna Koreja je rekla kako bi mogla razmotriti odustajanje od svog nuklearnog programa ako bi Sjedinjene Države dale sigurnosna jamstva uklanjanjem snaga iz Južne Koreje i povlačenjem svog tzv. nuklearnog kišobrana odvraćanja s Juga i Japana.

Donald Trump i Kim Jong Un Povijesni sastanak Zašto je Singapur odabran za susret Trumpa i Kim Jong Una?

Američki dužnosnici koji sudjeluju u najnovijim pregovorima kažu kako Sjeverna Koreja odbija čak i započeti razgovore o definiranju denuklearizacije te da ustraje na tome da Sjedinjene Države moraju prvo pristati na istodobne mjere smanjivanja pritiska sankcijama.

Pompeo je posjetio Pyongyang u srpnju nakon čega ga je Sjeverna Koreja optužila da postavlja "jednostrane i gangsterske zahtjeve za denuklearizacijom".

Upitan za američke obavještajne podatke da Sjeverna Koreja i dalje jača svoje programe oružja Pompeo je napomenuo da je Pyongyang prekinuo nuklearne probe i probno ispaljivanje projektila za što je rekao da je "dobra stvar".

Sjeverna Koreja BACH OTKRIO Veliki vođa odobrio nastup Sjeverne Koreje na OI 2020. i 2022.

"Ali rad na uvjeravanju predsjednika Kima da napravi strateški zaokret o kojem smo razgovarali za svjetliju budućnost naroda Sjeverne Koreje se nastavlja", rekao je Pompeo.

State Department je kasnije rekao da Pompeo šalje svog nedavno imenovanog sjevernokorejskog izaslanika Stephena Bieguna u Južnu Koreju, Kinu i Japan od 10. do 15. rujna.

Chung je rekao kako je Kim naglasio potrebu da Sjedinjene Države uzvrate istom mjerom na početne poteze Sjeverne Koreje među kojima je zatvaranje mjesta za nuklearne probe i postrojenja motora za projektile.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

[video: 26181 / Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • zarac:

    Našao lonac poklopac.

  • nevjerujženikojalaže:

    prvi predsjednik usa koji nije zaratio već je promjene postigao mirnim putem, nadam se da će tako i nastaviti. go trump, go..

  • PiratiSnebesa:

    USA pomalo uviđa da iskrene prijatelje mogu naći samo u komunistima, a sve ulizice koje su ih godinama iz koristoljublja i straha podržavale jedva čekaju da Amerika padne na koljena.