Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATPISI "PREŠEVO-CROATIA"

Srbija autobuse s izbjeglicama iz Preševa umjesto u Mađarsku sada usmjerava prema Hrvatskoj

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/25
16.09.2015.
u 08:15

Mađarska se hermetički zatvara, vojsku na granici najavljuje i Srbija...

Srbija je val izbjeglica koji su do sada išli prema Mađarskoj u utorak naveler preusmjerila na Hrvatsku. Oko 21 sat iz Preševa, na granici Srbije i Makedonije, krenuo je prema Hrvatskoj prvi autobus s izbjeglicama iz Sirije. Za put prema Hrvatskoj preko Šida bilo je spremno još najmanje deset autobusa. Umjesto natpisa “Preševo-Hungary”, na autobusima su sinoć postavljene table “Preševo-Croatia”.

Stotine tisuća izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja koje su krenule prema EU do željenih destinacija Zapadne Europe morat će sada isključivo preko Hrvatske. Razlog je tome sve ono što se događalo u vezi s izbjegličkim valom, ali i najava mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Sijarta da njegova zemlja počinje s pripremama za gradnju žičane ograde i prema Rumunjskoj. Tako će Mađarska biti hermetički zatvorena, pa jedini otvoreni put k toliko željenoj Njemačkoj i drugim zemljama EU vodi preko Hrvatske.

Ostao im jedan izlaz

Počela je i podjela letaka s kartom na kojoj je naznačeno koji su putovi zatvoreni za izbjeglice te da je jedini otvoreni onaj preko Hrvatske. Izbjeglicama se dijele pravci koji vode do Hrvatske, pa čak i red vožnje vlakova od Beograda prema Jesenicama. Na društvenim mrežama pojavila se grupa Pomoć za izbjeglice u Makedoniji, gdje se savjetuje kako da izbjegnu minski sumnjiva područja na granici između Hrvatske i Srbije. Sve to govori da se vrlo brzo na hrvatskoj granici može očekivati prvi veliki izbjeglički val, i to ponajprije na kopnenom dijelu od Iloka do tromeđe između Hrvatske, BiH i Srbije. Migranti, naime, nemaju drugoga izlaza. Cilj im je Zapadna Europa, a u Srbiji ne žele ostati. Koliki je to problem, govore i najave po kojima će put EU do kraja godine krenuti i novih do milijun izbjeglica. Ako se to ostvari, svi će završiti u Hrvatskoj.

Danas je na snagu u Mađarskoj stupio i Zakon o granici koji onemogućava svaki ulazak izbjeglica u zemlju. Uz pripadnike policije i žičanu ogradu opasanu bodljikavom žicom, granicu između Mađarske i Srbije osigurava i više od 4000 naoružanih vojnika. Prema novome zakonu, svaki prelazak državne granice ili oštećenje ograde kažnjavat će se zatvorom. Dovelo je to do pravoga kaosa. Na graničnom prijelazu Horgoš pojačane su policijske snage te postavljena dodatna limena prepreka, a izbjeglice su počeli štrajk glađu. Mađarska je na granici prema Srbiji uspostavila dvije tranzitne zone za obradu zahtjeva za azil, koji će biti obrađeni u roku od nekoliko sati. Oni koji ne podnesu zahtjev morat će se odmah vratiti u Srbiju, dok će onima koji nisu registrirani sa zahtjevom za azil u Srbiji ili Makedoniji automatski biti odbijeni u Mađarskoj. Iz Srbije, pak, najavljuju kako neće prihvatiti izbjeglice koje Mađarska odluči vratiti. Ministar Aleksandar Vulin najavio je da će, bude li potrebe, rasporediti i vojsku na granici. Objasnio je i da se vrlo dobro zna što je postupak readmisije. Upravo u taj postupak uzdaju se i hrvatske vlasti, koje su dosad ilegalne imigrante uredno vraćale u Srbiju. Ako Srbija stav koji je zauzela prema Mađarskoj primjeni i na Hrvatsku, trebat će osigurati goleme smještajne kapacitete.

U kontejnere iz Gunje

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović kazao je kako danas na granici nije bilo zabilježenih slučajeva ilegalnog prelaska. – Policija je spremna i opremljena. Pratimo što se događa s izbjeglicama i imamo spremne planove – istaknuo je Džigumović. Predsjednik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Zdravko Kelić kazao je kako je i na terenu sve spremno za prihvat izbjeglica. – Osigurali smo sve što treba, od hrane i vode do sanitarnih čvorova i medicinske pomoći. Ali ne znam što ćemo ako se ostvare medijske najave o velikim izbjegličkim valovima – napominje.

Na udaru izbjeglica posebno će biti dio oko Tovarnika i Bajakova, gdje ima i minski sumnjivih područja. – Opasnost od mina sigurno neće spriječiti onoga tko je stavio život na kocku kad je odlučio preploviti Mediteran ili kad se pokušava probiti do Njemačke. Na žalost, može se dogoditi tragedija, ali Hrvatska to ne želi. Nijedan zid, nijedna žica, nikakvo minsko polje ne može spriječiti ovakve valove. Tu se mora raditi usklađeno sa svim ostalim zemljama EU, inače neće biti uspjeha – rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Da je Hrvatska spremna, ustvrdio je i Zlatko Sokolar, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu. Policija, objasnio je, prati sve što se događa s balkanskom rutom te surađuju s kolegama iz Mađarske, Austrije i Njemačke. A o tome kada se val izbjeglica očekuje u Hrvatskoj, kazao je, nema saznanja. – U tijeku su i završne koordinacije i dogovori s međunarodnim organizacijama i nevladinim udrugama koje nude pomoć u pripremi za mogući odljev migranata s granice Srbije i Mađarske – poručio je Sokolar.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako za predložene kvote imamo plan, a za izvanrednu situaciju cijelu pripremu koja se koristila za lanjskih poplava. Da se kontejneri iz Gunje mogu koristiti za izvanredne situacije, bude li potrebe, potvrdila je i ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš.

>>Ovo su uzroci najnovije seobe naroda

>>'Ako dođe do masivnog priljeva izbjeglica, nećemo primjenjivati regularne mjere na granici'

>> Na Facebooku izbjeglice savjetuju kako izbjeći mine na hrvatsko-srpskoj granici

>>Schengen puca po šavovima, Bruxelles traži rješenje za invaziju izbjeglica

Komentara 286

DU
Deleted user
15:33 15.09.2015.

Ovo nema veze sa izbjeglicama, ovo je naseljavanje Europe muslimanima koje vodi islamizaciji Europe!!! Sve ih treba vratit odakle su i dosli!!!

Avatar oneworld
oneworld
14:32 15.09.2015.

čudan ovaj islamski narod imaju svoje bpgate arape pa zašto ih oni ne prime

Avatar Dr Evil
Dr Evil
14:24 15.09.2015.

oni koji im u Europi rade parade dobrodošlice i dočeke i potiču i one koji nisu ni mislili doći da dođu - oni neka si ih nose doma pa da vide kako je živjeti sa ljudima iz 19 stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije