Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEDOFILIJA U CRKVI

Kardinal Puljić: Svećeničkog zlostavljanja djece bilo je i u BiH

Vinko Puljić
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/3
22.02.2019.
u 17:56

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici ali je dodao kako je toga bilo "vrlo malo"

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je u petak kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici ali je dodao kako je toga bilo "vrlo malo" te kako se Crkva u BiH s tim problemom odmah i odlučno suočila.

"U BiH je, na žalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo (to) uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vjere koja je za to nadležna", kazao je kardinal Puljić u Vatikanu u izjavi za regionalnu televiziju N1.

Vrhbosanski nadbiskup je među sudionicima skupa o prevenciji svećenićkog seksualnog zlostavljanja djece kojega je sazvao papa Franjo. Kardinal Puljić je podsjetio kako je Sveti Otac pozvao da se s ovakvim zlodjelima Crkva hrabro suoči, prizna zlo koje je počinjeno i očisti svoje redove od zlostavljača.

"Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zloporabi djece", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je najvažnije raditi sa žrtvama  a zatim poduzeti sve da se slična zlodjela ne bi ponavljala.

Na pitanje je li neki od slučajeva seksualnog zlostavljanja djece kojega su počinili svećenici završio pred sudovima u BiH kardinal Puljić je odgovorio niječno. Kazao je kako je problem u nedefiniranim zakonima i nesređenom stanju u bosanskohercegovačkom pravosuđu. Sada se čekaju upute i odluke Svete kongregacije pa će onda i u Crki u BiH odlučiti što dalje činiti.

>>Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Komentara 15

JU
juma
18:03 22.02.2019.

Gospodine kardinale, za te stvari nije nadlezna Kongregacija za nauk vjere, nego iskljucivo policija. Dakle, ne mozete vi znati slucaj i rjesavati ga kroz crkvene strukture, a isti ne prijaviti policiji.

LU
LUSTRACIJA
18:53 22.02.2019.

Takve zlikovce koji se sakrivaju iza svecenickih haljina - treba bez milosti procesuirati , kazniti i protjerati iz crkve......jos veca nepravda i zlo je da takvi i dalje izlaze na oltar , drze misu i djele sakramento - to jeje vec tada bogoljunjenje i sotonsko ponizavanje Gospodina Boga , svete crkve i katolicke vjere.....zrtve ovih monstruma treba na koljenima zamoliti za oprost i biti im moralna i svaka druga potpora kroz zivot

DU
Deleted user
21:18 22.02.2019.

kad jednog dana istina i ispliva na povrsinu mi ce mo vec dugo biti ispod povrsine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije