Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.05.2018. u 08:07

Svaki pokušaj da se Jasenovac podrobno istraži proglašava se revizionizmom

Vijest iz beogradskog tiska da Srbija namjerava uložiti 20 milijuna eura u film o Jasenovcu pobudila je priličnu pozornost hrvatske javnosti. Prenijeli su je svi mediji, “klikala” se i komentirala po forumima, pri čemu nitko nije postavio pitanje koliko je vjerojatno da će Srbija doista uložiti toliki novac u takav projekt. Najava iz Srbije dočekana je sa zebnjom, što i nije čudo s obzirom na ranije akcije kojima je Srbija promicala “istinu” o Jasenovcu.

Posljednja takva bila je izložba u sjedištu UN-a, sa znatno preuveličanim brojem žrtava jasenovačkog logora u odnosu na službene brojke u samom Spomen-području Jasenovac (govorilo se o pola milijuna ubijenih). Hrvatska je na izložbu reagirala optužbom o manipulacijama i plasiranju lažnih podataka, a na kraju se od nje ogradio i sam UN. Vrlo je vjerojatno da bi slične teze sadržavao i Vučićev hollywoodski film o Jasenovcu, no pravi odgovor na takve provokacije nikako ne može biti to da se Hrvatska trese na svaku sličnu najavu iz susjedne države. Na višestruko preuveličavanje broja žrtava ustaškog logora kvalitetno se može odgovoriti samo istinom. A oko nje se naše društvo, poslovično, ne može suglasiti.

Službeni je podatak u Spomen-području Jasenovac 83.000 žrtava, višestruko manje od broja kojim barata Srbija, no neki povjesničari spore i taj broj i tvrde da su na popisu i ljudi koji nisu bili u logoru, da se neka imena ponavljaju... No argumenti koje iznose u prilog toj tezi unaprijed se proglašavaju revizionizmom, a historiografiji se onemogućuje svako ozbiljno bavljenje jasenovačkim logorom. Radi se o iracionalnom strahu da bi dodatno smanjivanje broja žrtava umanjilo i značaj ustaškog zločina, što je promašeno jer je zločinački karakter Pavelićeva režima nemoguće zanijekati. Dapače, odbijanje da se tragedija podrobno istraži može samo otvoriti sumnje u motive zagovaratelja službene istine. A Hrvatska će, dok se ne oslobodi straha od istine i iskreno ne suoči s vlastitom prošlošću, biti na meti zlonamjernih akcija s one strane Dunava.    

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Django
Django
08:47 16.05.2018.

Normalna država bi već odavno riješila to pitanje, bez obzira smeta li to nekome ili ne. Široki otkop u slojevima od dvadesetak centimetara, sloj po sloj, makar trajalo i deset godina, pa kome pravo kome krivo. Uostalom, i te žrtve imaju pravo na grob i grobište a ne da im kosti trunu u masnoj ilovači. Ako bi se pri tome moglo još i identificirati žrtve, tim bolje. Tko može imati nešto protiv?

DU
Deleted user
12:02 16.05.2018.

ma kakav film, samo vas loze... ko bi gledao taj horor... i gde naci toliko statista, narocito 22.000 dece... nemoguca misija

DD
ddh
13:32 16.05.2018.

"Jedini odgovor na Vučićeve provokacije je istina" pise politicki korumpirana i ideoloski obojena "novinarka". Samo ne kaze koja istina. Dali istina koju zastupa Vucic sa Srbima, a koja je slicna "Istini" koji proguravaju razni Bernardici, Marasi, Jovanovici i cijela nomenklatura t.zv. "novinara i novinarki" iz Hrvatske, istina partizanskih zlocinaca i njihovih nasljednika poput Habulina i Klasica, ili stvarna istina koju pricaju stradali u Jasenovcu. Zeli li ta komunjarska t.zv. "novinarka" njezinu "istinu" po kojoj su svi Joze i Iveki, sve Marije i Stefice u Hrvatskoj koje ne dijele misljenje komunjarskih medija i Bernardica "ustase"? Vjerojatnost je velika. Nije za Hrvatsku problem sto lazu i sire lazi razni Vucici i Dacici ili kak se sva ta carapanska bratija zove, nego ljevicari u Hrvatskoj. A ti ljevicari u koje spada i ova "novinarka" su veci neprijatelji uljudne gradjanske Hrvatske od svih mogucih cetnika. Kod cetnika se zna, da mrze Hrvatsku i Hrvate i oni to ne skrivaju, ali "domaci" ljevicari se prije podne pretvaraju, da im je stalo do Hrvatske, a popodne bi radili najradje ono , so su njihovi ocevi radili na kriznom putu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije