Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kandidatura Srbije za ulazak u EU zamrznuta do lipnja

vuk jeremić
AFP/Pixsell
27.01.2010.
u 11:15

Umanjene su nade Beograda da bi prije lipnja mogao početi odgovarati na tisuće pitanja Europske komisije o spremnosti zemlje da postane kandidat za članstvo prije isteka ove godine.

BEOGRAD - Samo uhićenje haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića može  osigurati da kandidatura Srbije za članstvo u EU prije lipnja krene u proceduru i nađe se na stolu Savjeta ministara EU 27, kao i da se odmrzne sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poručeno je srbijanskom šefu diplomacije Vuku Jeremiću na jučerašnjem sastanku s čelnicima EU u Bruxellesu, piše danas dnevnik "Blic" pozivajući se na dobro obaviještene diplomatske izvore.

Iako se u srbijanskim političkim krugovima gajila nada da će na jučerašnjem sastanku u EU Srbija biti pozvana da preda svoju kandidaturu, to se nije dogodilo, a nije pomoglo ni zalaganje Španjolske koja predsjeda Unijom da se pitanje srbijanske kandidature stavi na dnevni red prije lipnja kada glavi tužitelj iz Haaga podnosi novi izvještaj, piše "Blic" i dodaje da "Nizozemska i Belgija i dalje ne pristaju da se pitanje kandidature razmatra prije izvještaja o suradnji Beograda s Haaškim tribunalom, a podržava ih i Njemačka, koja se protivi „preskakanju koraka“.

- Nade Beograda da bi prije lipnja mogao početi odgovarati na tisuće pitanja Europske komisije o spremnosti zemlje da postane kandidat za članstvo prije isteka ove godine, ovim su prilično ohlađene, a šanse da će ostvariti postavljeni cilj umanjene - piše "Blic" dodajući da bi eventualno uhićenje haaških bjegunaca promijenilo tajming jer bi Nizozemska ublažila svoje tvrde stavove prema Srbiji.

Komentara 76

MM
Mladen Miletić
11:29 27.01.2010.

Blago nama dok je Srbije nismo najgori na balkanu mislimo i vjerujemo a i debelo pretijerujemo zna se! Oni su naivni Srbi nemaju pravi ugovor ka lukavi Zapadni balkan, o neisporučivanju zločinaca iz BOSNE, pa ako pošalješ javno svoje i osuđene zločince tamo; HAG i pametni EU ne pita više za njih ništa zaborave sve ....

OB
-obrisani-
11:31 27.01.2010.

Pa normalno prvo predaj ratne zlocince pace se onda razgovarat. Kome na ovom svjetu Srbija treba izasta dabi joj se popustalo.

OB
-obrisani-
12:56 27.01.2010.

Ah, mi Slovenci se samo SRAMOTIMO Nekad smo se na Balkanu sramotili Sad se sramotimo u EU Ali to nam nije dosta, pa se „sutra“ idemo i u JAR-Južnu Afriku sramotit s fubalom .....Bah....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije