Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znate li?

Kako smanjiti račun za grijanje? Uložite u izolaciju, nećete na ulicu

radijator
Arhiva Večernjeg lista
22.10.2012.
u 10:57

Umjerenost u temperaturi štedi kune, termostatski ventili isplativa su investicija, a uložite li u izolaciju, nećete na ulicu

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći smanjiti račun za grijanje.

Generalno je pravilo da svaki stupanj više znači i 6 posto veću potrošnju. Pojednostavnjeno, ako umjesto na 20 stupnjeva sobu grijete na 24, potrošnja će vam biti 24 posto veća.

S obzirom na to da neki potrošači toplinarstva čak nemaju mogućnost regulacije grijaćih tijela, to se može postići ugradnjom ventila. Ulaganje od nekoliko stotina kuna isplati se u kratkom roku.

Veća efikasnost grijanja ponajprije se postiže boljom izolacijom grijanog prostora. Poboljšanje izolacije može zahtijevati velika ulaganja, ali i vrlo mali trošak, poput bolje izolacije ulaznih vrata.

Ključne riječi

Komentara 16

ME
melanija
11:26 22.10.2012.

tako je. neka nam naplate potroseno, a ne da nam odrape po kvadratu. kako da ustedim kad toplana odredjuje sto ce nam poslati, kada i koliko. neka cacic ne prica gluposti i lazi. zatvorit cu svaki radijator koji mi ne treba ako mi za njega ne naplate grijanje! neka nam konacno omoguce ugradnju mjeraca topline!

SB
sbb
11:27 22.10.2012.

moze li autor garantirati da ako ljudi "uloze" (posto su puni ko brod za ulaganja), da onda nece na ulicu?

Avatar DucMan
DucMan
11:07 22.10.2012.

A mi su stambenim zgradama, na toplani. Zašto konačno ne daju kalorimetre pa da platimo koliko potrošimo? Zato što ovako beru puno više. Kod mene od 5 radijatora rade 1 + jedan manji u kupaoni. Ostala 3 su ugašena osim ako ne bude manje od -12°C, a i onda ih pustim skroz slabo. A plaćam kao da svi rade punom parom. Slažem se, poskupi, ali i naplati potrošeno a ne onako od oka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije