Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jokić: Za promjene u obrazovanju potrebno je "puno više od novca"

Na javnoj tribini "Znanje, priznanje, poštovanje“, koju je moderirao znanstvenik, profesor fizike i promotor znanosti Ivica Puljak, rečeno je da od reforme koja se provodi ne treba očekivati velike promjene, jer ona nije pripremljena, a pogotovo nije cjelovita.
11. studenoga 2019. u 15:38 4 komentara 709 prikaza
Boris Jokić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sindikati s pravom traže povećanje plaća, ali za bitne i duboke promjene u obrazovanju potrebna je autonomija škola, a to je puno više od novca, izjavio je bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić u ponedjeljak na tribini stranke Pametno.

Na javnoj tribini "Znanje, priznanje, poštovanje“, koju je moderirao znanstvenik, profesor fizike i promotor znanosti Ivica Puljak, rečeno je da od reforme koja se provodi ne treba očekivati velike promjene, jer ona nije pripremljena, a pogotovo nije cjelovita. Jokić je kazao da je potrebno temeljito promijeniti status obrazovnih radnika kako bi im se omogućilo da postanu odgovorni za svoj posao, i ponovio da su obrazovni radnici vjerojatno najveći resurs Hrvatske za promjene.

Školski sindikati ŠTRAJK U ŠKOLAMA U srijedu štrajk u tri županije, sindikati najavili novi pohod na Markov trg

Viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu ocijenio je da se politika svih dosadašnjih vlada prema obrazovanju planira na kratke staze, "od ponedjeljka do petka", te da uz nju nije moguća nikakva ozbiljna promjena. Ravno prije pet godina Sabor je bez glasa protivljenja usvojio Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, ali od tada su se izmijenile tri vlade, a nijedna nije ostvarila ni jedan njezin cilj u obrazovanju, kazao je.

Štrajk učitelja SVE U RUKAMA SINDIKATA Teško van iz štrajka: odličan odaziv učitelja vezao ruke sindikata

Po Jokiću, najvažnije je provesti profesionalizaciju obrazovanja, čime bi se otklonio utjecaj politike i poboljšao materijalni i drugi status obrazovnih radnika, a time i potaknuo porast ugleda te profesije.

Svaki učitelj može pokrenuti pozitivne promjene

Učiteljica razredne nastave škole u Tučepima, Marlena Bogdanović, rekla je da svaki učitelj množe pokrenuti svoj posao u pozitivnom smjeru kad ga počne frustrirati postojeće stanje ako to želi. Krajnje je vrijeme da prestanemo kukati, trebamo vidjeti što mi možemo napraviti za sebe i svoju djecu. Moji učenici jedva čekaju da počnemo raditi, kazala je učiteljica koja je prije šest godina uvele tablete u svakodnevnu nastavu.

Štrajk u osnovnim školama u Šibeniku Nema nastave Sindikati objavili koje županije štrajkaju u utorak. Zaprijetili i novim prosvjedom

Ona se sama, kaže, počela educirati o novim tehnologijama uz pomoć interneta i kolega iz zapadnih zemalja, potom dobila podršku hrvatskih agencija, učinila svoj rad vidljivim i potom postala edukatorica kolegama iz Hrvatske.Tako krene pozitivna spirala koja vas, vaše učenike i njihove roditelje čini zadovoljnim, poručila je Bogdanović i zaključila da je u svemu najvažnija poruka mladima, posebno djevojčicama, da svoje snove mogu ostvariti i u malim sredinama.

Zagreb: Sindikati najavili daljnji tijek štrajka u osnovnim i srednjim školama ANKETA Pitali smo građane trebaju li prosvjetari prekinuti štrajk

Ravnatelj pulske gimnazije, Filip Zoričić, ocijenio je da u školama vlada "nered u redu" jer je sve moguće opravdati zakonima, a da ništa u stvarnosti ne funkcionira dobro, te da politika drži pod kontrolom sve procese.On smatra da postojeća reforma provodi tek manji dio onoga što bi trebala, ali nije ju ni moguće provesti uz postojeću neujednačenost opremljenosti škola. Velika je prepreka napretku u školama to što učitelji nemaju samopoštovanja nego "po gradu hodaju sagnute glave", kazao je Zoričić.
 

Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
 • barbaizamerike:

  A ja mislio da triba puno vise pameti

 • Avatar Wasabi
  Wasabi:

  Za promjene u obrazovnom sistemu prije svega je potrebna volja da ga se promjeni. Volja koja se manifestira na djelima a ne samo na rijecima i zeljama. Volja koje nema, što je i normalno, jer da imamo normalno školstvo, kao ... prikaži još! austrijsko ili češko npr, tko bi onda stalno glasao za HDZSDP i njihove priljepke.

 • fefellerunt:

  Koja promjena? kakv apromjena, Sve zadnje promjene su išle na lošije, dajte vi vratite obrzaovanje prije onih reformi 2000- tih , kada se srednju školu nije moglo završiti da ne znaš riješiti jednadžbu sa jednom nepoznanicom, a da ne spominjem ... prikaži još!em fakultete kojeproizvode inženjere da ne znaju nacrt "pročitati", može s esamo misliti koliko onda znaju oni da društvneo-humanističkih fakulteta