Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kaznene prijave zbog ubojstva 15 zarobljenika 1991. u H. Kostajnici

Više od 26 godina nakon počinjenog zločina sisačka policija je objavila kako je dovršila istragu o tim događajima te je temeljem zapovjedne odgovornosti podnijela kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv 81-godišnjeg Branka Dmitrovića i 65-godišnjeg Nikole Begovića
19. prosinca 2017. u 12:27 14 komentara 3813 prikaza
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon pada Hrvatske Kostajnice 12. rujna 1991. godine iz velike skupine zarobljenika, još uvijek nepoznate osobe su izdvojile 15 lokalnih muškaraca, među kojima je bilo 11 zarobljenih policajaca i vojnika te četvero civila.

ICTY, haaški sud portal (1) Branimir Bradarić Previše je bilo krvi i zločina da bi ih opralo 90 osuđujućih presuda

Ubijeni su na području Donjih Kukuruzara, a posmrtni ostaci njih 12 nađeni su u masovnim grobnicama Plavićevac i Babina Rijeka. Za tijelima troje ubijenih i dalje se traga. Više od 26 godina nakon počinjenog zločina sisačka policija je objavila kako je dovršila istragu o tim događajima te je temeljem zapovjedne odgovornosti podnijela kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv 81-godišnjeg Branka Dmitrovića, komadanta štaba tadašnje Teritorijalne obrane Hrvatske Kostajnice i 65-godišnjeg Nikole Begovića, zapovjednikom vojne policije tzv. SAO Krajine koja je sudjelovala u napadu na H. Kostajnicu.

Njih se sumnjiči da su pod direktnim nadzorom imali još uvijek neidentificirane vojnike, koji su iz skupine zarobljenih branitelja i civila izdvojili 15 muškaraca te ih ubili. Obzirom su odvojeni isključivo lokalni stanovnici iz Hrvatske Kostajnice i okolice, pretpostavlja se da su to učinili lokalni srpski vojnici koji su ih prepoznali.

"Mnogi civili i branitelji su zarobljeni od strane pripadnika Teritorijalne obrane i uz pomoć tadašnje JNA. I dalje radimo na otkrivanju neposrednih počinitelja ovog zločina, a za dvojicom, protiv kojih smo podigli prijave, izdane su i međunarodne tjeralice" – rekao je načelnik Policijske uprave Sisačko-moslavačke Luka Pešut. Preostali zarobljenici su odvedeni u logor Manjača i nakon nekoliko mjeseci razmijenjeni.

Prema dostupnim informacijama i Branko Dmitrović i Nikola Begović se nalaze na području Republike Srbije. Dmitrović je 2013. godine, u odsustvu, osuđen na 15 godina zatvora zbog organiziranja iseljavanja hrvatskog stanovništva iz okolice Hrvatske Dubice, kojom prilikom je počinjen najmasovniji ratni zločin na području Banovine u Domovinskom ratu. Tada je u selu Baćin ubijeno 56 civila.

Banski dvori NAPAD NA BANSKE DVORE Tužiteljstvo otvorilo istragu, određen istražni zatvor Bajiću i ostalima Vojislav Šešelj Srpski radikal Šešelj rekao da ima pametnija posla od procesa u Haagu i najavio novu knjigu Anto Nobilo Održali sastanak Nobilo otkrio hoće li zastupati logoraše iz BiH u tužbi protiv RH
Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar anti_komunist
  anti_komunist:

  cemu zurba sa.kaznenim.prijavama, ta tek je proslo samo 26 godina......

 • Avatar jumanji
  jumanji:

  stvarno su se požurili s tim optužbama.

 • Avatar magarac.joVo adminovbrat
  magarac.joVo adminovbrat:

  te ustaše su sigurno zlostavljale srpsku decu, i sa zavišću gledale petokrake.. ( možda i kokarde)... na glavama kršnih i dičnih teritorijalaca.. ako ne vjerujete, pitajte Documentu i slične ne- vladine udruge.. ( ne- vladine znači da ne rade za ... prikaži još!a hrvatsku vladu ( državu, narod), ali da vole hrvatske novce )... izdaja se isplati, kod nas...