Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret državnika u rimu

Josipović i Napolitano za čvršću suradnju na Mediteranu

Predsjednici u Rimu
Foto: Marija Kundek/Ured predsjednika/PIXSELL
1/5
03.12.2013.
u 13:37

Hrvatski predsjednik prvi je put u službenom, državničkom posjetu, talijanskom šefu države. U takvom svojstvu u Rimu nisu bili ni Tuđman ni Mesić.

Današnji posjet predsjednika hrvatske republike Ive Josipovića talijanskom kolegi Giorgiu Napolitanu bio je prvi državni posjet jednog hratskog šefa države talijanskom šefu države. Do sada su se Napolitano i Josipović susreli više puta, ali je današnji bio prvi državnički.

Ni susreti prijašnjih predsjednika dviju republika nisu bili državnički. U palači Quirinale, sjedištu talijanski predsjednika, svirane su himne. Nakon razgovra koji je trajao oko jedan sat, Napolitano i Josipović dali su izjave za novinare. Obojica su naglasili kako su sučeljavanja i nesuglasija iz prošlosti prevladana, kako su ona sada stvar povjesničara, te kako treba gledati naprijed u zajedničkoj Europi.

Napolitano je kazao kako je ekonomska kriza zahvatila obje države zbog globalne gospodarske situacije, pao je bruto nacionalni proizvod, a porasla je nezaposlenost, posebno mladih.
Veliki broj talijanskih tvrtki radi u Hrvatskoj, a posebno je razvijena suradnja u turizmu, kazao je Napolitano i naglasio kako se sada, i unutar Europe, treba raditi na povećanju ekonomskog rasta i zapošljevanja.

Posebno je potrebno usmjeriti se na rast juga Europe na čemu bi trebali zajednički raditi Italija i Hrvatska, te cijelog Mediterana. Napolitano je naglasio kako dvije države na više nego zadovoljavajući način štite manjine, Hrvatska talijansku, a Italija hrvatsku.

Josipović je potvrdio kako su prevladana nesuglasja iz prošlosti, te naglasio potrebu razvitka odnosa u kulturi, turizmu i u planiranju i izvođenju strateških objekata. Hrvatske tvrtke žele ući i na talijansko tržište, a ima ih i sposobnih za to, kazao je Josipović, te dodao kako su Talijani među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj, ali i kako hrvatski turisti sve više odlaze u Italiju.

Potrebno je raditi na razvitku, jer siromaštvo stvara ekstremizme u Europi, čiji rast treba suzbiti, kazao je Josipović. Poslije razgovora s Napolitanom, Josipović je otišao na radni ručak s premijerom Enricom Lettom u palaču Chigi, sjedište vlade.

Komentara 2

DU
Deleted user
15:43 03.12.2013.

uhljeb!

DU
Deleted user
08:39 04.12.2013.

kojih drzavnika ??? vidim samo jednog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije