Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fizika i matematika

Nagrada Soljačić i ove godine za izniman uspjeh na državnoj maturi

Predrag Šustar, Marin Soljačić i Nikola Jelsenjak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
25.04.2018.
u 12:38

Dodjela nagrade Soljačić održat će se 31. srpnja.

Ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić i ove godine dodijelit će pet tisuća američkih dolara vrijednu nagradu Soljačić najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi iz područja fizike i matematike, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Nagrada Soljačić dodjeljuje se u iznosu od pet tisuća američkih dolara, a dobit će je maturant ili maturantica koji/a na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) + postotak iz fizike.

Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, oni će podijeliti nagradu.

Dodjela nagrade Soljačić održat će se 31. srpnja, a zajednički će je uručiti profesor Soljačić, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Državama, i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije