Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je 'nutella' od batata postala svjetski hit: 'Životi su nam se okrenuli naopačke'

U godini uzmemo u dva navrata godišnji kako bismo se odmorili, napunili baterije. Zahvaljujući ovome poslu, ja sam proputovala jako puno, kazala je kreatorica ovog proizvoda, Diana Prpić.
28. listopada 2019. u 12:17 30 komentara 19464 prikaza
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Taman kada se zasitite pravih domaćih jagoda, možete prijeći na ukusne maline, a ondje, pred kraj ljeta, pa sve u jesen, nepce će vam moći uživati u okusu pravih domaćih lubenica iz Karlovca! Sve to dovest će vam mlada poljoprivrednica Diana Prpić, jer baš te proizvode uzgaja na svom imanju u Brežanima pored Karlovca. Ova mlada poljoprivrednica preuzela je prije nekoliko godina OPG koji je još 2003. pokrenula njezina baka Mara i sve okrenula naopačke.

Dodjela nagrada OPG Zlata vrijedan u Večernjakovom izboru ZLATA VRIJEDAN Oni su dokaz da se i od poljoprivrede u Hrvatskoj može živjeti

Nije samo instant-hit

– Puno se toga promijenilo. A zapravo najviše način na koji tražim tržište. Vrlo brzo sam svoju ponudu iznijela kupcima na Facebooku i danas nas prati više od 13.500 ljudi. Svi su oni prepoznali ono najviše, naš trud, kvalitetu naših proizvoda. Imam dostavu svega posvuda. Posebno su atraktivne lubenice i jagode, ali i proizvodi od malina. Narudžbi je toliko da često zastanem na raskrižju na autocesti i pitam se kamo ono, u Zagreb ili Split – prepričava kroz smijeh Diana dok razgledavamo njezine paradajze od kojih planira kuhati umak.

Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

– Stalno smišljamo nešto novo. Tako smo davno počeli saditi razne vrste tikvi; od baternuta, hokaido tikvica, do onih običnih, a imamo i špagete od tikvice koji su posebno zanimljivi ljudima. Tikvicu prerežete, izvadite koštice i ispečete. Nakon toga vilicom prokopate meso od tikvice i ono se “razlista” u oblik pravih špageta. Jako je ukusno, a i dekorativno, s obzirom na to da vam je ljuska od tikve, zapravo prirodni tanjur sa špagetima – opisuje nam tek jednu od kulinarskih delicija iz vlastitog vrta.

No, apsolutni hit u ponudi joj je namaz od batata, takozvana batela koja je od kraja prošle godine toliko popularna da proizvodnja raste iz mjeseca u mjesec, a šalje je čak i u Australiju, uskoro i Singapur.

Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

– Namaz je nastao jer sam htjela na tržište plasirati batate kao neku prerađevinu, jer od sveg voća radimo prerađevine; namaze i džemove za sve skupine; od osoba koje imaju problema sa zdravljem do djece, sportaša... a u njih ne stavljamo kristalni šećer. Eksperimentirala sam s batatom, skuhala je s javorovim sirupom, dodala sam čokoladu bez rafiniranog šećera i kokosovo ulje. Napravila sam 50 teglica i stavila na internet. Mislila sam, ako prođe, prođe. Odmah se sve rasprodalo. Iako sam se bojala da se tržište ne zasiti batele kao nekog instant-hita, dogodilo se baš suprotno. Interes za taj namaz sve je veći. Batela nam je doslovno živote okrenula naopačke – priznaje Diana.

Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Proputovala cijeli svijet

Ova zdravija verzija nutelle, nada se Diana, jednom će postati i dio školskog menija hrvatskih učenika.– Batelu naručuju čak i iz Australije, a nema države u Europi kamo je nismo poslali. Zainteresirane su i privatne bolnice u Luksemburgu za pacijente koji imaju poteškoće s hranom. Trgovine zdrave hrane po Hrvatskoj su zainteresirane. Od 50 početnih danas proizvodim više od tisuću mjesečno – opisuje Diana.

Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

– Jednom smo doživjeli da nam se mraz doslovno kotrlja prema jagodama, pa smo palili slamu, trčali s tačkama uz nasad. To je tako – kaže nam Diana.

I nije istina, dodaje, da se od toga ne može normalno živjeti.

– U godini uzmemo u dva navrata godišnji kako bismo se odmorili, napunili baterije. Zahvaljujući ovome poslu, ja sam proputovala jako puno – dodaje Diana Prpić.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Nale50:

    ....lijepo!!! Veseli me svaki uspjeh hrvatskog čovjeka...osobito mladih ljudi!!!...dajmo im potporu , ako već drugo ne možemo ili ne želimo!!!

  • MAX127:

    Koliko plitkih i ispraznih spodoba ima to je cudo! Svaka cast i samo naprijed! Cestitam na uspjehu i zelim vam srecu u daljnjem radu