Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vijeće vukovara

Izglasali promjene Statuta, o ćirilici na slijedećoj sjednici

gradsko vijeće Vukovar (1)
Branimir Bradarić/VLM
05.02.2013.
u 14:44

Za promjene Statuta glasali su SDP i SDSS-a dok su HDZ, HSP AS i nezavisna vijećnica Dejak bili protiv. – Glasali smo protiv jer je ovo na mala vrata uvođenje ćirilice u Vukovar što je nama neprihvatljivo, istakao je hadezeovac Penava .

Većinom glasova članova Gradskog vijeća Vukovara danas je donesena odluka o promjenama Statuta grada Vukovara čemu će se, nakon što pristignu svi prijedlozi i amandmani, pristupiti na sljedećoj sjednici vijeća. Za promjene Statuta glasali su članovi SDP-a i SDSS-a dok su HDZ, HSP dr. Ante Starčević i nezavisna vijećnica Elvira Dejak bili protiv.

Prema riječima Gorana Bošnjaka, koji je danas izabran na mjesto predsjednika vijeća, izmjene Statuta su neophodne prije svega radi stupanja na snagu novih zakona ali i kako bi se isti prilagodio provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

– Ne prejudiciram kakvi će svi prijedlozi za izmjene Statuta pristići. Inače, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina mogao bi se provoditi i slijedom postojećeg Statuta ali bi se te odredbe onda primjenjivale u njivom punom obimu. Nadam se da ćemo u Gradskom vijeću postići konsenzus kako bi neka mjesta stradanja, poput Ovčare, Memorijalnog groblja i slično, bila izuzeta iz primjene zakona, odnosno, kako na njih ne bi bile postavljene dvojezične ploče s ćiriličnim natpisima, rekao je Bošnjak. Dodao je da je u svemu tome neophodno kontaktirati sve srpske političke stranke, udruge kao i Vijeće srpske nacionalne manjine. Govoreći o tempu i daljim postupcima oko uvođenja dvojezičnosti Bošnjak je rekao kako to sve određuje Ministarstvo uprave te da grad i gradonačelnik nemaju veze s tim.

HDZ je glasovao protiv izmjena Statuta navodeći se, kako su rekli, zaključcima i zahtjevima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

– Glasali smo protiv jer je ovo na mala vrata uvođenje ćirilice u Vukovar što je nama neprihvatljivo, istakao je Penava. Rekao je i kako je jasan stav gradonačelnika Željka Saboa kojega je na aktualnom satu tri puta direktno pitao je li za uvođenje ćirilice u Vukovar ili protiv.

– Nisam dobio odgovor što je meni dovoljan pokazatelj, istakao je Penava. Na samome početku sjednice usvojena je neopoziva ostavka dosadašnjoj predsjednika Gradskog vijeća Tomislava Džanka (HSP dr. Ante Starčević). Kao jedan od razloga svoga odlaska Džanak je rekao i da je to uvođenje ćirilice.

– Rekao sam da ćirilice kao službenog pisma neće biti dok sam ja predsjednik vijeća. Popisom stanovništva ti uvjeti su se stekli i stoga dajem ostavku. Isto tako, u Gradskom vijeću stvorena je neka nova većina pa je red da oni i imenuju svoga predsjednika vijeća, pojasnio je Džanak. Osvrnuo se i na promjene Statuta iz 2009. godine za koje su tada glasali i neki od članova HSPAS, a tada članovi HSP-a.

– Tada je najviše spora bilo hoće li gradonačelnik ili Gradsko vijeće imati veće ovlasti. Taj članak 61., u kojem se navodi da se u gradskoj upravi omogućava korištenje srpskog jezika i pisma, nije niti bio upitan. Poslije toga dobili smo i tumačenje Ministarstva uprave koji kaže kako slijedom zakona to pravo se ne može koristiti, rekao je Džanak. Ipak, poslije toga niti tada već HSPAS niti HDZ nisu uložili nekakav prigovor ili pokušali zatražiti moratorij na ispravnost izglasanoga Statuta. 

>> 'Dok se Vukovarom šeću zločinci, uvođenje ćirilice pljuska je RH'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije