Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodič za maturu

Iz hrvatskog prolaz kada u gramatici i u eseju prođu prag

Ove godine na ispit iz matematike izaći će 11.863, a na hrvatski 23.014 učenika
Foto: Borna Filić/PIXSELL
02.05.2018.
u 09:25

I ova generacija najviše šanse ima za upis na Ekonomski, Pravni i Filozofski fakultet... Na zagrebačkim fakultetima ima mjesta za 13.000 studenata

Prepisivanje, korištenje šalabahtera, došaptavanje, zamjena identiteta kao i predaja ispita uime drugog učenika – teški su i kažnjivi prijestupi za sve maturante koji će i ove godine na ispite državne mature. Do početka najtežeg i zasigurno najstresnijeg ispita u životu svakog srednjoškolca preostalo je mjesec dana – pa je, uz pokušaj da si osiguraju što bolji prosjek u školama i ispune sve obveze prije zaključenja ocjena, sada pravo vrijeme za ponavljanje gradiva koje ih očekuje u obveznom i izbornom dijelu državne mature.

Uz trud – svi prolaze maturu

Iako su ispiti mature rađeni, barem što se strukture gradiva tiče, kao jasna poruka prije svega gimnazijalcima postavljajući im standard znanja koji se od njih očekuje, matura je, poručuju tako u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje, ispit koji je prilagođen i strukovnjacima i koji, uz redovito učenje, mogu proći svi pristupnici ispita koji im otvara ulaz za fakultetsko obrazovanje. Ipak, olako shvaćanje ispita državne mature vodi jasnim posljedicama, baš kao što je to bilo prošle godine. Naime obveznom ispitu iz hrvatskog jezika kojem su pristupila 8942 maturanta, negativnu ocjenu dobilo je njih 1800 maturanata.

Uručena priznanja učenicima za najbolji uspjeh na državnoj maturi:

Ove godine na ispit iz matematike izaći će 11.863, a na hrvatski 23.014 učenika
1/19

Uostalom ove je godine, u obveznom ispitu za hrvatski jezik, svim maturantima odaslana jasna poruka – taj će ispit pristupnici položiti tek onda kada ostvare minimalni prag na oba dijela ispita – esejskom i gramatičkom.

Naime, dosadašnja devetogodišnja praksa praćenja provedbe mature upozorila je da pristupnici i njihovi roditelji vrše pritiske ako jedan dio ispita učenik riješi odlično, drugi nedovoljno, pa zahtijevaju da im se osigura prolaznost iz predmeta uzimajući u obzir prosjek koji su ostvarili.

– U hrvatskom stvarno treba osvijestiti ljudima i pristupnicima, ali i roditeljima i nastavnicima, da učenici koji ne postignu minimalan rezultat i u eseju i u testu ne mogu položiti ispit iz toga predmeta. Prošle godine imali smo određene pritiske i pokušaje da netko tko je jedan dio ispita iz nekog razloga riješio izvrsno, a drugi dio nedovoljno, pa bi mogao u prosjeku s nulom imati čak neki minimalni prag za hrvatski, pokušaju ishoditi položeni ispit. Nije taj broj velik, ali ove godine smo tu informaciju baš eksplicitno istaknuli s obzirom na to prošlogodišnje iskustvo – poručila je tako za Večernji list još za otvaranja prijava ispita državne mature Maja Jukić, voditeljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, koji je i zadužen za provedbu mature.

Za maturu 21 milijun kuna

I dok za maturu iz državne blagajne, ovisno o broju polaznika, izdvajamo najviše 21 milijun kuna, dio fakulteta uz rezultate ispita i školski prosjek traže dodatne provjere maturanata. Riječ je uglavnom o intervjuima ili dodatnim provjerama koji su i eliminacijski korak tijekom upisa na fakultete, a svakako su i trošak za buduće studente jer njihovu pristupanju moraju izdvojiti u prosjeku dvjestotinjak kuna. Takve dodatne provjere, među ostalim, su na Filozofskom, Medicinskom, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

I dok će ove godine ispitu hrvatskog na višoj razini pristupiti 23.014, matematici 11.863 i engleskom jeziku više razine 19.741 maturant, samo na fakultetima u Gradu Zagrebu osigurana su 12.972 mjesta. Od te brojke 217 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu rezervirano je za naše učenike koji su izvan domovine sve s ciljem poticanja njihova povratka. I dok se kod nas tek pokušava, ako ničim drugim onda barem obećanjima da će se obrazovni sustav uskladiti s potrebama tržišta rada, promatrano samo po sastavnicama Zagrebačkog Sveučilišta i ovoj je generaciji najviše upisnih mjesta osigurano na - Ekonomskom, Pravnom i Filozofskom fakultetu.

Apsurd je to veći jer, promatrano samo prema interesu ovogodišnjih maturanata za izbornim predmetima, njih najviše zanimaju predmeti koji s fakultetima na kojima je najviše mjesta nemaju veze. Lista najpopularnijih izbornih predmeta među maturantima počinje s fizikom, koju je prijavilo 9188 maturanata, nastavlja se s biologijom, na ispit iz koje će izaći 6884 maturanta, politikom i gospodarstvom, psihologijom i kemijom, koju će pisati 4459 maturanata. Najmanje interesa među izbornim predmetima jest za etiku, koju je prijavilo 109 učenika.

Ispiti počinju 7. lipnja, a objavu rezultata maturanti očekuju 11. srpnja (imaju dva dana za eventualne prigovore). Podjela svjedodžbi u svim srednjim školama bit će 18. srpnja.

Ključne riječi

Komentara 6

KA
kajinx
15:37 02.05.2018.

"Novinari" Večernjaka nebi nikad položili ovaj ispit. Gramatika, što je to?

Avatar raco
raco
10:32 02.05.2018.

Pravni i Ekonomski fakultet bi trebalo zatvoriti na par godina. Kome trebaju novi pravnici i ekonomisti kad ih ima toliko nezaposlenih na burzi. Koji paradoks da država financira školovanje za struke koje joj uopće trenutno ne trebaju.

DU
Deleted user
16:27 02.05.2018.

gramatika i esej...ahahaaaa bolje ih vi prvo opismenite da znaju kad se pise č a kad ć, kada dž a kad đ. ali izgleda i ovo nije toliko zlo nego pravac u kojem se razvija/ide hrvatski jezik......nije zadovoljan s njegovim novim stylingom.... žute salonke proljetni must have.... Berkelica je bila tek wauuu, cool mesoreznica.... izgledno je da su osim hard kill, takodjer korištena soft kill sredstva.... Stylish par zna koja je kombinacija.... prošetao u društvu stylish dame.... Kakva cool mama.... cool majica za decke... popodne shopingirali u Splitu... tenisice & trbušnjaci, looking great....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije