Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLITSKI STOŽER

Jedan štićenik Doma u teškom stanju, zarazu vjerojatno proširio neki djelatnik

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL
1/11
09.04.2020.
u 17:17

Konzultirao sam se s ministrima i dogovorili smo da će ministarstva formirati zasebna tijela i donijeti svoja mišljenja i ja ću shodno tome sankcionirati prema onima koji su, ako jesu napravili propust, kazao je župan Blaženko Boban

Nažalost, unatoč svom trudu i naporu svih nas dogodio se upad korona virusa u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj. Dobio sam dva mišljenja Epidemiološke službe i ravnatelja doma koja su kontradiktorna, konzultirao sam se s ministrima Berošom i Bedeković i dogovorili smo se da će oba resorna Ministarstva osnovati resorno tijelo koje će se očitovati o ova dva mišljenja – rekao je župan Blaženko Boban. Temeljem stava toga, tijela, donijet će odluku i, onaj čija se krivnja dokaže, snosit će sankcije. Pojasnio je kako je ravnatelj iznio kronologiju mjera koje je poduzeo te da su iz Doma 29.3. obavijestili epidemiologe ali oni se prvo nisu javili, a onda su ocijenili kako se radi o drugoj dijagnozi. Dr. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo iznijela je njihovu verziju.

- Glavna medicinska sestra nazvala je 29.3. našli smo da je dežurna bila dr. Majda Gotovac, obavijestila ju je da jedna od korisnica ima tempertauru 37,8 i da je boli grlo. Nije znala njezino ime. Epidemiologinja joj je rekla da je stavi u samoizolaciju, to je učinila, i rekla joj je da obavijesti liječnika. Nije više nazvala. Da su nas zvali slijedećih dana mi bi sigurno došli – rekla je Karin.

- Da bi Dom mogao dalje funkcionirati u novonastaloj epidemiološkoj situaciji imenovao sam Helenu Bandalović, zamjenicu pročelnica zdravstva, kao svoju povjerenicu za pojačani nadzor rada Doma – rekao je Boban.

Željka Karin, ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo potvrdila je kako je uz 10 štićenika, na koronavirus pozitivno i četvero djelatnika Doma: dvije medicinske sestre i dvije njegovateljice.

- Dva epidemiologa i ja te prof. Meštrović i danas smo bili u Domu, dali smo naputke, kontroliramo situaciju. Korisnici doma su dobrog stanja, koliko to sa svojim dijagnozama mogu biti. Od jučer popodne sedam ih je bilo febrilno i procijenilo se da troje treba hospitalizirati, a četiri su ostala u Domu, u dezinficiranom prostoru, u izolaciji i danas su dobro. Svima korisnicima se mjeri temperatura, nitko nema povišenu, jednako kao i u Domu u Zenti – rekla je dr. Karin i dodala:

- Izvid epidemiologa Kaića se kompletno poklopio s našim izvještajem, dao nam je još dodatne mjere za koje smo i mi dale naputke. Naši izvještaji se podudaraju. To je mali prostor, situacija u Domu je takva kakva je, uglavnom su višekrevetne sobe, problem je nedostatak osoblja, nepridržavanja mjera koje se sad provode. Pretpostavljamo da je netko od djelatnika bio bolestan, dolazio bolestan na posao ili je bilo asimptomatski i dogodilo se to što se dogodilo, korona se uvukla. Ako je jedan pacijent s temperaturom, ne pomisli se prvo na koronu, ali ako više pacijenata dobije temperaturu, onda se već zapitate je li korona.

Prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a je rekao kako su u Respiratornom intenzivističkom centru na Križinama 102 bolenika, od njih su 52 pozitivni na infekciju, ostali su u obradi. Sedam ih je na respiratoru.

FOTO Ravnatelj KBC Split stigao u Dom za starije i nemoćne

1/8

- Štićenici doma, njih je 52 ukupno, a jedan je u težem kliničkom stanju, što se odnosi na respiratorne simptome, potencijalno povezane s COVID infekcijom, imaju umjerene i blaže simptome, međutim, oni su starije životne dobi, prosjek godina im je 86 i većina od njih su slabije pokretni ili enpokretni i zato su osjetljiviji na svoju osnovnu, akutnu bolest. Skrb o njima mora biti multudisciplinarna. Mi smo uzeli testove za ovih prvo 39-oro koji nisu bili testirani i naknadno az ovo troje, ti su testovi u izradi, bit će gotovi do kraja današnjeg dna, sutra ćemo ih analizirati, pažljivio porotumačiti i svakom bolesniku pristupiti individulano. Naši će djelatnici pozvati članove obitelji naših bolesnika i obavijestiti ih o stanju – najavio je dr. Meštrović.

Od bolesnika koji su bili na respiratoru troje koji su odvojeni vraćeni su u županijske bolnice, jedan u Šibenik, dvoje u Dubrovnik.

VIDEO Ministar Beroš u Splitu: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
18:45 09.04.2020.

Briljantan zaključak. Ja sam u prvi mah pomislio da su štićenici doma bili na skijanju u Bad Klinkerhoffenu am Schram i da su se zarazili na beach partyju u hotelskom cocktail baru Der Hawaische Schrumd.

FE
fefellerunt
21:09 09.04.2020.

Ma nemoguće d aje djelatnik zarazio? Pa naši zaposlenici u zdravstvu izuzetno odgovorne i obrazovane osobe, zar bi s eoni izložili zarazi? ili još gore da bi zarazili druge, ne vjerujem jest da je skoro polovica oboljelih posljedica kontakata sa zdravstvenim djelatnicima , ali to je zanemarivo . Zanimljivo da je po dostupnim podacima skoro najmanje zaraženo "zdravstvenika" sa zaraznih odjela, uglavnom su to opća ili neka druga djelatnost

WI
wimamanianiia
18:15 09.04.2020.

Zasto ovi nasi Akademici sto se dopisivaju po medijima ne savjetuju staracke domove kako da se organiziraju na najbolji moguci nacin radi prevencije, tko bolje od njih to moze znati? Jesu li ih savjetovali ili samo brbljaju po medijima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije