Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz hrvatskog prolaz kada u gramatici i u eseju prođu prag

I ova generacija najviše šanse ima za upis na Ekonomski, Pravni i Filozofski fakultet... Na zagrebačkim fakultetima ima mjesta za 13.000 studenata
02. svibnja 2018. u 09:25 6 komentara 1915 prikaza
Ove godine na ispit iz matematike izaći će 11.863, a na hrvatski 23.014 učenika
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Prepisivanje, korištenje šalabahtera, došaptavanje, zamjena identiteta kao i predaja ispita uime drugog učenika – teški su i kažnjivi prijestupi za sve maturante koji će i ove godine na ispite državne mature. Do početka najtežeg i zasigurno najstresnijeg ispita u životu svakog srednjoškolca preostalo je mjesec dana – pa je, uz pokušaj da si osiguraju što bolji prosjek u školama i ispune sve obveze prije zaključenja ocjena, sada pravo vrijeme za ponavljanje gradiva koje ih očekuje u obveznom i izbornom dijelu državne mature.

Maja Jukić: 'Tko nema minimum iz hrvatskog testa i eseja ne može proći maturu'

Uz trud – svi prolaze maturu

Iako su ispiti mature rađeni, barem što se strukture gradiva tiče, kao jasna poruka prije svega gimnazijalcima postavljajući im standard znanja koji se od njih očekuje, matura je, poručuju tako u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje, ispit koji je prilagođen i strukovnjacima i koji, uz redovito učenje, mogu proći svi pristupnici ispita koji im otvara ulaz za fakultetsko obrazovanje. Ipak, olako shvaćanje ispita državne mature vodi jasnim posljedicama, baš kao što je to bilo prošle godine. Naime obveznom ispitu iz hrvatskog jezika kojem su pristupila 8942 maturanta, negativnu ocjenu dobilo je njih 1800 maturanata.

Uručena priznanja učenicima za najbolji uspjeh na državnoj maturi:

Ove godine na ispit iz matematike izaći će 11.863, a na hrvatski 23.014 učenika
1 / 19
Nagrada Soljačić

Uostalom ove je godine, u obveznom ispitu za hrvatski jezik, svim maturantima odaslana jasna poruka – taj će ispit pristupnici položiti tek onda kada ostvare minimalni prag na oba dijela ispita – esejskom i gramatičkom.

Naime, dosadašnja devetogodišnja praksa praćenja provedbe mature upozorila je da pristupnici i njihovi roditelji vrše pritiske ako jedan dio ispita učenik riješi odlično, drugi nedovoljno, pa zahtijevaju da im se osigura prolaznost iz predmeta uzimajući u obzir prosjek koji su ostvarili.

– U hrvatskom stvarno treba osvijestiti ljudima i pristupnicima, ali i roditeljima i nastavnicima, da učenici koji ne postignu minimalan rezultat i u eseju i u testu ne mogu položiti ispit iz toga predmeta. Prošle godine imali smo određene pritiske i pokušaje da netko tko je jedan dio ispita iz nekog razloga riješio izvrsno, a drugi dio nedovoljno, pa bi mogao u prosjeku s nulom imati čak neki minimalni prag za hrvatski, pokušaju ishoditi položeni ispit. Nije taj broj velik, ali ove godine smo tu informaciju baš eksplicitno istaknuli s obzirom na to prošlogodišnje iskustvo – poručila je tako za Večernji list još za otvaranja prijava ispita državne mature Maja Jukić, voditeljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, koji je i zadužen za provedbu mature.

Predrag Šustar, Marin Soljačić i Nikola Jelsenjak Fizika i matematika Nagrada Soljačić i ove godine za izniman uspjeh na državnoj maturi

Za maturu 21 milijun kuna

I dok za maturu iz državne blagajne, ovisno o broju polaznika, izdvajamo najviše 21 milijun kuna, dio fakulteta uz rezultate ispita i školski prosjek traže dodatne provjere maturanata. Riječ je uglavnom o intervjuima ili dodatnim provjerama koji su i eliminacijski korak tijekom upisa na fakultete, a svakako su i trošak za buduće studente jer njihovu pristupanju moraju izdvojiti u prosjeku dvjestotinjak kuna. Takve dodatne provjere, među ostalim, su na Filozofskom, Medicinskom, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

I dok će ove godine ispitu hrvatskog na višoj razini pristupiti 23.014, matematici 11.863 i engleskom jeziku više razine 19.741 maturant, samo na fakultetima u Gradu Zagrebu osigurana su 12.972 mjesta. Od te brojke 217 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu rezervirano je za naše učenike koji su izvan domovine sve s ciljem poticanja njihova povratka. I dok se kod nas tek pokušava, ako ničim drugim onda barem obećanjima da će se obrazovni sustav uskladiti s potrebama tržišta rada, promatrano samo po sastavnicama Zagrebačkog Sveučilišta i ovoj je generaciji najviše upisnih mjesta osigurano na - Ekonomskom, Pravnom i Filozofskom fakultetu.

Apsurd je to veći jer, promatrano samo prema interesu ovogodišnjih maturanata za izbornim predmetima, njih najviše zanimaju predmeti koji s fakultetima na kojima je najviše mjesta nemaju veze. Lista najpopularnijih izbornih predmeta među maturantima počinje s fizikom, koju je prijavilo 9188 maturanata, nastavlja se s biologijom, na ispit iz koje će izaći 6884 maturanta, politikom i gospodarstvom, psihologijom i kemijom, koju će pisati 4459 maturanata. Najmanje interesa među izbornim predmetima jest za etiku, koju je prijavilo 109 učenika.

Ispiti počinju 7. lipnja, a objavu rezultata maturanti očekuju 11. srpnja (imaju dva dana za eventualne prigovore). Podjela svjedodžbi u svim srednjim školama bit će 18. srpnja.

Državna matura | Autor :

Državna matura Probna matura U engleskom puno lošiji, iz hrvatskog bolji, a matematika i dalje bauk Novosti u državnoj maturi Za peticu iz fizike učite mehaniku i elektromagnetizam državna matura Novosti na državnoj maturi Ovo su novosti koje očekuju učenike na idućoj maturi

Popis lektire za višu razinu hrvatskog jezika:

1. Camus, Albert: Stranac

2. Cihlar Nehajev, Milutin: Bijeg

3. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna

4. Držić, Marin: Dundo Maroje

5. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, Josip Pupačić, Slavko Mihalić)

6. Kafka, Franz: Preobrazba

7. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi

8. Krleža, Miroslav: Povratak Filipa Latinovicza

9. Marinković, Ranko: Kiklop

10. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići

11. Salinger, Jerome David: Lovac u žitu

12. Shakespeare, William: Hamlet

13. Sofoklo: Antigona

14. Šimić, Antun Branko: Preobraženja

Popis lektire za osnovnu razinu hrvatskog jezika:

1. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna

2. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, Josip Pupačić, Slavko Mihalić)

3. Ibsen, Henrik: Nora

4. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi

5. Marinković, Ranko: Kiklop

6. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići

7. Shakespeare, William: Hamlet

8. Sofoklo: Antigona

Ključni savjet za rješavanje ispita iz engleskog jezika:

Budući da se ovim ispitom procjenjuju tri vještine, i to vještina čitanja, vještina slušanja i vještina pisanja, velika većina maturanata najtežim smatra upravo dio koji se odnosi na slušanje. Da bi bio uspješan u tome dijelu ispita, pristupniku se savjetuje:

1. da pozorno pročita upute i tekst svakoga zadatka

2. da, ako ne odgovori na neko pitanje, nastavi rješavati iduća pitanja i da tijekom drugoga slušanja pokuša odgovoriti na pitanja koja nije riješio tijekom prvoga slušanja

3. pozorno označavanje odgovora na listu za odgovore.

Matematika

Zadatak nije znalo riješiti 12 tisuća maturanata.

Potrošnja je automobila 7L/100 km, a kombi s jednim litrom goriva može prijeći 11 km. Ako su oba vozila prošla 450 km, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • kajinx:

  "Novinari" Večernjaka nebi nikad položili ovaj ispit. Gramatika, što je to?

 • Avatar raco
  raco:

  Pravni i Ekonomski fakultet bi trebalo zatvoriti na par godina. Kome trebaju novi pravnici i ekonomisti kad ih ima toliko nezaposlenih na burzi. Koji paradoks da država financira školovanje za struke koje joj uopće trenutno ne trebaju.

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  gramatika i esej...ahahaaaa bolje ih vi prvo opismenite da znaju kad se pise č a kad ć, kada dž a kad đ. ali izgleda i ovo nije toliko zlo nego pravac u kojem se razvija/ide hrvatski jezik......nije zadovoljan s njegovim ... prikaži još! novim stylingom.... žute salonke proljetni must have.... Berkelica je bila tek wauuu, cool mesoreznica.... izgledno je da su osim hard kill, takodjer korištena soft kill sredstva.... Stylish par zna koja je kombinacija.... prošetao u društvu stylish dame.... Kakva cool mama.... cool majica za decke... popodne shopingirali u Splitu... tenisice & trbušnjaci, looking great....