Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U engleskom puno lošiji, iz hrvatskog bolji, a matematika i dalje bauk

Probna matura za 3000 maturanata održana u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Puli, Zadru, Šibeniku i Varaždinu
29. ožujka 2018. u 12:59 0 komentara 755 prikaza
Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Probnu maturu pisalo je 3000 maturanata i pokazalo se da su, za razliku od lani, znatno lošiji u engleskom jeziku (13 posto), a poboljšanje rezultata vidi se na ispitu iz hrvatskoga jezika (10 posto).

Državna matura Fizika je in – pisat će je 9188 maturanata

Matematika je, pak, tradicionalno najlošija. Kao i lani, uspješnost na ispitu iz engleskog jezika bila je ukupno najveća – na B razini iznosila je 65 posto, (2015. 71 posto, 2016. 73 posto, 2017. 71 posto), no više zabrinjava velik pad uspješnosti na A razini jer su ove godine maturanti postigli samo 58-postotnu uspješnost, a lani je ona bila 71 posto. Matematiku su maturanti na A razini riješili 39 posto (37 posto lani), a na B razini 40 posto (lani 43).

Razlog za lošiji engleski je i u opuštenosti jer ga mnogi učenici doživljavaju kao lakši predmet. Čak trećina maturanata izjavila je da se još nisu počeli pripremati za državnu maturu te je moguće i da engleski još nije došao na red – izjavio je Toni Milun s Visokog učilišta Algebra koje je i organiziralo testiranje. Kada bi danas bila državna matura, za nju se potpuno spremnima smatra samo jedan posto maturanata, vrlo dobro pripremljenima njih osam posto, dobro 51 posto, a loše njih 40 posto.

Za 25. obljetnicu HUP potiče poduzetništvo u srednjim školama Hrvatske PROMO Za 25. obljetnicu HUP potiče poduzetništvo u srednjim školama Hrvatske Učenici Donacijski natječaji HT-a Osječki đaci izradili najbolji 
IoT projekt Toni Milun Aplikacija Toni Milun objavio video: U dva koraka saznajte imate li pravo na povrat poreza
TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.