Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksploatacija

Kamenolom je u parku prirode i zatvara se u roku od šest mjeseci

kamenolom
MLADEN KUKAS/VLM
04.03.2010.
u 16:39

U tvrtki Hidrel, koja iz Jelenje vode vadi kamen, najavljuju žalbu, smatrajući da se kamen može eksploatirati još nekoliko godina bez uništavanja prirode.

U idućih šest mjeseci mora se zatvoriti kamenolom Jelenje vode. Naime, rješenjem Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji, Službe za gospodarstvo i imovinskopravne poslove, odbijen je zahtjev tvrtke Hidrel za produljenje roka uporabe kamenoloma.

Usto, navedeno je da kamenolom treba zatvoriti u roku od šest mjeseci od dostave ovoga rješenja, s time da se Hidrel ima pravo žaliti.

Izvan granice polje

Inače, 1979. godine tvrtki Hidroelektra bivša je Općina Donja Stubica odobrila eksploatacijsko polje za vađenje kamena u ovom kamenolomu. Godine 1991. izdano je posljednje rješenje Hidrelu, i to za sanaciju kamenoloma, u kojem je predviđeno njegovo daljnje korištenje tijekom 19 godina. Stoga je odbijen zahtjev za proširenje eksploatacijskog polja i njegovo dalje korištenje. U rješenju se također navodi kako se rudarskim radovima izašlo izvan granica eksploatacijskog polja te izvan obuhvata radova predviđenih i odobrenih projektom sanacije.

Naglašava se da je predmetni lokalitet u Parku prirode Medvednica te da je eksploatacijom izvan eksploatacijskog polja počinjena dalja devastacija krajolika i strukture prirode, i to upravo u zaštićenom području.

– Mislim da je eksploatacija kamena u ovom kamenolomu moguća još nekoliko godina bez uništavanja prirode, a nama zatvaraju pogon iako imamo posla i osigurano tržište, od zagrebačke okolice, Slovenije do Istre - rekao nam je Krešimir Jelušić, direktor Hidrela.

Istaknuo je da od tog posla živi tridesetak ljudi izravno, a mnogo ih je povezano i neizravno, pa bi zatvaranjem polja većina njih ostati bez posla.

‘Administrativna država’

- Naravno, mi ćemo se na rješenje žaliti, no pitanje je hoćemo li time nešto postići. Činjenica jest da se za naš zahtjev za produljenje koncesije zauzela Krapinsko-zagorska županija, za razliku od nekih sredina u Zagrebačkoj županiji koje se ponašaju kao da ih se sve ovo ne tiče, no kada je trebalo ubirati naknadu, i te kako ih se ticalo. Mi se sve više pretvaramo u administrativnu državu, u kojoj nikoga nije briga ni za što – objasnio je šef Hidrela Jelušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije