Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojko obersnel

'Kako se Mađarska može oglušiti na uhidbeni nalog za Hernadija'

'SPECIJAL OBZOR15.10.2013. Rijeka - Vojko Obersnel, gradonacelnik Rijeke.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
19.10.2013.
u 16:21

Vojko Obersnel nikad se politikom nije mislio profesionalno baviti, a ispao je jedan od najdugovječnijih gradonačelnika.

Vojko Obersnel nikad se politikom nije mislio profesionalno baviti, a ispao je jedan od najdugovječnijih gradonačelnika. Taj magistar prirodnih znanosti, štoviše eksperimentalni biolog, trebao se vratiti na Medicinski fakultet nakon jednog pročelničkog mandata i onda ga je Slavko Linić "zeznuo" odlaskom u Vladu u prvom SDP-ovu mandatu.

Peti ste mandat gradonačelnik Rijeke, to je zaista puno. Nije vam dosadilo, imate li još poleta i energije?

Još nije. Ovo je dinamičan posao koji ne može dosaditi.

Na Twitteru tvitate pod nadimkom Obi Riječki. Kada uzmem u obzir vašu dugovječnost, kao prvog čovjeka Rijeke i posebno taj nadimak, imam dojam da uspostavljate monarhiju. Naravno, šalim se, ali to me asocira na neke apsolutističke, kraljevske osobine?

Obi je moj nadimak još iz gimnazijskih dana, to nije ništa novo. Kako se u posljednje vrijeme javljaju slični nadimci, onda sam se morao nekako pozicionirati pa je tako ispalo Obi Riječki. A nekih apsolutističkih ambicija nemam (smijeh).

S obzirom na to da vam je ovo već peti mandat, pripremate li ikoga u riječkom SDP-u za svog nasljednika?

Ovo je tek početak petog mandata tako da nisam previše razmišljao što nakon njega. Konačnu odluku donijet ću u drugoj polovici mandata, imam još vremena za razmišljanje. Ali u riječkom SDP-u sigurno ima kadrova koji bi me mogli naslijediti.

Sada kada s odmakom promatrate Račanov stil vođenja stranke i države i Milanovićev, kako biste ih opisali?

Obojica imaju svojih prednosti i nedostataka, kao i svatko od nas. Račan je u vremenu u kojem je stvarao SDP politiku vodio na ispravan način. Možda nam je taj stil pokatkad išao na živce zbog nedovoljno jasno artikuliranih stavova. Ipak, sada je jasno da je u tim vremenima jedino to bilo moguće. Danas su druga vremena, danas je logično da Milanović kao predsjednik SDP-a može jasnije i odlučnije artikulirati neke stavove.

On ide do granice tvrdoglavosti u zastupanju svojih stavova.

To je pitanje karaktera i principa. Ne možemo se zalagati za pravnu državu i pritom reći – da, poštovat ćemo svoje zakone, ali ne kada je posrijedi ćirilica. Pitanje tzv. lex Perković apsolutno je prenapuhana priča. Ipak je na kraju pronađeno kompromisno rješenje u kojem je Hrvatska pokazala odlučnost da ne mora odmah promijeniti stav.

Na kraju smo ipak popustili pa ne vidim što se tu dokazalo ili uspjelo!

Djelomično smo popustili. Ali živo me zanima stav EK-a o tome što se Mađarska oglušila na europski uhidbeni nalog za Hernadija, šefa MOL-a. Zanimaju me posljedice. Nisam primijetio da je u hrvatskoj javnosti itko našao za shodno postaviti si to pitanje. Svi koji su zagovarali poštovanje europskih propisa kada je posrijedi bio Milanović i njegovo promišljanje o Mađarskoj sad šute.

Iz vaših odgovora razabirem da podupirete taj Milanovićev odlučni stil, ali u SDP-u se čuje da on vlada autokratski, da nema baš dijaloga?

U stranci u kojoj je uveden sustav biranja po načelu jedan čovjek jedan glas, dakle svatko može birati i biti biran, u stranci u kojoj se predsjednici na svim razinama biraju neposrednim i tajnim izborima, a konvencije gradskih i općinskih organizacija čine svi članovi, teško je moguće govoriti o nedemokratskom vođenju. S druge strane, u trenutku kada čovjek prihvati biti član neke stranke, ili društva prijatelja ptica pjevica ili nekog nogometnog kluba, onda se obvezuje prihvatiti i norme ponašanja regulirane statutom. Svako članstvo unutar neke asocijacije uvijek čovjeka malo sputava u samostalnosti. Ako autokracijom nazivate odluke da se nekome zahvalite na članstvu i uputite ga da svoje mjesto pod suncem traži izvan SDP-a, onda treba razumjeti i zašto se takve odluke donose. Ne mislim da je normalno da netko želi biti član stranke, a svaki svoj istup koristi da bi blatio predsjednika, Predsjedništvo... I ja se osjećam povrijeđeno kada taj netko za sve koji ne misle kao on govori da su klimavci i slično.

Kandidat ste za predsjednika riječkog SDP-a, no mnogi stranački dužnosnici i ministri u Vladi opredijelili su se za nekog od kandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a, najmoćnije i najveće SDP-ove organizacije. Koga vi podupirete između Bernardića, Mrsića i Marasa?

Ako se moć mjeri sudjelovanjem u izvršnoj vlasti, onda je najmoćnija SDP-ova organizacija ova riječka, a zagrebačkoj se može pridjenuti da je najveća. S obzirom na stanje u zagrebačkom SDP-u i podjele koje su se dogodile, mislim da toj organizaciji treba osoba koja ima kapaciteta povezivati i okupljati ljude, prevladati te, uvjetno rečeno, sukobe i ujediniti članove. Smatram da bi Mirando Mrsić bio najbolje rješenje za Zagreb. No, naravno, predsjednika će izabrati članovi zagrebačkog SDP-a. Ja to tako vidim iz Rijeke.

Budući da ste karijeru gradonačelnika Rijeke započeli kao netko tko je naslijedio Slavka Linića nakon što je on u prvom mandatu postao ministar, često vas se doživljava kao njegovu produženu ruku, njegova, recimo, klona, dvojnika? Što na to kažete?

Navikao sam ja na te nazive; klon, gradonačelnik na telefon i tako redom. Nakon četiri mandata i na početku petog smiješno mi je o tome razgovarati i obrazlagati jesam li pod utjecajem Linića. Tko želi vjerovati da jesam, ja ga ionako ne mogu razuvjeriti. Oni koji me poznaju jako dobro znaju da nisam osoba na koju je lako utjecati.

Kako tumačite njegovu popularnost? On je često najpopularniji ministar u Vladi ili barem visoko popularan, a baš on donosi nepopularne mjere i odluke?

Često kažem da je upravo ta činjenica znak da još ima nade da ljudi prepoznaju i cijene rad. S njim se ne moramo uvijek slagati u idejama i načinu prezentacije tih ideja. Ali sigurno mu se ne može osporiti golemi radni kapacitet, dosljednost i želja za promjenama.

Linić je poznat po svom naglom temperamentu?

O, puno se on promijenio!

Da, bio je još žešći? Jesu letjele pepeljare na sastancima?

Pa, bilo je žestokih rasprava i žestokih reakcija. I u našem zatvorenom krugu na sastancima, ali i javno.

A pepeljare?

Bilo je povišenih tonova, ali fizičkih ispada ne.

Kako se smirio, zbog godina ili?

Vremena su se promijenila. Bilo je to vrijeme povoja demokracije, Rijeka je tada bila crvena krpa ondašnjoj vlasti. U tim okolnostima trebalo je pokazati čvrst stav u odnosu na političke oponente.

Zna on i sada planuti?

To je pitanje karaktera.

Koji su gradski projekti aktualni u vašem petom mandatu?

Osim lučke i željezničke infrastrukture, očekujemo dovršetak gradnje sveučilišnog kampusa i nove bolnice. To je Rijeci nužno jer krpanje postojećih zgrada više nema smisla. Razvojem sveučilišta i bolnice očekujem i razvoj gospodarskih grana naslonjenih na znanost i tehnologiju. Zajedno sa sveučilištem namjeravamo sagraditi velik znanstveno-tehnološki park sa 60.000 četvornih metara korisne površine.

Imate li protukandidata na izborima za riječki SDP?

Imam jednog mladog kolegu.

On zaista ima ambiciju vas smijeniti ili je to tek da se „odglumi" demokracija?

Sam se kandidirao, ima pravo na to.

Ne vodite kampanju kao kandidati u Zagrebu, tamo će se trojica kandidata još malo pa pobiti, da se našalim!

Ne vodim, i inače ne vidim potrebu za javnom kampanjom, to su stranački izbori.

Dakle, baš nikakvu kampanju ne vodite, toliko ste sigurni u pobjedu ili su vas uljuljkale prethodne pobjede?

Ne mislim raditi ništa više od onoga što je u stranci dogovoreno, a to je da članovima pošaljemo pismo i SMS.

U Zagrebu su stvarno cijele parade zbog tih unutarstranačkih izbora.

Ako nakon 17 godina na ovom mjestu moram posebno uvjeravati članove stranke da me ponovno podrže, onda stvarno krivo radim posao.

Iz Rijeke je i Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je trenutačno velika zvijezda HDZ-a, stalno se nabacuje njenim imenom u kontekstu njezinih budućih funkcija. Poznajete li je?

Jako je dobro poznajem i imam dobro mišljenje o njoj. Ona je mogla i prije biti zvijezda HDZ-a, samo oni sami sa sobom moraju raščistiti zašto je ona, primjerice, postala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a ne kao kandidat Hrvatske, nego, praktično, osobnim utjecajem i zalaganjem.

Je li Sanader dolazio k vama u Rijeku tijekom svoja dva mandata?

Dolazio je iako rijetko. Ali, recimo, da nije bilo kriminalnih radnji i da priča nije završila kako je završila, on je imao šansu provesti demokratsku transformaciju HDZ-a.

Kakav je dojam ostavio na vas?

Njegov je nastup uvijek bio dojmljiv, tu nema sumnje.

A Jadranka Kosor?

Za razliku od Sanadera, koji je bio dojmljiv, ona nije bila dojmljiva. (smijeh)

 Imate li stranačkih ambicija osim riječkog SDP-a, bili ste u Predsjedništvu SDP-a?

Bio sam u prošlom mandatu, na proteklim izborima bio sam kandidat za Predsjedništvo, ali nisam prošao.

 Koliko se pisalo, na posljednjim izborima za vodstvo stranke kružili su šalabahteri za koga se treba glasati. Bilo je izbornog, recimo, inženjeringa i u Predsjedništvo je ušla tzv. Berina ekipa, a ne Milanovićeva?

Kad se bavite politikom i idete na izbore, morate računati i na to da ćete možda i izgubiti.

Jeste bili razočarani što niste ušli u Predsjedništvo?

Nisam bio razočaran samom činjenicom što nisam prošao, nego činjenicom da je očito bilo važnije sudjelovati u nekim aktivnostima kojima se ja baš ne bavim. Vjerovao sam da je dovoljno raditi svoj posao. Moj je posao biti uspješan gradonačelnik, razvijati socijaldemokratsku ideju, pomagati kolegama u stranci te sam smatrao da je to više nego dovoljno.

Trebalo je lobirati?

Očito je bilo dogovora.

 Podupirete Miranda Mrsića u stranačkim izborima. Smatrate da može dobiti Bandića na izborima za četiri godine?

Da, može.

Je li SDP izgubio Bandićevim odlaskom ili izbacivanjem iz stranke, s njim je SDP ipak imao Zagreb, metropolu?

Mislim da sada SDP plaća ceh svemu onome što nije napravljeno u ranijem periodu, još u Račanovo doba.

Račan je navodno volio taj Bandićev populizam, njegov kontakt s ljudima?

Upravo je Račan prisilio Bandića da se povuče s mjesta gradonačelnika nakon što je pijan vozio auto. Taj odnos toplo-hladno s Bandićem je i doveo do ove situacije.

Milanović je na pretposljednjim lokalnim izborima govorio da je Bandić ono najbolje što SDP ima, a sad je optužio birače da su krivo izabrali jer da je Bandić upleten u kriminal i korupciju? Teška kontradikcija.

Birači ne mogu nikada krivo izabrati.

 Kako protumačiti izjave – od najboljeg odabira do posve krivog odabira?

Greškom.

SDP se puno prije trebao odreći Bandića?

Da. Upravo odnos prema Bandiću bio je opterećujući za SDP. Nerješavanje problema koji su se gomilali godinama doveli su do takvog rezultata na posljednjim lokalnim izborima.

Kako nadmašiti Bandićev populizam?

Tu je on velemajstor. Teško.

Zato pitam kako će Mrsić, uglađeni liječnik, pokoriti Bandića koji „rastura" na terenu?

Treba Mirandu dati priliku, vidjet ćemo ga za četiri godine ako mu zagrebački SDP-ovci daju povjerenje.

>>Komadina i Obersnel brane Milanovića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije