Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnatelj Jasenovca

'Dačićev popis ubijene djece mi već imamo'

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
03.05.2018.
u 21:02

“Popis ubijenih u Jasenovcu svima je dostupan. Od 83.145 poimence utvrđenih žrtvava logora, ukupno je 47.627 Srba, od toga 12.683 djeteta srpske nacionalnosti”. Određeni postupci hrvatskih vlasti i društva daju vjetar u krila tome da nam i takvi poput Dačića mogu soliti pamet, kaže Hrvoje Klasić.

I Hrvati i Srbi imaju se kime ponositi u antifašističkoj borbi u 2. svjetskom ratu, kao što imaju i zbog koga se sramiti, no nekako mi se čini da uvijek izaberu krive s kojima se ponose.

Pa se onda u Hrvatskoj gotovo čuje da su ustaše bile neki romantični patrioti, a s druge strane četnike se proglašava antifašistima bez obzira na to što su se oni borili zajedno s fašističkim i nacističkim jedinicama, dok se želi rehabilitirati Nedićeva svita koja je sudjelovala u holokaustu u Srbiji – govori povjesničar Hrvoje Klasić, nakon izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačić kako se “ za razliku od Hrvatske, u 2. svjetskom ratu Srbija borila na pravoj strani“.

– Ministar Dačić je zadnji koji bi trebao dijeliti neke savjete oko suočavanja s prošlošću i kao ministar u vladi Srbije, ali kao i osoba koja se ima s čim suočiti u vlastitoj političkoj prošlosti. Ali, određeni postupci hrvatskih vlasti i društva daju vjetar u krila tome da nam i takvi poput Dačića mogu soliti pamet – napominje Klasić istaknuvši u tom kontekstu i izjave visokih hrvatskih političara o tome da je „za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, tvrdnje kako su Hrvati koji su 1945. napustili Hrvatsku borci za slobodu i nedavne izjave, aludiravši pri tome na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, kako Međunarodna komisija treba otkriti pravu istinu o Jasenovcu. A upravo je ta zadnja izjava predsjednice potakla jučer Ivicu Dačića na novo „soljenje pameti“. Srbijanskim medijima rekao je kako će Zagrebu poslati imena 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu i logorima u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– I prije sam to planirao napraviti, ali kada god odlučim dostaviti popis određenom ministru, oni ga smijene. Ali ovaj put će im stići preporučena pošta – kazao je Dačić dodavši kako bi hrvatski dužnosnici “barem iz osjećaja počasti za žrtve morali šutjeti, a ne tražiti neke nove istrage poput predsjednice K. Grabar-Kitarović”.

– Nemam nikakve konkretne informacije o tom popisu koji Dačić spominje, pretpostavljam da je riječ o onome istome što mi već imamo evidentirano. Nije to ništa novo – rekao je ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković napomenuvši kako ta ustanova ima utvrđena imena 20.101 djeteta ubijenih u kompleksu jasenovačkih logora od 1941. do 1945. godine te da je taj popis svima dostupan.

Od tog broja, ubijene djece srpske nacionalnosti je 12.683, 5608 je romske djece, 1601 židovske, ali je na popisu žrtava i 140 djece hrvatske nacionalnosti. Od 83.145 poimence utvrđene žrtve jasenovačkih logora, ukupno je 47.627 Srba.

– Skandalozno je da hrvatsko-srpski odnosi variraju samo po pitanju prošlosti. Mi se ne svađamo oko toga tko je otvorio više radnih mjesta, tko je povukao više novca iz fondova, nego jedino o prošlosti. Ne možemo se ugledati na druge narode s puno većim problemima u povijesti između sebe poput Francuza i Nijemaca i koji su pet godina nakon rata krenuli stvarati EU, a kod nas, 23 godine nakon rata, i dalje svaka polemika završava pitanjem je li moguć novi rat – zaključuje Klasić.

Komentara 337

BL
bljak007
21:02 03.05.2018.

Gdje su popisi žrtava holokausta iz Beograda??? Dačiću šutiš????

SD
sdpesticid
21:14 03.05.2018.

jedno bitno pitanje se izbjegava; tko je sačinio popis žrtava ?

MA
marsovac
21:01 03.05.2018.

kada ce se konacno provesti eksumacija da se jednom zauvijek zna, i jos nesto,sta vi stvarno vijerujete yugo brojenju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije