Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova afera?

Josipovićev suradnik Jović tvrdi: Nisam ideolog nove SFRJ

jovic
Slavko Midzor/Pixsell
21.04.2010.
u 18:13

– To je potpuno besmisleno. Više puta sam izravno rekao i napisao da je bilo kakva obnova Jugoslavije apsolutno nemoguća i nepoželjna. Josipovića prikazuju kao osobu s kojom se može manipulirati, a mene kao nekoga svemoćnog manipulatora.

Nakon niza savjetničkih skandala koji potresaju Pantovčak, čini se da je na pomolu još jedna afera s bliskim suradnikom predsjednika Ive Josipovića.

Prednost za Srbiju

Nakon što su zbog afera iz Ureda predsjednika morali otići Mato Mlinarić, Marko Rakar i Drago Pilsel, tjednik Globus optužio je Dejana Jovića, predsjednikova glavnog analitičara, da je “ideolog treće Jugoslavije” te da zapravo on sam kreira Josipovićevu politiku prema Srbiji koja, tvrde, slabi hrvatske pozicije, a jača srpske. Na teret mu stavljaju i stav da Hrvatska ne bi trebala ući u Europsku uniju prije Srbije.

– To je potpuno besmisleno. Više puta sam izravno rekao i napisao da je bilo kakva obnova Jugoslavije apsolutno nemoguća i nepoželjna. Prikazuju Josipovića kao osobu s kojom se može manipulirati, a mene kao nekoga svemoćnog manipulatora. To je uvredljivo i za predsjednika i za birače čiju volju predstavlja. Predsjednik je valjda moj čovjek, a ja britanski i srpski, dakle Hrvati su izabrali stranu vlast – odgovorio je iz Britanije, gdje predaje na Sveučilištu Sterling, Jović na optužbe.

Ovo nije prvi put da se oko Jovića diže prašina. Njegovi tekstovi na blogu beogradskog B92 već su izazivali mnogo pozornosti, baš kao i njegovi znanstveni radovi poput knjige “Jugoslavija - Zemlja koja je odumrla”. Iz nekih njegovih radova zaista se može iščitati da smatra da bi Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Crna Gora trebale zaista zajedno ući u Europsku uniju. U suprotnom Hrvatska bi, poput Slovenije, mogla ucjenjivati svoje istočne susjede i kočiti njihovu integraciju u EU te da bi Hrvatska nakon ulaska u EU mogla prekinuti reformske procese i procesuiranje ratnih zločina. No za te tekstove na Pantovčaku tvrde da su samo znanstvene analize koje nisu podloga za političke odluke.

Osveta za Sarajevo?

U Uredu predsjednika Republike nisu željeli službeno komentirati napade na Josipovićeva glavnog analitičara već su Joviću ostavili da se sam brani. Ipak, neslužbeno smo uspjeli doznati da napad na Jovića doživljavaju kao nastavak Vladinih napada na Josipovića zbog njegova prošlotjednog govora u Sarajevu.

– To je očito napravljeno kao usluga Jadranki Kosor i cilj je jedino Josipović. Želja je diskreditirati predsjednikovu vanjsku politiku – rekao je naš sugovornik iz Ureda predsjednika koji je zamolio za anonimnost.

Jović, koji osim na Sterlingu predaje i na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, koautor je knjige “New perspectives on Yugoslavia” koja bi trebala izaći u kolovozu. Naslov njegova poglavlja je “Slučaj Hrvatske”.

Ključne riječi

Komentara 354

OB
-obrisani-
15:02 28.04.2010.

m ilošević na pantovčaku! nije li slobodan milošević pomoću titove komunističke jna branio jugoslaviju i komunizam od demokracije? podsjetimo: hrvati su na referendumu 1990. godine izglasovali nezavisnost hrvatske. time su u krvavi rat poslali tisuće mladih ljudi. nakon što suu mladi ljudi položili živote i svoj životni mir u temelje demokratske hrvatske isti ti hrvati predali su ih na milost i nemilost jugoslavenskoj vojsci druga tita. i sve to demokratski. nešto me to podsjeća na engesko izručivanje hrvatske vojske partizanskoj jugoslavenskoj vojsci. to više nije demokracija nego anarhična izdaja od koje bi se te, sada već sredovječne ljude, moralo zaštititi. netko bi morao podvući crtu što je to hrvatski državni interes, a što obična podla izdaja. netko bi već morao reći što je to kvislinštvo u hrvatskoj.

LV
licki vuk
15:36 28.04.2010.

Jos je poraznije i opasnije da je predsjednik Josipovic onaj sporni dio govora gdje optuzuje hrvatsku za agresiju i revalitizira srbsku agresiju napisao sam...Boze ma kakvog mi to presjednika imamo...i jeli on stvarno nas! I on se eto sada sa time hvali....

BR
branit18
16:07 28.04.2010.

Jović,Josipović,Josipović ili Jović okreni kako hoćeš dobiješ lošeg hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije