Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo otvorio skup o pedofiliji: 'Žrtve traže konkretne mjere'

Neke udruge koje okupljaju žrtve zlostavljanja prozvali su događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšati imidž Crkve.
21. veljače 2019. u 12:04 9 komentara 235 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo otvorio je u četvrtak povijesni skup u Vatikanu na temu svećenićkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere".

Papa Franjo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Ljubi bližnjeg svoga 'Celibat nećemo ukinuti. On nije uzrok pedofilije, nego je to klerikalizam'

Žrtve očekuju "konkretne i djelotvorne mjere" za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru. 

Istaknuo je kako će Crkva "poslušati plač djece koja traže pravdu", prenosi Reuters. 

"Zlo" seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u "pročišćivanje" Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se "zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima". 

Svećenik Bijes i strah nakon 40 godina Ispovijest žene koju je zlostavljao svećenik: Zatrudnjela sam i on je dogovorio tajni pobačaj

Na četverodnevnoj konferenciji koja je počela u četvrtak stiglo je više od stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, a prisutni su vatikanski dužnosnici, stručnjaci, čelnici muških i ženskih vjerskih redova, te predstavnici udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja. 

Neki od predstavnika takvih udruga izrazili su sumnju i prozvali događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšanje imidža Crkve s 1,3 milijarde vjernika, znatno uzdrmane pedofilskim skandalima. 

Papa Franjo zlostavljanje 'Završila omertà za čudovište pedofiliju’. U Vatikanu postoje i pravila za očeve svećenike

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Posljednji slučaj dogodio se u subotu kad je Vatikan objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala u američkoj prijestolnici Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Uhvatili pedofila koji je u liftu zlostavljao djevojčicu

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • tarana:

    Što se konkretnih mjera tiče moj standard je 90-60-90...

  • Malenkost:

    Crkva laze, prekriva, pokriva i taji. Tek s kaznenom prijavom te otkricem desetaka ticuca zlostavljnih djecaka od Svecenstva i do najveceg Ranga u vatikanu, nema drugog izlaza nego teatralno uciniti i ovaj vatikanski cin "via dolorosa" u kanonskom pravu ni ... prikaži još!i slova o pedofiliji a kamoli o sankcijama. Papa Vranjo je medijalni Papa, ucinak nula.

  • Tihi:

    Papa Franjo otvorio skup o pedofiliji: 'Žrtve traže konkretne "mjere' "veličine sa čim je napravljen grijeh" Radi određene naplete za seks.... ?