Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Morali smo masturbirati, oralno ga zadovoljavati. Nisam imao snage reći NE Bogu'

Phil Saviano progovorio je za N1 te podijelio dio svoje potresne priče.
22. veljače 2019. u 12:25 93 komentara 18421 prikaza
Foto: Screenshot/N1
Pogledajte galeriju 1/2

Velika tema novinskih kuloara ovih dana je svećeničko seksualno zlostavljanje djece i skup o prevenciji koji se održava u Vatikanu. Phil Saviano, čovjek je koji je prvi hrabro progovorio o ovoj temi i time potaknuo publiciranje ove teme u Boston Globeu, o kojoj je snimljen sada već kultni Oscarom nagrađeni film Spotlight iz 2015 godine. Saviano je sada progovorio i za N1 te podijelio dio svoje potresne priče.

Papa Franjo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Konferencija biskupa 'Štitili smo biskupe zločince'. Prikazana snimka svjedočenja pet žrtava svećenika pedofila

– Živio sam u Massachusettsu, raznosio sam novine i župni dvor bio je jedno od mjesta gdje sam nosio novine. Dolazim iz katoličke obitelji. Kad sam prvi put upoznao tog svećenika, znao se spustiti na razinu djece. Puno se šalio, izvodio trikove s kartama i obraćao pozornost na mene i mog prijatelja ministranta. Bio sam vrlo sretan jer se tako ugodan čovjek zanima za mene. Prvi znak da će doći do problema bio je kad nam je pokazivao trikove s kartama na kojima su bile pornografske slike. Moj prijatelj i ja htjeli smo vidjeti te slike jer takvo nešto nismo dotad vidjeli. Rekao nam je da je to naša tajna i osjećali smo se posebno. Uslijedilo je zlostavljanje koje je trajalo više od godinu dana. Morali smo masturbirati, oralno ga zadovoljavati.. Bilo je zastrašujuće i ogavno i nismo znali kako to zaustaviti. Znao bih reći da se moram vratiti kući na večeru, ali on bi me povukao natrag. Nije prihvaćao odbijanje, a zbog razlike u moći nikada nisam smogao snage udariti ga ili vikati. On je bio predstavnik Boga i nisam imao snage reći "ne" Bogu – kazao je Phil Saviano.

>>Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

– Nakon 18 mjeseci svećenik je iznenada otišao. Kako su godine prolazile, pretpostavljao sam da su ga uhvatili i izbacili iz klera. Kad sam 1992. navršio 40 godina, u bostonskim novinama pojavila se slična priča iz Novog Meksika, prema kojoj su dvojica dječaka bila zlostavljana od istog svećenika. To je bio trenutak koji je promijenio moj život – dodao je.

Saviano je kazao i kako se u to vrijeme osjećao vrlo zbunjeno te da nije znao u koji od sedam smrtnih grijeha spada sve ovo što mu se događalo. Nije znao kome da se ispovijedi, a priznaje kako danas više ne vjeruje u Boga.

Svećenik/Ilustracija Silvije Tomašević Crkva mora početi vjerovati 
žrtvama i surađivati s pravosuđem

– Više ne vjerujem u Boga. Prvu krizu vjere sam imao s 12 godina. Kad počnete razmišljati o tome i sumnjati u učenje Crkve, to vas odvede na put na kojemu odbacite svoju religiju. Smatram se agnostikom. Idem na misu samo tijekom posebnih prilika, vjenčanja i sličnoga – povjerio je Saviano.

Kada je 1998. Globeu poslao dokumente i pismo koje je imao, novinari i nisu bili pretjerano zainteresirani, no sve se promijenilo kada je 2001. došao novi urednik novina. Ističe kako se od tada mnogo toga promijenilo na bolje, no ovaj problem i dalje postoji na svjetskoj razini i samim time ostaje problemom svih nas.

Papa Franjo CRKVA Papa Franjo zatražio konkretne mjere protiv svećenika zlostavljača

– Po mojem mišljenju treba doći do prijelomne točke. Ne znam događa li se to, ali sam mnogo optimističniji nego dosad. Ugodno sam iznenađen da su spremni na iskrenu raspravu. Nadbiskupu Scicluni poslao sam pismo, on govori o važnosti transparentnosti i mi upravo na to pozivamo. Glavni smisao ovog summita jest okupiti biskupe iz dijelova svijeta u kojima žrtve ne progovaraju i razgovarati o tome kako bi se sa žrtvama trebalo odnositi s poštovanjem i izbaciti iz klera zlostavljače. Biskupi u Meksiku npr. tvrde da nemaju taj problem. Nije stvar u tome da problem ne postoji, nego žrtve nemaju priliku progovoriti – zaključuje Saviano.

>>Pogledajte i trailer za film Spotlight

 

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Deleted user:

  ja sam, kao dječak naravno, tijekom 60-ih i početkom 70-ih, kada je, kako vidim, navodno bilo najviše slučajeva pedofilije u katoličkoj crkvi, bio ministrant, mnogo puta sam ostajao sam sa svećenikom, ovim ili onim. I - nikada, ama baš nikada, ... prikaži još! nisam doživio niti najmanju naznaku ikakvog "nepriličnog približavanja" od bilo koga. Niti mi je itko od ostalih mojih vršnjaka, dječaka-ministranata ijednu riječ o tome rekao. Toliko s moje strane. Neću reći da nije bilo toga, ali mislim da se ovo preuveličava.... s nekim ciljem.

 • Avatar lokalpatriot ri
  lokalpatriot ri:

  "On je bio predstavnik Boga i nisam imao snage reći "ne" Bogu..."!!!!!!!! Nevjerojatno! Pa što je u glavama tih ljudi?!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  da pojasnimo jednu stvar, koja je trebala biti pojašnjena na samo početku ove tirade. sva ova silna napastovanja djece u crkvenim prostorima su se događala 60-ih godina, vrijeme hipi pokreta, pušenja, i odbacivanja svih do tada ustaljenih normi i stega ... prikaži još! u ponašanju. niti jedna društvena promjena ne može nekog zaobići, pa nije zaobišla ni crkvu. kad svi oko tebe mašu slikama golih žena ajd ti budu kamen i nemoj se promijeniti, tj. nemoj poželjeti... iskorištavanje djece... staro ko i svijet, ništa novog, ali sad društvo koje je ogrezlo u nemoral od jednog cijela društva, crkve, traži da je bezgrešno, čisto. hipokrizija, ništa drugo.