Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Još jedna djevojka umrla zbog uzimanja Yasmina?

Autori: Diana Glavina, Marina Škalić
03.12.2008.
u 18:46

Dunji I. (20), studentici druge godine medicine, u utorak je u večernjim satima u njezinu stanu u Vukovarskoj ulici u Zagrebu pozlilo. Unatoč naporima, liječnici su nakon dva i pol sata mogli samo ustanoviti smrt. Službeni je uzrok još nepoznat. Međutim, nesretna je djevojka dulje vrijeme uzimala kontracepcijske pilule Yasmin pa nije isključeno da je upravo sporna pilula na neki način prouzročila smrt.

Uzorna studentica
Djevojčina nam je sestra u telefonskom razgovoru kroz plač potvrdila smrt.

– Sve se iznenada dogodilo. Ne želim davati izjave – jedva je prozborila.

Susjedi su nam ispričali da je nesretnoj djevojci pozlilo u kupaonici. Studentica s kojom je živjela u stanu čula je pad pa je pozvala Hitnu i alarmirala susjede. Do dolaska Hitne pomoći susjedi su provalili u kupaonicu te pokušali pomoći djevojci. Liječnici su je pokušavali reanimirati, što im je nakratko i uspjelo, međutim, unatoč naporima, na kraju su mogli utvrditi samo smrt.

Za djevojku susjedi imaju samo riječi hvale.

– Bila je krasna djevojka i dobra studentica. U roku je završila prvu godinu. Preselila se iz Varaždina u obiteljski stan. Tu je studirala i živjela s cimericom. Svi smo jako potreseni – požalila nam se susjeda.

Uzrok Dunjine smrti utvrdit će se obdukcijom, ali s obzirom na to da je potvrđeno da je u zaštiti od trudnoće uzimala Yasmin, veza između oralne hormonske kontracepcije i plućne embolije, koja je najčešće smrtonosna, ne može se zanemariti. Yasmin je među mladim djevojkama najpopularnija kontracepcijska pilula, ali uza sve svoje prednosti, kao i svaki drugi lijek, ima nuspojave i kontraindikacije. I zna se, kao što to piše i u uputama Yasmina, da hormonska kontracepcija može izazvati težak zdravstveni incident ako žena ima obiteljsku ili osobnu anamnezu, rizik za kardiovaskularne bolesti.

Opreza nikad dosta
Koliko god rizik za incident bio statistički znemariv, za osobu koja uđe u statistiku posljedice su preteške. Zato opreza nikada dosta. Liječnici godinama upozoravaju da anitibebi pilula ne ide uz pušenje cigareta te prekomjernu težinu. Na liječnicima je da educiraju svoje pacijentice i da odabir terapije individualiziraju nakon medicinske obrade.

Iako se u posljednje vrijeme mnogo govorilo o opasnostima uzimanja pilule Yasmin, samo je u zadarskom slučaju potvrđeno da je smrt djevojke povezana s tim lijekom.


U upotrebi već 45 godina

Hormonske kontracepcijske tablete koriste se više od 45 godina i do sada ih je uzelo više od 300 milijuna žena u svijetu. U razvijenim zemljama to je najčešći oblik zaštite od trudnoće, kojim se koristi i do 40 posto žena reproduktivne dobi. U Hrvatskoj manje od 10 posto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije