Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
katolička škola

Jeli manje slatkiša da prikupe 100 eura za afričkog školarca

školarci,učenici,katolička škola,časna sestra (1)
Foto: Ljiljana Marić
1/3
25.04.2012.
u 17:34

Pravšići su za Senua, učenika kojeg školuju, u razredu napravili jedan kutak koji ih stalno podsjeća na njihova prijatelja

– Tijekom cijele školske godine svatko se od nas nečega odricao, ja sam slatkiša, kako bi prikupili 100 eura i na taj način omogućili školovanje jednog našeg prijatelja u Beninu – kazala je Leonarda Zelenika, učenica trećeg razreda Katoličke osnovne škole dok je redovnici Jacinti Petrović uručivala novac koji je njezin razred prikupio.

Naime, ova škola, od svoga osnutka, počela je s projektom školovanje djece u Beninu, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta gdje djeluju Marijine sestre koje se brinu za školovanje siromašne djece tražeći im "kumove", odnosno dobročinitelje koji će plaćati njihovo školovanje jer tamo škola nije besplatna. Za jednog osnovnoškolca treba osigurati 100 eura za jednu školsku godinu. Svaki razred ove škole s početkom školske godine počinje sa skupljanjem novca za jednog učenika.

Lucija Lucić, učiteljica prvog razreda, ističe da su i prvašići s radošću prihvatili ovu akciju. Oni su za Senua, učenika kojeg školuju, u razredu napravili jedan kutak koji ih stalno podsjeća na njihova prijatelja. Za njega su napravili i plakat.

– Oni su već iz prve ruke čuli kako tamo teško žive djeca, kako nemaju što jesti, kako kilometrima pješače do škole u kojima nema ništa osim drvenih klupa te kako su sretni ako dobiju jedan obrok dnevno. Svoga prijatelja obvezno se sjete i u molitvi – kaže Lucija.

S kakvim se teškim oblicima siromaštva tamo susreću, posvjedočila je i redovnica Jacinta.

– Ovdje se često dogodi da dijete neće da podigne jednu kunu koja mu je ispala, a u Beninu mi za tu kunu možemo djetetu kupiti jedan obrok. Hvala svima koji nam pomažu jer bez takve pomoći mi ne bismo mogli tamo djelovati. Posebno nam je važno da se školuju siromašna ženska djeca jer kada navrše 13 godina roditelji ih prodaju starijim muškarcima kako bi imali jedna usta manje za prehraniti – upozorila je sestra Jacinta.

Ravnatelj Ivica Žuljević napomenuo je da na ovaj način žele djecu učiti osjetljivosti za potrebe drugih, kako onih koji su tu oko nas tako i onih koji žive daleko od nas kroz male žrtve odricanja i ljubavi.

Komentara 13

ER
ErikOn
07:45 26.04.2012.

Svatko se od neceg odricao? Mene zanima cega se odrekla Crkva?

OB
-obrisani-
10:15 26.04.2012.

Svaki razred požeške Katoličke osnovne škole školuje jednog učenika u Beninu Jeli manje slatkiša da prikupe 100 eura za afričkog školarca .. Ta deca Afrike i nece videti te novce A dali su se popvi iodrekli nekog procenta svojih plaćaaća za tu decu afrike. Nego pljačkaju Hrvatsku decu Jako bedno Hrvatska na ime nekakve poslovne saradnje Vatikanu svake godine inkasira i po 50.ooo.ooo€

EX
excell
20:40 25.04.2012.

zašto otimaju djeci iz usta slatkiše kad su mogli 100 eura potražiti kod ive...ivo ima najviše eura...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije