Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HZZO uvrstio nove lijekove na osnovnu listu, promijenjeni iznosi limita za posebno skupe

HZZO kontinuirano prati potrošnju posebno skupih lijekova te je kod donošenja novih limita za posebno skupe lijekove uzeta u obzir potrošnja od lipnja do kolovoza 2020.
29. rujna 2020. u 13:07 0 komentara 383 prikaza
Pokrenut je projekt izdavanje lijekova u domove bolesnika u izolaciji
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstilo je na osnovnu listu nove lijekove za liječenje šećerne bolesti, karcinoma pluća, prostate i multiple skleroze.

Zagreb: Konferencija za medije u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Tomislav Kulić 'Hitna uplata milijardu kuna ili slijedi nestašica lijekova'

Za liječenje šećerne bolesti uvršten je lijek koji je kombinacija inzulina, degludeka i asparta, za karcinom pluća - durvalumab, za karcinom prostate - apalutamid i za multiplu sklerozu – siponimod.

Na dopunsku listu lijekova dodatno su stavljeni lijekovi za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja i za liječenje atopijskog dermatitisa, priopćio je HZZO u utorak.

Na liste lijekova stavljene su nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova.

Uz neke su lijekove proširene indikacije za njihovu primjenu: za adjuvantno liječenje karcinoma dojke (trastuzumab emtanzin), za liječenje ankilozantnog spondilitisa i aksijalnog spondiloartritisa (tocilizumab), za liječenje karcinoma pluća (osimertinib), za kućno liječenje hemofilije (emicizumab).

Među prvima u Hrvatskoj uvode izdavanje lijekova preko automata U VARAŽDINU Među prvima u Hrvatskoj uvode izdavanje lijekova preko automata

Novi iznosi limita za posebno skupe lijekove

Zbog epidemije koronavirusa tijekom koje je došlo do preraspodjele bolesnika između bolničkih zdravstvenih ustanova i primjene određenih posebno skupih lijekova, HZZO je izmijenio Odluku o utvrđivanju sredstava koja se ne uračunavaju u maksimalno utvrđeni iznos novčanih sredstava bolničkih zdravstvenih ustanova.

HZZO kontinuirano prati potrošnju posebno skupih lijekova te je kod donošenja novih limita za posebno skupe lijekove uzeta u obzir potrošnja od lipnja do kolovoza 2020.

Zbog potrebe popune Mreže javne zdravstvene službe prihvaćeni su najpovoljniji ponuditelji za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite za razdoblje do 31. prosinca 2020. godine.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prihvaćena su dva ponuditelja u djelatnosti opće/obiteljske medicine, jedan ponuditelj u djelatnosti zdravstvene zaštite žena, devet ponuditelja u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite, te 15 ponuda privatnih praksi u djelatnosti zdravstvene njege u kući.

U djelatnosti fizikalne terapije u kući prihvaćen je jedan ponuditelj, a u djelatnosti specifične zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja prihvaćen je jedan ponuditelj.

lijekovi traže milijardu kuna Predstavnici veledrogerija: 'Više od 20 bolnica neće dobiti lijekove', Ministarstvo: 'Bit će ih dovoljno za sve'

Nastavak financiranja doktora medicine bez specijalizacije

U cilju zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu, HZZO će i dalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije. Stoga su donesene odluke o izboru doktora medicine bez specijalizacije za koje će se financirati rad pod nadzorom u 2020. godini, te je u prijedlog Liste prvenstva uvršteno 346 kandidata.

Također se nastavlja financiranje rada pripravnika – doktora medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine za koje će se financirati pripravnički staž na osnovu javnog natječaja iz 2020. godine.

Svi pristigli zahtjevi zadovoljavaju formalne uvjete pa je u sustav financiranja pripravničkog staža uvršteno 47 kandidata, i to 39 doktora medicine, tri magistra farmacije i pet magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Radnici Imunoloskog zavoda prosvjeduju ispred Banskih dvora DOSSIER IMUNOLOŠKI ZAVOD Dobivamo li stratešku proizvodnju imunoloških lijekova ili još jedno isisavanje krvi narodu?

Nakon natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a sklopit će ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim subjektima HZZO-a.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.