Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jungwirth: HCR posluje transparentno

18.06.2008.
u 14:07

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth danas je opovrgnuo tvrdnje u medijima da HCR posluje netransparentno izvijestivši kako je u 2007. za razminiranje 24,7 milijuna četvornih metara zemljišta utrošeno 210 milijuna kuna kroz 129 ugovora s pirotehničkim tvrtkama.

"Često se spominje netransparentnost u dodjeli poslova, a moja je odgovornost i pravo da argumentirano kažem da to nije točno", rekao je Jungwirth na konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Pritom je naveo da je HCR, koji u dodjeli poslova primjenjuje odredbe Zakona o javnoj nabavi, od ukupno 129 ugovora, njih 21, u vrijednosti od 28,8 milijuna kuna, sklopio neposrednom pogodbom što koriste, kako je objasnio, isključivo kada je u pitanju žurnost u obavljanju poslova razminiranja i uklanjanje minskog polja koje izlazi iz projektirane površine.

Ravnatelj HCR-a napominje kako je 76 posto svih neposrednih pogodbi sklopljeno s tvrtkom "Mungos" i ističe kako su u HCR-u učinili još i više kako bi "Mungosi" poslovali što bolje pa su im, dodaje, bez naknade ustupili na korištenje dva stroja s operaterima, vrijedna po 300.000 eura.

Naveo je da je u 2007. ukupna prosječna cijena za pretraživanje i razminiranje po četvornom metru bila 8,32 kune (bez PDV-a), dok su "Mungosi" tražili 9,32 kune (bez PDV-a).

Jungwirth je podsjetio kako postoje brojni modeli razminiranja pa se u nekim državama time bavi isključivo vojska, negdje vojska i policija, negdje nevladine organizacije, dok je Hrvatska preuzela model tržišta na kojem danas ima 27 tvrtki sa 515 pirotehničara.

"HCR smatra da tvrtku 'Mungos' treba restrukturirati i učiniti ju konkurentnom tvrtkama koje djeluju na tržištu razminiranja", ustvrdio je Jungwirth i dodao kako je izuzetno važno jer posao razminiranja traži efikasnost, ekonomičnost, kvalitetnu i sigurnost.

Ravnatelj HCR-a je ustvrdio kako se zadnjih godina sve više radi na razminiranju, a sve je manje stradavanja što je, smatra, rezultat vrlo dobre kontrole i tržišta koje je u posao razminiranja unijelo najsuvremeniju tehnologiju i privatni kapital u vrijednosti od 30 milijuna eura.

Jungwirth je govorio i o proceduri ustupanja radova razminiranja, statusu pirotehničara i učincima odnosno normama pirotehničara pa je tako, naveo da je minimalna plaća pirotehničara 12.000 kuna bruto, a 3.300 bruto kada tvrtka ne radi zato što nema posla. Maksimalni učinici definirani su posebnim pravilnikom, "radi zaštite pirotehničara", i oni, dodaje, u najsloženijim uvjetima za pet sati mogu razminirati najviše 50 četvornih metara, a u najpovoljnijim 450 četvornih metara.

Također navodi da se na natječaj za razminiranje mogu javiti tvrtke koje, uz ostalo, imaju izvedbeni plan s poimenično navedenim pirotehničarima, strojevima i psima te dvostruko veći prihod od iznosa ponude.

"Tako se nikada nije moglo desiti da 'Mungos' bude podizvođač tvrtki s pet zaposlenika", ističe Jungwirth.

U Hrvatskoj danas mine još uvijek predstavljaju velik problem i razasute su na 997 kilometara četvornih.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije