Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kardinal Puljić: Svećeničkog zlostavljanja djece bilo je i u BiH

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici ali je dodao kako je toga bilo "vrlo malo"
22. veljače 2019. u 17:56 15 komentara 958 prikaza
Vinko Puljić
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je u petak kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici ali je dodao kako je toga bilo "vrlo malo" te kako se Crkva u BiH s tim problemom odmah i odlučno suočila.

PHIL SAVIANO 'Morali smo masturbirati, oralno ga zadovoljavati. Nisam imao snage reći NE Bogu'

"U BiH je, na žalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo (to) uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna", kazao je kardinal Puljić u Vatikanu u izjavi za regionalnu televiziju N1.

Vrhbosanski nadbiskup je među sudionicima skupa o prevenciji svećenićkog seksualnog zlostavljanja djece kojega je sazvao papa Franjo. Kardinal Puljić je podsjetio kako je Sveti Otac pozvao da se s ovakvim zlodjelima Crkva hrabro suoči, prizna zlo koje je počinjeno i očisti svoje redove od zlostavljača.

Papa Franjo POVIJESNI SKUP Papa Franjo otvorio skup o pedofiliji: 'Žrtve traže konkretne mjere'

"Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zloporabi djece", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je najvažnije raditi sa žrtvama  a zatim poduzeti sve da se slična zlodjela ne bi ponavljala.

Papa Franjo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Konferencija biskupa 'Štitili smo biskupe zločince'. Prikazana snimka svjedočenja pet žrtava svećenika pedofila

Na pitanje je li neki od slučajeva seksualnog zlostavljanja djece kojega su počinili svećenici završio pred sudovima u BiH kardinal Puljić je odgovorio niječno. Kazao je kako je problem u nedefiniranim zakonima i nesređenom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Sada se čekaju upute i odluke Svete kongregacije pa će onda i u Crki u BiH odlučiti što dalje činiti.

>>Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • juma:

    Gospodine kardinale, za te stvari nije nadlezna Kongregacija za nauk vjere, nego iskljucivo policija. Dakle, ne mozete vi znati slucaj i rjesavati ga kroz crkvene strukture, a isti ne prijaviti policiji.

  • LUSTRACIJA:

    Takve zlikovce koji se sakrivaju iza svecenickih haljina - treba bez milosti procesuirati , kazniti i protjerati iz crkve......jos veca nepravda i zlo je da takvi i dalje izlaze na oltar , drze misu i djele sakramento - to je ... prikaži još!je vec tada bogoljunjenje i sotonsko ponizavanje Gospodina Boga , svete crkve i katolicke vjere.....zrtve ovih monstruma treba na koljenima zamoliti za oprost i biti im moralna i svaka druga potpora kroz zivot

  • Deleted user:

    kad jednog dana istina i ispliva na povrsinu mi ce mo vec dugo biti ispod povrsine.