Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska serija potiče mržnju prema Židovima?

Izrael užasnut turskom TV-serijom "Ayrilik"

palestina-izrael
15.10.2009.
u 17:31

Izrael je svojeg veleposlanika u Turskoj povukao s te dužnosti nakon što je turska državna televizija počela prikazivati televizijsku seriju "Ayrilik". Serija je u Izraelu izazvala veliku buku nakon što je jedna televizijska postaja prikazala njezine isječke.

Izrael je svojeg veleposlanika u Turskoj povukao s te dužnosti nakon što je turska državna televizija počela prikazivati televizijsku seriju "Ayrilik". Serija je u Izraelu izazvala veliku buku nakon što je jedna televizijska postaja prikazala njezine isječke.  
 

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ustvrdio je da sadržaj serije potiče na mržnju. Izraelska televizija javlja da se izraelske vojne snage u njoj prikazuju kao ubojice, a najviše je polemike izazvala scena u kojoj jedan vojnik ubije novorođeno palestinsko dijete. 
 

- Sadržaj ove serije nema veze sa stvarnošću - ustvrdio je Lieberman. 
 

Međudržavni odnosi između Turske i Izraela ozbiljno su narušeni prošle zime. Stav turske javnosti, koja je otvoreno stala uz bok Palestincima, šokirala je izraelsku vladu, pogotovo jer smatraju da je tako nešto nedopustivo za jednu zemlju koja uspostavlja diplomatske odnose s Izraelom. 
 

Najnovija nesnošljivost izbila je na vidjelo kada je turska vlada odbila sudjelovati u jednoj NATO-ovoj vježbi zbog mogućeg sudjelovanja izraelskih snaga. Unatoč tome, ministar Lieberman pokušao je djelovati smirujući sukobe i tvrdeći da se odnosi dvije zemlje neće dugoročno zaoštravati. 
 

Dobru volju pokazao je i diplomatski predstavnik Turske u Jeruzalemu Jailan Ozen koji je nakon prikazivanja serije zatražio razgovor s predstavnikom ministarstva vanjskih poslova Naorom Gilionom.

Ključne riječi

Komentara 204

IZ
izgnanik
17:52 15.10.2009.

Jao sto istina boli bar kad se hiljaditi dio prikaze po mosadu izgleda ni jedno palestinsko dijete nije ubijeno ni jedan palestinac pretucen ustvari svi uzivaju u blagodeti izraelske 70 godisnje okupacije u palestini.Sad ce turke optuziti za negiranje holokausta.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
18:58 15.10.2009.

Zanimalo bi me dali će Turci isto tako snimiti film kako njihova vojska maltretira Kurde, osim toga, Turci bi napravili isto da netko reketira Istanbul. Nebi im škodio niti dokumentarac o genocidi nad Armencili i Grcima...Turska je imala dobre odnose sa Izraelom dok na vlast nisu došli islamisti sa Erdoganom na čelu.

ED
edukacija7
23:11 15.10.2009.

jooooooj, jovo... pa kad je to bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije