Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrepčani puno očekuju

Kakvu vlast dobiva metropola: Uobičajenih sto dana mira ekipa iz Možemo! neće imati

Izborni stožer kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomasevica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
31.05.2021.
u 07:47

Uobičajenih sto dana mira ekipa iz Možemo! neće imati, a najprije će se morati pozabaviti “boljkama” u resoru gradskih financija.

Valjda smijemo – zaključile su jučer gospođe iz biračkog odbora u Osnovnoj školi Kralja Tomislava nakon što su jednog drugog Tomislava nagovorile na fotku. Taj drugi krunu nema, ali vlast od danas svakako, pa s njom i odgovornost koja će na pitanje “smijemo li” definitivno morati davati bolje odgovore od “valjda”. Je li fotografija s njim vrijedila “otkaza” iz odbora, nemamo pojma, ali Tomislavu Tomaševiću to jučer definitivno nije bio jedini selfie. Pozirat će on sljedećih godina još barem milijun puta, za neke na biciklu kojim će na posao ili možda kad bude obilazio kvartove.

Dubravu, primjerice, u kojoj je kampanju lanjskog studenog počeo te je prošli tjedan i završio, što je svakako pomoglo činjenici da se ondje na drugi krug odazove otprilike 33 posto građana. U okviru je to zagrebačkog standarda izlaznosti, s time da su ovaj put orniji bili stanovnici Donjega grada i Trnja, kojih je na izbore izašlo gotovo 40 posto, dok su povijesno “desnije” Sesvete uglavnom ostale doma.

Holding, ZET, otpad...

Ostat će doma još neko vrijeme i Tomašević sa svojom ekipom jer službena primopredaja vlasti od vršiteljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević dogodit će se najvjerojatnije tek potkraj sljedećeg tjedna. Ne znači to, međutim, nikako da Možemo! sad predstoji tjedan dana odmora od kampanje jer kad stigne “dan D”, sve mora biti poredano. Unatoč tome što je jučer, u pobjedničkom govoru, građane pozvao na strpljenje, s jasnom vizijom i idejom on pred poglavarstvo stići mora. Pročelnici 27 ureda otići neće, smijeniti ih ne može, ali da plan od 15 ureda bude spreman već prvi radni dan nužno je.

Video - Mamić i Bagić: Možemo! pobjednik, HDZ-u jako dobar rezultat, IDS u krizi

 

Očekivanja Zagrepčana velika su, baš kao i 65,25 posto biračkog povjerenja, pa sto dana mira, koliko obično nove vlasti imaju ne bi li se uhodale u poslove, za Tomaševića neće postojati. Iz izvješća o stanju grada on mora vidjeti što se može, neovisna financijska revizija, koju je najavio, gotova mora biti i prije no što počne, a nakon konstituirajuće sjednice Skupštine, koja se očekuje 24. lipnja, prvi potezi nove vlasti moraju biti spremni. Znači to, vrlo konkretno, da početkom srpnja zagrebački parlament pred sobom mora imati prijedlog preustroja gradske uprave, s jasnim konceptom tko odlazi, tko stiže, kamo se tko premješta i zašto. Ako će i ići s pojedinim natječajima za pročelnike, onaj čije će se ime najpromptnije tražiti bit će gradski ministar financija jer u njegovu su resoru “boljke” s kojima će se najprije trebati pozabaviti.

Poslovanje ZET-a i dalje se 80 posto financira iz Grada, znači li to da je karta od četiri kune održiva? Odvojenog prikupljanja otpada i dalje nema, znači li to da Zagrepčanima slijedi novi sustav odvoza i veće cijene Čistoće? Što je s ostalim uslugama unutar Holdinga i gradskih poduzeća? Kako ubrzati obnovu grada od potresa? Pitanja su to na koja bi Tomašević, koji će i SDP u Zagrebu na vlast dovesti kako bi mu posao u Skupštini tekao glatko, što prije morao odgovoriti.

Javno i bez kumstava

Da on to sve može, rekao je pobjednik zagrebačkih izbora jučer, ali zaključio je to godinama prije kad je krenuo u obračun s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Da mu je bio dobra oporba u Skupštini, osporiti se ne može, baš kao ni da je na trenutak kasno sinoć podsjetio upravo na svog rivala kad je ustvrdio da se za Zagreb bori već više od dvadeset godina. Ni na koji način, međutim, dvojica se usporediti ne mogu, Tomašević je novo lice, a jučer je osvojio podršku kakvu Bandić nikad na izborima nije.

Video: Tomašević novi gradonačelnik

 

Kakav će biti gradonačelnik, jasnije će biti u vremenu pred nama, ali već je najavio da ga Zagrepčani u službenom automobilu neće gledati, baš kao ni na, primjerice, polnoćkama jer onamo on u političke svrhe neće, a i svi oni koji su ga planirali zamoliti za kumstvo, odustati mogu odmah. Ne odbija se to, kaže se u narodu, ali Tomašević se ni na koji način ne želi upletati u odnose koji nisu strogo profesionalni. Najavio je i takav rad; javni natječaji, transparentna javna nabava, proračun na uvid stanovnicima metropole, participiranje građana u radu gradske uprave. I redovita izvještavanja o svim odlukama koje se donose na konferencijama za novinare svakih nekoliko dana, obećavaju to iz stožera Možemo!, odakle je poslana i poruka da će Tomašević biti gradonačelnik i onima koji ga sad možda i nisu birali.

A da tolerancije ne nedostaje kod Tomaševića, već upravo među pojedinim Zagrepčanima, pokazao je jedan koji je jučer ispred Muzeja suvremene umjetnosti, gdje je Možemo! slavio, polio benzin, zapalio ga te vikao “komunjare”.

Komentara 68

MR
MrkiMedo
08:15 31.05.2021.

Sad će poskupiti smeće, tramvaj, voda....

MI
mica1111
08:16 31.05.2021.

Čestitam Zagrepčani. Rada Borić na čelu Zagreba! Pa dal može ljepše!

DR
Drx
08:12 31.05.2021.

Očekujem ništa. Isto kao i od Bandića. A narod je rekao šta misli. 70% nije ni izašlo. Davno je rečeno. Nije bitno tko i kako glasa nego tko broji glasove. Soroš je lijepo sve kupio i sad će se radititi po njegovom nalogu. Migranti, LGBT, abortusi, crveni, zeleni i sve ostale nastranosti to nas čeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije