Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA MOĆ

Kaos u Albaniji: Prosvjednici nasilno upali u sjedište oporbene stranke, policija odgovorila suzavcem

Foto: REUTERS
1/10
08.01.2022.
u 20:09

Berisha je četvrti visoki albanski dužnosnik kojemu je zabranjen ulaz u Sjedinjene Države

Neredi su izbili u albanskom glavnom gradu Tirani ispred ureda glavne opozicijske Demokratske stranke zbog kojih je suzavcem i vodenim topovima intervenirala i policija kako bi rastjerala prosvjednike. Razlog je sukoba prijepor oko vodstva te stranke. Okupilo se na stotine demonstranata prema kojima su snage reda morale primijeniti znatnu silu te su neke od njih i pritvorili.

Na čelu prosvjeda bio je nekadašnji vođa te stranke, ali i albanski predsjednik te premijer Sali Berisha, a njegovi su pristaše, kako javlja agencija AP, koristili i željezne poluge kako bi provalili u sjedište. No dočekalo ih je vodstvo stranke koje je napad odbijalo suzavcem na glavnom ulazu dok se nisu pojavile snage reda.

Javljeno je kako je viđena najmanje jedna ozlijeđena osoba. Ono što Berisha nastoji jest s čela stranke maknuti Lulzima Bashu kojega optužuje da ga premijer Edi Rama sa svojom ljevičarskom Socijalističkom strankom drži kao taoca.

1/10

– Danas će Demokrati i demokratski Albanci okrenuti bunker taoca Bashe u svoju kuću slobode – rekao je Berisha koji je obećao da će nastaviti s prosvjedima.

No Demokratska stranka odgovorila je kako su "činovi nasilja protiv nje označili konačnu izolaciju Salija Berishe te njegov sramni silazak s političke scene".

Basha je, naime, u rujnu maknuo 77-godišnjeg Berishu iz parlamentarnog kluba. Sve je izazvalo čak i reakciju američkog šefa diplomacije Anthonyja Blinkena koji je u službenoj izjavi naveo kako je Berisha za vrijeme dok je bio na čelu vlade bio uključen u koruptivne radnje koristeći politički utjecaj za svoju korist kako bi obogatio sebe, svoju obitelj i političke saveznike, miješajući se pri tome u neovisne istrage, antikorupcijske napore te primjene mjera za snošenje odgovornosti.

Berisha je četvrti visoki albanski dužnosnik kojemu je zabranjen ulaz u Sjedinjene Države, a prošlog se mjeseca oglasio i izaslanik Gabriel Escobar rekavši da će biti posljedica ako Demokratska stranka nekoga takvoga izabere za lidera.

VIDEO: Od ponedjeljka nove mjere: Ograničavaju se javna okupljanja, pojačana uporaba maski

 

 

Komentara 4

XA
xaron
20:53 08.01.2022.

Albanistan ?

Avatar kastanjer2
kastanjer2
16:07 08.01.2022.

Opet ti Amerikanci?

KR
Kreso1969
16:20 08.01.2022.

Ha nista, nek eu posalje neku uglednu osobu koja ima dobre veze i poznaje albanske prilike..Mozda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije