Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadarskim učenicima

Josipović: U EU nećete dobiti posao na preporuku tate i strica

ivo josipović (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/10
27.01.2012.
u 12:37

– Vladin je postupak razumljiv – komentirao je predsjednik u Zadru smjenu Vladimira Ferdeljija i dodao da to ne sprečava nikoga da bude kritičan.

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je danas Zadar, gdje je između ostalog komentirao i proračun.

– Prvi put zaista imamo smanjenje proračuna. Očito je da dosadašnja razina potrošnje naprosto nije održiva i u tom kontekstu treba gledati PDV. Čekamo još mjere kompenzacije za građane koji su najugroženiji i o tome moramo voditi računa jer je Hrvatska socijalna država. Ovo je ono što je Vlada obećala, a očekujemo i da nađe formulu za jačanje gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta i investicija. Tek su počeli s poslom pa pričekajmo da vidimo što će biti konačni projekt – rekao je Ivo Josipović.

Na novinarski upit da komentira smjenu Vladimira Ferdeljija s mjesta pomoćnika ministra pomorstva i infrastrukture, Josipović je rekao:

– Priznat ćete da je neobično igrati u jednoj ekipi, a loptu pucati prema svom golu. Prema tome, Vladin je postupak razumljiv, ali to, naravno, ne sprečava nikoga da bude kritičan.

Nismo izvukli pouku iz Drugog svjetskog rata

– Rat u Hrvatskoj, pokolj u Srebrenici, Ruanda, sve je to dokaz da čovječanstvo još uvijek nije izvuklo pouku iz Drugog svjetskog rata. Kad se sjećamo Holokausta, promišljamo i svoju prošlost i svoju budućnost u kojoj uvijek moramo biti svjesni opasnosti da Holokaust možda vreba i u nekome od nas. U Hrvatskoj moramo graditi društvo svjesno toga da Holokaust nikad neće dobiti priliku da ponovno zaživi. Pritom moramo misliti na žrtve koje su podnijeli naši branitelji u Domovinskom ratu i antifašisti u Drugome svjetskom ratu – rekao je predsjednik Ivo Josipović za današnjeg posjeta Zadru u sklopu kojega je održao predavanje o Holokaustu učenicima Gimnazije Jurja Barakovića.

Nakon predavanja mnogi su učenici postavljali pitanja, ali od priče o Holokaustu i sjećanja na ratove u Hrvatskoj, više ih je zanimala budućnost, pa su tako predsjednika pitali kakva je budućnost mladih i obrazovanih ljudi u Europskoj uniji i hoće li se napokon u Hrvatskoj donijeti zakoni koji će štititi radnika i vrednovati znanje, obrazovanje i rad. Predsjednik im je rekao da je u Europskoj uniji jedno od važnijih načela sloboda rada u kojoj se priznaju kvalifikacija i obrazovanje.

– Svaka vaša diploma bit će priznata bez nostrifikacije, moći ćete se javiti za posao u bilo kojoj zemlji Europske unije i sigurno posao nećete dobiti po preporukama tate i strica, nego po svojim sposobnostima – rekao je Josipović.

Nije htio zasvirati da se ne osramoti

Odgovarajući na pitanje jednog učenika je li Europa rješenje za Hrvatsku, rekao je da Europa nije odgovor na naše probleme, ali kako nam Europa otvara mogućnosti i prilike.

– Svi koji su sumnjali, bili apatični i možda zbog toga nisu izašli na referendum, imali su pravo na to, ali ne mogu reći da nisu bili informirani, jer svatko tko se želio informirati mogao je to učiniti. Iako danas mnogi kažu da je slab odaziv na referendum rezultat apatije u društvu, ja kažem da se Hrvatska nije predala i da nije apatična. Moramo raditi na sebi i djelovati bilo kroz politiku, bilo kroz glazbu, bilo kroz prosvjetu – rekao je Josipović.

Kad su ga učenici zamolili da nešto odsvira na klaviru, predsjednik se ispričao da toliko radi da više ne stigne svirati i vježbati te se ne želi sramotiti ni pred njima niti pred kamerama. Učenici nisu propustili predsjednika upitati ni za prognozu ishoda današnje rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije.

– 28:25, naravno za Hrvatsku, i u finalu igramo sa Španjolcima – prognozirao je Josipović.

Komentara 254

KL
klanac
16:01 27.01.2012.

Gumeni čovik!

TU
Tupislav
08:53 28.01.2012.

Neće biti dobro, EU mi prijeti opstanak \'|•!•|\'

OB
-obrisani-
14:10 27.01.2012.

I intend to . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije