Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliska budućnost

Japanski roboti spašavat 
će unesrećene u potresima

robot
AFP/Pixsell
14.03.2011.
u 18:53

Neke od njih, poput RoboCuea, već rabi tamošnja policija. RoboCue je opremljen senzorima i infracrvenim kamerama kojima pronalazi ljude, a potom ih nježno postavlja na kolica i odvozi

Japan je zemlja tehnoloških inovacija, ali i razornih potresa koji, poput ovog posljednjeg, odnose i mnoge ljudske žrtve. Kako bi smanjili broj poginulih, Japanci su razvili robote koji će biti od velike pomoći u traženju i spašavanju preživjelih.

Neke od njih, poput RoboCuea, već rabi tamošnja policija. RoboCue je opremljen senzorima i infracrvenim kamerama kojima pronalazi ljude, a potom ih nježno postavlja na kolica i odvozi.

Robot-puzač drugi je zanimljivi robot isproban u Yokohami. Iako izgledom podsjeća na lijes, ovaj bi vas robot ipak trebao vratiti u život. Može podnijeti do 115 kilograma težine, a osim infracrvenih kamera, ima i senzore koji prate krvni tlak i ostale znakove života.

Majstor za traženje pod ruševinama je i mali robot Quince koji uz pomoć senzora registrira ljudski dah i toplinu tijela. Opremljen je motoriziranom “rukom” koja zarobljenima može dostaviti hranu i druge zalihe. Svi ti roboti mogli bi uvelike pomoći i ostalima na trusnim područjima u svijetu među koje se ubraja i naša zemlja.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:09 15.03.2011.

pametne masine. Ali mali je problem sa radijacijom. Ako se cipovi previse izloze radijaci onda gube funciju.. Za cipove je najveci proble4m radijacija jer se menja njihova struktura i postaju unepotrebljivi

DM
dr_max
16:23 21.03.2011.

Mozda bi ovi roboti mogli Jacu i njeno stado pojedinacno detektirati i \"njezno\" odnesti u nepovrat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije