Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jugo-partyji

Jugonostalgija u Njemačkoj

jugonostalgija
Foto: Deutsche Welle
1/2
11.12.2013.
u 09:29

Što su razlozi jugonostalgičnog stava prema nekadašnjoj komunističkoj državi?

Prije nekoliko dana navršena je 70. godišnjica osnivanja socijalističke Jugoslavije, zemlje koje na zemljopisnim kartama nema već više od dva desetljeća. Njezino kulturno nasljeđe na neki je način u Njemačkoj posljednjih godina oživjelo u obliku takozvanih Jugo-partyja.

Na njima se okuplja mlađa publika koja bivšu zajedničku državu poznaje ili iz vlastitog djetinjstva ili iz priča svojih roditelja. Što su razlozi jugonostalgičnog stava prema nekadašnjoj komunističkoj državi koja je mnogima ostala u sjećanju kao – diktatura?

Komentara 91

TU
turko
09:52 11.12.2013.

ja kao dragovoljac i branitelj ne žalim za njom,ali činjenica je da nove države nisu ispunile očekivanaj sviju nas,a neki bi danas htijeli jednopartijski sistem zamijeniti jednostranačkim, naravno svojom strankom

Avatar zatvaraju mi oči
zatvaraju mi oči
10:37 11.12.2013.

Čudimo se marginalnoj pojavi jugoslavenstva u Njemačkoj dok istovremeno ne vidimo ni prst ispred vlastitog nosa, odnosno da trentuno Hrvatskom vlada projugoslavenski kadar?! Srbi i Bošnjaci najviše oplakuju bivšu YU i to s dobrim razlogom. Prvi jer su pod ogrtačemčem YU stvarali Veliku Srbiju a drugi jer ih je Tito postavio na kartu naroda. Pitam se za čim hrv. Trumbići žale (?!).... možda zbog činjenica što je svako hrv. domoljublje u bivšoj YU proglašavano ustaštvom?! Je li danas hrv. domoljublje, pod ovom Kukuriku vlašću. ima bolji tretman?

Avatar Topgen
Topgen
11:33 11.12.2013.

Deutsche Welle ! Pametnom dosta .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije