Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA BANSKE DVORE

Tužiteljstvo otvorilo istragu, određen istražni zatvor Bajiću i ostalima

Banski dvori
Foto: Vlada.hr
15.12.2017.
u 16:27

Osumnjičeni su Ljubomir Bajić (78), Slobodan Jeremić (68), Đuro Miličević (62), Čedomir Knežević (66), Ratko Dopuđa (61) i Damir Lukić (59)

Nakon što se MUP prije neki dan pohvalio da je nakon 26 godina razriješio raketni napad na Banske dvore 7. listopada 1991., Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u petak je priopćilo da je zbog tog događaja pokrenulo istragu protiv šest osoba.

U priopćenju se navodi da je istraga pokrenuta protiv pet osoba “zasad nepoznatog državljanstva” te jednog hrvatskog državljanina, koji se sumnjiče za pokušaj ubojstva predstavnika najviših državnih tijela te za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Konkretnije osumnjičeni su Ljubomir Bajić (78), Slobodan Jeremić (68), Đuro Miličević (62), Čedomir Knežević (66), Ratko Dopuđa (61) i Damir Lukić (59). Sumnjiče se da su sudjelovali u raketnom napadu na Banske dvore želeći ubiti dr. Franju Tuđmana.

U raketiranju Banskih dvora poginuo je civil M.M., dok su još četiri osobe ozlijeđene, a pričinjena šteta na Banskim dvorima i okolnim objektima iznosi 35 milijuna kuna. Tužiteljstvo je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložilo da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te zbog izuzetno teških okolnosti počinjenja djela, a sudac istrage u petak je taj prijedlog i prihvatio pa je Bajiću i ostalima određen jednomjesečni istražni zatvor. Kako su svi nedostupni i koliko je poznato uglavnom žive u Srbiji, vjerojatno slijedi raspisivanje međunarodne tjeralice.

Komentara 36

EL
elkomadante
16:52 15.12.2017.

a vec se ponadao, pravi bajić ?

CR
croban1111
17:45 15.12.2017.

Trebalo je samo 25 godina, da budu sigurni, da ova petorica nisu u Hrvatskoj, i sada odrediše istražni zatvor.Ovo ni Rade Šerbeđija ne bi bolje izrežirao.

DO
doktorica
20:01 15.12.2017.

našem tužiteljstvu trebaju desetljeća da privedu pravdi zločince,dok su brzi samo kad treba osuditi običnog hrvatskog građana za neki prekršaj.Kao da čekaju da im krivci postanu nedostupni pa da onda reagiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije