Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. obljetnica HUS-a

Josipović: Gospodarstvenici su neambiciozni i boje se investicija

josipovic sindikati
Anto Magzan/Pixsell
29.12.2010.
u 14:47

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, upozorio je da između sindikata te Vlade i poslodavaca još uvijek postoji ogroman jaz nerazumijevanja i neuvažavanja

Rad treba učiniti kultom, bez obzira jeste li jedan ili više sindikata, volio bih da ste jedinstveni u nastupu prema Vladi i poslodavcima kako biste riješili probleme radnika i osigurali normalan život od plaća, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjem svečanom obilježavanju 20. obljetnice Hrvatske udruge sindikata.

Josipović je istaknuo da treba tražiti odgovornost onih koji su "jamili", a gospodarstvenicima je prigovorio da su neambiciozni i imaju strah od investicija te otvaranja novih radnih mjesta. Izjasnio se i kao zagovaratelj fleksisigurnosti, lakšeg otpuštanja, ali jednako tako lakšeg zapošljavanja ljudi.

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, upozorio je da između sindikata te Vlade i poslodavaca još uvijek postoji ogroman jaz nerazumijevanja i neuvažavanja, što se, kazao je, vidjelo na pitanjima vezanim uz referendum. Sve tri strane pozvao je da pristupe potpisivanju sporazuma o načinu rješavanja gospodarskih i socijalnih problema te osiguraju njegovu provedbu.

– Hrvatsko gospodarstvo grca povlačeći radnike, nedostatak proizvodno-izvozne orijentacije pokazao se pogubnim, na što smo upozoravali unatrag deset godina, dok je uvozno-trgovačka orijentacija pogodna, vidimo, za kriminal i korupciju, a zabrinjava i broj poslodavaca koji sav teret neuspješnog poslovanja svaljuju na radnike – kazao je Matijašević i ustvrdio da aktualne skandalozne afere upućuju na nemjerljivu pohlepu, a to svijetu šalje vrlo ružnu sliku o Hrvatskoj.

– Ako već plaćamo tuđe račune, ne moramo se zbog njih još i crvenjeti – poručuje.

Vilim Ribić pozvao je na ujedinjenje pet sindikalnih središnjica u jednu učinkovitu.

– Jedan od uzroka naše slabosti je i ta razjedinjenost. Navrh mi je glave "naših tijela", stalno moramo razmatrati nešto preko "naših tijela", umjesto da odluke donosimo odmah! – rekao je Ribić i najavio da će ovih dana sindikati izaći s nizom zahtjeva prema Vladi.

Da će se sporazum postići u siječnju, naveo je i Vitomir Begović iz Vladina ureda za socijalno partnerstvo.

Komentara 40

PI
Pippo9
15:32 29.12.2010.

Vlada i premijerka su u više navrata pokazali spremnost i želju da osiguraju boljitak i napredak građanima RH

CR
Crvenokosi
16:26 29.12.2010.

O kakvom poduzetnistvu se moze pricati kad niti jedna banka be daje kredite pocetnicima na projekak ili hipoteku.Primjer. Mozete imati imovinu vrijednu 2 miliona eura a ne mozete dobiti niti 20 000 eura kredita da bi mozda pomogli nekome iz svoje obitelji da krene sa nekakvim biznisom.Ispada da kredit mogu dobiti samo penzioneri i zaposleni u drzavnim tvrtkama i to do jedne trecine place ali njima to i ne treba za biznis.Tek kad banke bez suvisne papirologije i jamaca samo na temelju vrijednosti imovine budu davali kredite tac ce mozda i investitori poceti riskirati i ulagati u biznis.Jos uvijek je u Hrvatskoj najbolji biznis drzavno poduzece i po malo kradeš i koristis drzavne privilegije.

PI
Pippo9
17:30 29.12.2010.

Vodi se velika briga o investicijama i Josipović se pokazao kao neinformiran čovjek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije