Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI SKUP

Papa Franjo otvorio skup o pedofiliji: 'Žrtve traže konkretne mjere'

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
21.02.2019.
u 12:04

Neke udruge koje okupljaju žrtve zlostavljanja prozvali su događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšati imidž Crkve.

Papa Franjo otvorio je u četvrtak povijesni skup u Vatikanu na temu svećenićkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere".

Žrtve očekuju "konkretne i djelotvorne mjere" za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru. 

Istaknuo je kako će Crkva "poslušati plač djece koja traže pravdu", prenosi Reuters. 

"Zlo" seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u "pročišćivanje" Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se "zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima". 

Na četverodnevnoj konferenciji koja je počela u četvrtak stiglo je više od stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, a prisutni su vatikanski dužnosnici, stručnjaci, čelnici muških i ženskih vjerskih redova, te predstavnici udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja. 

Neki od predstavnika takvih udruga izrazili su sumnju i prozvali događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšanje imidža Crkve s 1,3 milijarde vjernika, znatno uzdrmane pedofilskim skandalima. 

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Posljednji slučaj dogodio se u subotu kad je Vatikan objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala u američkoj prijestolnici Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Uhvatili pedofila koji je u liftu zlostavljao djevojčicu

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar tarana
tarana
13:06 21.02.2019.

Što se konkretnih mjera tiče moj standard je 90-60-90...

MA
Malenkost
12:22 21.02.2019.

Crkva laze, prekriva, pokriva i taji. Tek s kaznenom prijavom te otkricem desetaka ticuca zlostavljnih djecaka od Svecenstva i do najveceg Ranga u vatikanu, nema drugog izlaza nego teatralno uciniti i ovaj vatikanski cin "via dolorosa" u kanonskom pravu nii slova o pedofiliji a kamoli o sankcijama. Papa Vranjo je medijalni Papa, ucinak nula.

MX
Mister X
15:25 21.02.2019.

Papa Franjo otvorio skup o pedofiliji: 'Žrtve traže konkretne "mjere' "veličine sa čim je napravljen grijeh" Radi određene naplete za seks.... ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije