Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u procesu nastanka

Jupiter je iz Sunčeva sustava izbacio nepoznati divovski planet?

Sunčev sustav
Profimedia
14.11.2011.
u 11:06

Mogućnost da Sunčev sustav sa samo četiri diva dosegne svoj sadašnji izgled samo je 2,5 posto, ali s petim je 10 puta veća

Prema općem mišljenju astronoma Sunčev sustav uvijek je sadržavao četiri divovska planeta – Jupiter, Saturn, Neptun i Uran. Ipak, pojavili su se dokazi prema kojima se može zaključiti da je Sunčev sustav "udomljavao" još jedan, peti divovski planet koji je "izbačen" iz sustava.

Računalne simulacije Davida Nesvornyja s odsjeka za svemirska istraživanja Istraživačkog instituta Southwest iz San Antonija u američkoj državi Teksas jasno pokazuju da je statistički krajnje nevjerojatno da je Sunčev sustav u nastanku imao samo četiri divovska planeta.

Naime, prema njegovim izračunima mogućnost da Sunčev sustav dosegne svoj trenutačni izgled i raspoređenost orbita ako je oduvijek brojio samo četiri divovska planeta iznosi samo 2,5 posto. Ako je pak tijekom nastanka u sustavu bio još jedan divovski planet, ta je mogućnost čak deset puta veća.

Kako bi došao do pouzdanih rezultata, javlja Daily Mail, Nesvorny je izveo 6000 simulacija nastanka i ranog razvoja Sunčeva sustava.

– Mogućnost da je Sunčev sustav u početku sadržavao više od četiri divovska planeta vrlo je razumljiva, posebice zbog nedavnih otkrića velikog broja slobodnih planeta u prostoru između zvijezda. Upravo ti slobodni planeti služe nam kao dokaz da je izbacivanje planeta iz sustava vrlo uobičajena pojava – smatra Nesvorny.

Vjeruje u teoriju da je Jupiter u jednom stadiju razvoja Sunčeva sustava opasno gravitirao prema središtu sustava ugrožavajući Zemlju i Mars, ali je onda iznenada "skočio" u udaljeniju orbitu i izbacio nepoznati divovski planet u svemir.

Sunčev sustav počeo se stvarati prije četiri i pol milijarde godina kada se ogroman oblak svemirske prašine i plina urušio i stvorio Sunce. Planeti su nastali oko 10 milijuna godina kasnije, ali njihove orbite dugo su vremena bile nestabilne. Sunce je do sada "proživjelo" oko polovine svoga vijeka, a za otprilike pet milijardi godina pretvorit će se u "crvenog diva" i uništiti Zemlju.

Komentara 10

OB
-obrisani-
11:47 14.11.2011.

sigurno tako ,ahahhahahahahahha to samo BOG zna

FM
funky_monk
12:52 14.11.2011.

Šta bi to trebo bit onaj Nibiru?

DU
Deleted user
13:24 14.11.2011.

Eto ti ga vraze jos samo 5 milijardi god i odosmo u vraziju mater!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije