Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICAJKA UPUCALA PROVALNIKA

Kada se smije upotrijebiti oružje? Tek nakon dva upozorenja i hica u zrak može se pucati

policajke
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
29.07.2020.
u 19:03

Prije pucanja, policajac mora povikati „Stoj, policija" i „Stoj, pucat ću" pa pucati u zrak, ako je moguće

Kad je dolazila na posao trebala je to biti još jedna uobičajena noćna smjena u životu mlade policajke iz okolice Vinkovaca. Tako je i bilo sve do jedan sat poslije ponoći u utorak kada je u provali trgovine mješovite robe u Vinkovcima zatekla 30-godišnjeg provalnika.

U službenom priopćenju PU Vukovarsko-srijemske stoji da je provalnik napao policajku, koja je, s ciljem da od sebe otkloni napad, u nužnoj obrani uporabila sredstvo prisile, vatreno oružje, pri čemu je napadač zadobio prostrijelnu ranu. Dodatno angažirani policijski službenici na mjestu događaja odmah su pozvali hitnu medicinsku pomoć i provalnik je hospitaliziran u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. Policija u izvješću nije navela detalje, pa je nepoznato na koji je način policajka napadnuta, čime, kao i je li poštovala sve procedure.

Prvo upozorenja

Pokušali smo s njom razgovarati, ali to nije moguće sve dok ne završi postupak i dok se ne dobije dozvola MUP-a RH.

- Uporaba vatrenog oružja kao sredstva prisile je vrlo rijetka. Kako i kada se može uporabiti vatreno oružje propisano je u Zakonu u policijskim poslovima i ovlastima koji je dostupan svima na internetu. Policijska službenica je vatreno oružje uporabila u nužnoj obrani. Istragu svih okolnosti provodi zamjenica županijskog državnog odvjetnika, poslije čega će načelnik PU donijeti odluku je li uporaba sredstva prisile bila opravdana ili ne - rekla je Martina Halas, službenica za odnose s javnošću u PU Vukovarsko-srijemskoj.

Inače, Zakon o policijskim poslovima i ovlastima kao sredstva prisile spominje tjelesnu snagu, raspršivač s nadražujućom tvari, palicu, sredstva za vezivanje, uređaj za prisilno zaustavljanje motornog vozila, službene pse i konje, posebna motorna vozila, kemijska sredstva, vatreno oružje, uređaj za izbacivanje vode, eksplozivna sredstva i posebna oružja. Smiju biti uporabljena radi zaštite života ljudi, svladavanja otpora, sprečavanja bijega, odbijanja napada i otklanjanja opasnosti ako je vjerojatno da se mjerama upozorenja i naredbama neće postići cilj. Posebno se navodi kako će pritom policijski službenik uvijek uporabiti najblaže sredstvo. Kada je riječ o vatrenom oružju, zakon predviđa da se ono može uporabiti u nužnoj obrani kao i krajnjoj nuždi, ako se bez njegove uporabe ne može otkloniti istodobna ili izravno predstojeća neskrivljena opasnost za vlastiti život ili život druge osobe. Prije uporabe policajac će, prema zakonu, uputiti usmenu naredbu „Stoj, policija", a zatim i upozorenje „Stoj, pucat ću". Nakon toga, prvo će ispaliti upozoravajući hitac u zrak, ako se time ne stvara opasnost za sigurnost ljudi i imovine. No neće uputiti usmene naredbe i upozorenja ako je ugrožen njegov život ili život drugih osoba zbog vjerojatnog napada ili bi se dovelo u pitanje provođenje službene zadaće.

Pomogle bi kamere

U Sindikatu policije Hrvatske kažu kako nemaju razloga sumnjati da je primjena vatrenog oružja bila opravdana i nadaju se da će to potvrditi i istraga.

- Policajci bi i inače trebali imati sigurnost da neće biti izravno ili neizravno kažnjeni zbog savjesnog provođenja zakona. Tome bi pridonijelo i uvođenje osobnih kamera, kojima bi se lako razriješile situacije u kojima se policajce pogrešno proziva da su tijekom postupanja počinili neke povrede propisa. Policajci za koje se utvrdi da su u radu počinili nepravilnosti izloženi su disciplinskoj i kaznenoj odgovornosti, ovisno o težini počinjenih nepravilnosti - odgovorili su iz sindikata. Dodaju i kako u Hrvatskoj nisu česti slučajevi u kojima je policajac prisiljen pucati u počinitelja kaznenog djela, ali se događaju.

Tvrde kako bi i taj mali broj slučajeva mogao biti još manji kad bi bili adekvatno opremljeni električnim paralizatorima, odnosno taserima koji bi policajcima dali u ruke odgovarajući alat za provođenje zadaća, dok se istodobno izbjegava mogućnost teškog ozljeđivanja ili smrti počinitelja koje se ne može svladati na drugi način.

Ključne riječi

Komentara 53

MO
modovisisajteMaraschino
19:14 29.07.2020.

a gluposti, znači on nju smije napasti ona ne smije pucati već upozoravati... zato i imamo državu lopova i korumpiranog Sudstva...

MO
modovisisajteMaraschino
19:13 29.07.2020.

hoćemo američki zakon. privatno vlasništvo je temelj prava i nitko nepozvan ne smije na njega ili će biti upucan

IV
ivan952
19:24 29.07.2020.

čisto ko suza. u nuznu obranu se uzmaju cinjenice za srazmjer primjenjene ovlasti. da se taj isto policajke docepao rukama mislim da bi ona prošla losije od njega. a po meni ako ga je upucala da ga onesposobi ( pucanjj u rame, ruku,nogu ili u krajnjem slucaju trbuh) opravdano. da ga je sprašila na vecoj udaljenosti ( cca 10 metara) direkt u glavu, ili prsa - razmislio bih o nuznoj obrani. u obzir dolazi i obzir hitaca koji su ispaljeni. dal je bijesno pucala ili nije. treba bit zahvalan ako postoji policajac koji ce jednim hicem onesposobiti osobu koju treba onesposobiti, i pravovremeno pruziti pomoc da isti prezivi lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije