Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović: Trebamo prednjačiti u zaštiti manjinskih ljudskih prava

Premijerka Kosor zahvalila je pripadnicima srpske manjine te njihovim zastupnicima koji su joj pružali podršku
05. siječnja 2011. u 13:23 302 komentara 2 prikaza
domjenak, snv (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

– Pravedno društvo traži zaštitu manjinskih ljudskih prava i Hrvatska u tome treba prednjačiti – poručio je predsjednik Ivo Josipović na tradicionalnom prijmu Srpskoga narodnog vijeća (SNV) danas održanom u Novinarskom domu u Zagrebu u povodu pravoslavnog Božića.

S čestitkom "Hristos se rodi!" premijerka Jadranka Kosor zahvalila je pripadnicima srpske manjine te njihovim zastupnicima koji su joj pružali podršku kao koalicijski partneri. Premijerka je prijam iskoristila i da bi još jednom istaknula da bi Hrvatska sredinom 2011. godine trebala završiti pregovore s EU. Pohvalila se da su sva poglavlja otvorena i da nam preostaje još neke zatvoriti.

Srbi u Hrvatskoj nakon 20 godina moći će birati i biti birani kao ravnopravni građani uz zaštitnu fiksnu izbornu kvotu od tri mandata ako redovan izborni postupak ne osigura više, a tim će se izbornim procesima ojačati i obnoviti oslabljeni hrvatski demokratski kapacitet.

– Proteklu 2010. godinu ocjenjujem godinom poslije koje se velika većina hrvatskih građana raduje što je prošla – kazao je predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac na domjenku. Rekao je da su u protekloj godini Srbi u Hrvatskoj i njihova politika nakon dva desetljeća postali specifična i važna komponenta hrvatskih demokratskih procesa, jednako odgovorna prema sebi i prema Hrvatskoj, jednako predana u ostvarivanju svojih i općenacionalnih interesa.

Pupovac je poručio da Srbi u Hrvatskoj žele politiku u kojoj se hrvatska demografski i ekonomski neće svesti na Zagreb. Izrazio je spremnost na suradnju sa svim ključnim akterima hrvatske politike i institucija. Dodao je da je Ivo Josipović "postao predsjednik Republike voljom velike većine hrvatskih građana uključujući i građane srpske nacionalnosti".

– Promjenama Ustava i Zakona o pravima nacionalnih manjina ključne manjinske institucije konačno su priznate, uključujući i SNV, a izborno je zakonodavstvo promijenjeno tako da je prekinuta višegodišnja protuustavna praksa manjinske izborne segregacije i manjinskoga izbornog geta – ustvrdio je Pupovac.

Na pitanje kako to da je danas pljeskao na dodjeli nagrade Stanimiroviću, a prije nekoliko mjeseci njegove izjave u Vukovaru ocijenio je neumjesnima potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, kazao je da na takve provokacije neće odgovarati.

Premijerka Kosor na dovikivanje novinara što misli o nagradi Stanimiroviću samo je šutke prošla. Predsjednik SDSS-a Stanimirović na pitanje stoji li još uvijek pri izjavama koje je dao u Vukovaru o tome tko je odgovoran za rat, kazao je da zna što je rekao i zašto je rekao jer je, kaže, sam bio žrtva događanja u Vukovaru prije rata te da sve što su mediji na to nadodali i nadogradili ostaje njihov problem, a ne njegov.

Na pitanje je li izgladio odnose s Kosor koja je SDSS zvala na sastanak nakon njegovih posjeta Vukovaru, nakon što ga je posjetio i srbijanski predsjednik Tadić, Stanimirović je kazao da nije bilo takvog sastanka s premijerkom i kako ne zna zašto bi ga bilo jer su udruge srpskih civilnih žrtava sve to što je on rekao kazale i predsjednicima Josipoviću i Tadiću te premijerki Kosor na sastanku.

– Nisam izjavio ništa što oni prije toga oni nisu čuli – dodao je Stanimirović.

Dodijeljene nagrade SNV-aNagradu \"Sveto

Dodijeljene nagrade SNV-a
Nagradu \"Svetozar Pribičević\" za unapređenje odnosa između Hrvata i Srba, odnosno za doprinos mirnoj reintegracije Istočne Slavonije i Podunavlja dobili su Vesna Škare Ožbolt i Ivica Vrkić .Nagrada \"Nikola Tesla\" za doprinos razvoju srpskih institucija uručena je Vojislavu Stanimiroviću, Vojko Nikolić primio je nagradu \"Nikola Visković\" za afirmaciju antifašizma, a Vesna Teršelič nagradu \"Dijana Budisavljević\" za dokumentiranu istinu o žrtvama rata i ratnim zločinima

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas

 • jura2010:

  Najprije svima forumasima HRVATIMA SRETNU I USPIJESNU NOVU GODINU: Ali kako je pocela sa cetnickim proslavama i dodjela istima HRVATSKO ODLICJA TA DVA ZLOCINACKA BJELOGLAVA SUPA TREBA ISTRIJEBITI..- ZA DOM SPREMNI

 • -obrisani-:

  06.01.2011. u 22:10h mućanin1 je napisao/la: Što je tu xychhr-200 lošega napisao? Ja sam siguran, da bar 50% Hrvata ovoj kravetini želi nešto slično. Šta si ti neki teško zatucani HDZ-ovac ili šta? .......................................... Ne, samo nisam kreten, dezerter, ološ, ... prikaži još!, šljam, pripadnik \"stoke sitnog zuba\" itd kao što je to đubre kao i oni koji ga podržavaju !

 • Avatar Gentoo
  Gentoo:

  Svatko moze copy/paste tudjeg teksta. Napisi nesto svoje kao na primjer imas li problema sa sexom?