Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Bennett posjetio Putina usred invazije

Izraelu jedinom vjeruju i Rusija i Ukrajina i SAD

storyeditor/2022-03-06/PXL_NEW_050322_92335757.jpg
07.03.2022.
u 11:32

Ukrajina i Izrael jedine su dvije zemlje kojima je na čelu države Židov, a više od stotinu tisuća Židova živi u obje zaraćene zemlje

Izraelski premijer Naftali Bennett u subotu je usred invazije Rusije na Ukrajinu posjetio Vladimira Putina i još jednom mu ponovio svoju želju da njegova zemlja posreduje između Moskve i Kijeva kako bi se zaustavio rat. Posljednjih dana Izrael je pažljivo balansirao u svojim odnosima s dvije zemlje i suzdržao se od najotvorenijih kritika Putinove invazije, i to djelomično kako bi zaštitio svoje interese, ali i kako bi ostavio diplomatske kanale otvorenima. Ne čudi da je Bennettov put u Rusiju zato dobio i blagoslov administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Bez optimizma

Izrael je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda prošlog tjedna glasao za osudu ruske invazije, ali je od prvog dana invazije bio razmjerno pažljiv kako ne bi naljutio Moskvu.

Bennett i Putin tijekom trosatnog sastanka razgovarali su o Ukrajini, priopćio je Kremlj. Nakon sastanka Bennett je telefonski razgovarao i s ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim. Bennett se zatim u Njemačkoj u subotu sastao i s kancelarom Olafom Scholzom. Ukrajina i Izrael jedine su dvije zemlje kojima je na čelu države Židov, a više od stotinu tisuća Židova živi u obje zaraćene zemlje.

Hrvatski povjesničar i stručnjak za hladni rat Tvrtko Jakovina načelno misli da je dobro da postoji neka zemlja koja je u stanju pregovarati i ne izazivati sumnju ni kod jedne zaraćene zemlje.

– Izrael očito može biti zemlja koja je jednako dobrodošla u Ukrajinu i Rusiju. Isto tako, američki povjesničar Cohen govorio je da je upravo odnos prema Židovima lakmus-papir za stupanj demokratičnosti neke ruske epohe. Ocjene Putina u kontekstu ruske povijesti u tom smislu nisu bile loše. To može objasniti izraelsko nuđenje svojih usluga u ovoj situaciji. S druge strane, i Zapad će imati povjerenje u Izrael. No, nažalost nisam siguran može li inicijativa uroditi plodom. Koliko god bili vješti pregovarači, još nismo u fazi pregovora, nego rata – smatra Jakovina koji ne vjeruje da će Izrael izgubiti kredibilitet, kako neki misle, jer nije s obje noge stao uz zemlju koja je napadnuta.

– Po mnogim stvarima, i Zapadu i Rusiji je dovoljno važan da bi se to dogodilo. Isto tako, pregovori u trenutku kada želite zaustaviti rat nikada nisu sami po sebi zazorni. I Ukrajinci su pozvali na pregovore – smatra Jakovina.

Usto je i sam ukrajinski predsjednik tražio od Izraela da se uključi, govori nam profesor na Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za izraelska pitanja Boris Havel te dodaje da ulogu u odnosima Ukrajine i Izraela igra to što je Zelenski Židov, ali to ne treba prenaglašavati.

Prvi letio na šabat

– Možda od svih zapadnih zemalja, Izrael je u najbliskijim odnosima s obje strane. Ukrajina je europska zemlja s kojom Izrael nema problema, a Rusija je vojno vrlo prisutna na granici Izraela, u Siriji, što je za Izrael izazov i problem. Moskva je na strani Assada koji je u savezništvu s Iranom, a koji pak Assadu i Hezbollahu šalje vojnu opremu, primjerice rakete, kako bi napali Izrael. Kada Izrael dobije obavještajne podatke o tomu, ukloni ih zračnim udarima, no njih mora dogovarati s Rusijom koja je saveznica Assada, i dvije zemlje komuniciraju kako bi izbjegle konflikte. Izrael zato mora održavati dobre odnose s Rusijom i Ukrajinom. Nadalje, narod je vrlo proukrajinski raspoložen i svakog dana su u Tel Avivu prosvjedi ispred ruskog veleposlanstva – opisuje Havel te dodaje da su mnogi Izraelci podrijetlom iz Rusije i Ukrajine te znaju koja je opasnost totalitarizma koji postoji iz sovjetskog doba i koji dolazi iz Moskve. Važna je i unutarpolitička dimenzija u Izraelu.

– Novi premijer Bennett osobito je nedokazan na području međunarodnih odnosa i ima ambiciju zasjeniti svog prethodnika Benjamina Netanyahua koji je upravo na tom području bio maestralan. Bennett bi htio biti novi Netanyahu, ali njegove inicijative ne nailaze na opću podršku u Izraelu. On je isto tako prvi izraelski premijer u povijesti koji je službeno letio na šabat, i to zato što prema konceptu pikuah nefeš spašavanje ljudskog života nadilazi svaku drugu religijsku obvezu u židovstvu – objašnjava Havel koji se nada da će Izrael moći pomoći u zaustavljanju rata, ali ni on nije optimist.

– Pa ipak, Izrael ima osjećaj za realističnu diplomaciju koja stvara rezultate – govori Havel.

 

Komentara 1

Avatar kozorog
kozorog
11:43 07.03.2022.

većina ruskih milijardera su židovi, kao i ukrajinskih. naravno da je izraelu u cilju da njihovi građani imaju i dalje unosne poslove, jer novac uglavnom dovlače u izrael. s rusima mora biti još malo bolji, da mu ne naoružaju previše siriju. sa ukrajincima isto, jer surađuju na nekim zanimljivim projektima, posebno je unosna trgovina poljoprivrednim zemljištem, gdje izraelci naveliko kupuju. sve u svemu, vidimo dvije jadne zemlje koje su okrenute jedna protiv druge, i gomilu zainteresiranih grabežljivaca. uz naravno narativ o jadnom napaćenom narodu, a političari daju sve od sebe.. kao i uvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije