Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako će izgledati liječenje bez papirnatih uputnica? Sve o bolesti bit će elektronički

Svako novo traži vremena da postane “novo normalno” pa će neki trebati prilagodbu
02. listopada 2020. u 17:18 13 komentara 2703 prikaza
Bjelovar: Velike gužve tijekom cijelog dana ispred Opće bolnice
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Kao što je Večernjak i najavio, od prvog dana listopada s papirnatih se uputnica prelazi na eUputnice za specijalističko-konzilijarnu zaštitu. Ministarstvo zdravstva s HZZO-om od 1. listopada ukinulo je obvezu ispisa tzv. crvene uputnice.

Samo na Večernji TV-u Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune

Za pacijente to znači da kod izabranog liječnika više neće dobivati ispisanu papirnatu tiskanicu uputnice, već će pravo na specijalističko-konzilijarnu uslugu ostvarivati putem elektroničke verzije tog dokumenta izdanog u informacijskom sustavu izabranog liječnika, pohranjenoj u nacionalnom informacijskom sustavu zdravstva CEZIH-a.

Nakon pružene usluge na temelju e-uputnice, e-nalaz će biti dostavljen izabranom liječniku, ali bit će i dostupan pacijentu putem Portala zdravlja na platformi e-Građani.  Pacijenti i dalje imaju mogućnost naručiti se samostalno za termin. U tom slučaju, po izdanoj e-uputnici, obraćaju se zdravstvenoj ustanovi sa svojim MBO-om kao ključnim podatkom sa zdravstvene iskaznice što je temelj za dohvat i rezervaciju e-uputnice. 

Godišnje 14 mlrd. uputnica

Godišnje se tiska više od 14 milijuna uputnica, a osim te uštede, elektroničke uputnice štede vrijeme liječniku i pacijentu - navodi Hrvoje Jezidžić, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za informacijske tehnologije. 

Sustav naručivanja već sada funkcionira tako da na određeni broj pretraga izabrani liječnik može naći termin i naručiti pacijenta. U nekim slučajevima to ne može jer bolnica sama određuje termine npr. za magnet ili CT, ali u tom slučaju izabrani liječnik treba s dva klika mišem o potrebi za terminom obavijestiti bolnicu, koja je pak dužna pacijenta kontaktirati i obavijestiti ga o dodijeljenom terminu.  

čekaonica U BOLNICU BEZ PAPIRA Od danas prestaje korištenje papirnatih uputnica

- Preuzimanje e-uputnice s CEZIH-a je također obvezno kod prijema u zdravstvenu ustanovu, što je obvezna predradnja u procesu fakturiranja zdravstvene usluge prema HZZO- u, a koje se od 1. siječnja 2021. godine više neće moći ostvariti bez podatka o identifikatoru e-nalaza po svakoj e-uputnici - poručuju iz HZZO-a, podsjetivši kako su bolnicama prije nekoliko godina financirali prilagodbu informatičkog sustava pa su sve bolnice umrežene u centralni sustav.  

Požega spremna

Svako novo traži vremena da postane "novo normalno" pa će zasigurno trebati vremena u pojedinim slučajevima, podsjeća dr. Goran Lazić, obiteljski liječnik. - I kad smo uvodili e-recept, neki su se pitali zašto, a danas ne možemo ni zamisliti da e-recept ne funkcionira - kaže on. 

U Općoj županijskoj bolnici Požega pozdravljaju ukidanje papirnatih uputnica. U prvih devet mjeseci imali su ih više od 94% u poliklinici i 85% u stacionaru. Blizu su potpunom prelasku na e-uputnice.

- Nama liječnicima ništa se posebno ne mijenja, ali je to ozbiljan pomak u korist pacijenata koji će manje vremena trošiti na hodanje i nošenje uputnica. Oni sada više ne moraju nositi papirnate uputnice i paziti jesu li ih možda izgužvali ili zaboravili jer sve se upisuje automatski - kaže ravnatelj bolnice dr. Željko Glavić.  

Pokrenut je projekt izdavanje lijekova u domove bolesnika u izolaciji PREVENCIJA BOLESTI HZZO uvrstio nove lijekove na osnovnu listu, promijenjeni iznosi limita za posebno skupe

- Iskreno, ja sam stara škola i više volim kada pacijent dođe k meni pa mu, dok ispisujem uputnice, usput objasnim kamo treba ići, jer onda sam sigurna da će otići na pravo mjesto. Doslovce im znam crtati, jer to su mahom stariji ljudi - kaže nam dr. Bojana Cigić iz Osijeka.

- Vrijeme će pokazati hoće li nam ta promjena, ako do nje dođe, olakšati posao. No, svaka nam je inovacija donijela sve više posla. Smanjit će se potrošnja za HZZO, ali mislim da pacijenti neće od te šume vidjeti drvo - nastavlja ona.

“I e-recepti su nam svojedobno olakšali posao, tako će i e-uputnice”

– Ukidanje papirnatih uputnica me svakako veseli. Neće se događati da je pacijent zagubi. Ali, bojim se da sustav nije potpuno prilagođen. Većinu pretraga i dalje ne možemo naručiti e-putem, a naručivanje telefonom za pacijente je često onemogućeno. Znači da će liječnici gubiti još više vremena na skeniranje nalaza, slanje mailova ili će se pacijenti namučiti s osobnim naručivanjem. Ideja je super, ali s konačnom ocjenom bih pričekala dok ne vidim kako će to sve zbilja funkcionirati – zaključuje obiteljska liječnica iz Kotoribe Snježana Permozer-Hajdarović.

Dr. Zlata Mateljak, specijalist opće medicine iz Karlovca, rekla je:

– Kao što su e-recepti svojedobno olakšali posao i papirologiju nama i pacijentima, tako će nam i e-uputnice olakšati. Nema smisla u 21. stoljeću kada smo svi umreženi, imati papirnate uputnice! (Ivica Beti, Snježana Bičak)

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • schwertransport:

  Pa i u banci je sve elektronski ali ono sto si im duzan zapisano je na 815 papira

 • Avatar salko1951
  salko1951:

  A svaki čas im pada sustav!!!

 • Deleted user:

  ne postoji "novo normalno" ali sve više sliči vrlom novom svijetu u kojem obitavaju divni kućni ljubimci i elita