Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održali sastanak

Nobilo otkrio hoće li zastupati logoraše iz BiH u tužbi protiv RH

Anto Nobilo
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
14.12.2017.
u 10:17

"Osnovno je pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. Po mom mišljenju - da"

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je jutros mogućnost da će zastupati logoraše iz BiH u tužbi protiv Republike Hrvatske.

- Predstavnici logoraša bili su jučer kod mene i načelno smo se dogovorili da ćemo zajedno krenuti u tom pravcu, ali nisu potpisane punomoći, jer treba provjeriti niz činjeničnih i pravnih pitanja. Prema mojem mišljenju, smatram da se može pripisati odgovornost hrvatskoj državi za ono što se događalo u logorima, ali trebat će napraviti dubinsko istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica. Trebat će pročitati cijelu presudu Prliću i ostalima, koja je obimna. I nakon što to napravim naći ćemo se ponovno s predstavnicima logoraša i dogovoriti konkretne korake - rekao je Nobilo jutros na N1.

Anto Nobilo
1/109

Komentirao je i tvrdnje da nema temelja za tužbu logoraša.

- To je točno. Na temelju presude ne možete podići i tražiti ništa od Republike Hrvatske. Međutim, ta presuda je utvrdila nešto što je nova činjenica u međunarodnom pravu, a to je da su predsjednik države, ministar obrane i načelnik glavnog stožera sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu u ratu koji je bio međunarodni i smatram da se stvorio standard operativne kontrole koje međunarodno pravo traži da bi se zločini u jednoj državi mogli pripisati drugoj državi. Tu bi činjenicu koristili u tužbama protiv Republike Hrvatske. Osnovno je pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. Po mom mišljenju - da. Stalni sud pravde u Haagu traži da bi država bila odgovorna, morala bi imati operativnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, a pošto je Tuđman bio u udruženom zločinačkom pothvatu, taj se uvjet i ostvario i možemo zaključiti da je Hrvatska imala ne samo opću kontrolu nego i konkretnu operativnu kontrolu nad postupcima i osnivanju logora - rekao je Nobilo.

Na pitanje postoji li mogućnost da hrvatski logoraši koji su bili zatočeni u Srbiji pokrenu sličnu tužbu odgovorio je - "apsolutno".

- Još i lakše nego u ovom slučaju, jer su oni bili na teritoriju Srbije. Čini mi se da su logoraši iz Vukovara pokrenuli neke tužbe u Srbiji. Pravda se mora vršiti u svim pravcima i svatko tko je kršio međunarodno pravo mora za to snositi posljedice - rekao je Nobilo.

Pogledajte i video kronologije drame u Haagu:

Komentara 38

LI
lipnjak
11:53 14.12.2017.

Uopce ne sumnjam da ce ova nakarada, ulicni dijelitelj pravde maloljetnicima s gustom prihvatit taj posao.

KK
klara.kos.73
10:56 14.12.2017.

dobro da i postojimo kao država koliki rade potiv Hrvatske i naroda.

MA
maziko
10:38 14.12.2017.

Suvisan je svaki komentar na ovu osobu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije