Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj kamensko

Iz državne blagajne izbili najmanje 14 milijuna kuna

'12.08.2010., Reljkoviceva 8, Zagreb - Konferencija za medije sindikata Kamenskog zbog pokretanja stecajnog postupka zbog neisplacenih placa radnicima i teske financijske situacije. Antun Crlenjak, di
'Goran Stanzl/PIXSELL'
21.09.2012.
u 18:06

Petra Tonkovića tereti se da je kao šef Fonda za razvoj odobrio novac vukovarskoj tvrtki na čijem su čelu bili Crlenjak i Vlajčević

Zagrebački Županijski sud postao je “bogatiji” za još jedan predmet - aferu kobilje mlijeko u sklopu slučaja Kamensko.

Kobilje mlijeko

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv trojice bivših čelnika uništene tekstilne tvornice Kamensko - Antuna Crlenjaka, Davora Vlajčevića i Damira Rihtarića te Petra Tonkovića, bivšeg čelnika Fonda za razvoj i zapošljavanje, i bivšeg zaposlenika Hrvatske poštanske banke Ivana Sablja. Tereti ih se da su zlorabeći položaj iz državnog proračuna 2008. izbili najmanje 14 milijuna kuna.

Prema optužnici, tu je svotu prvookrivljeni Tonković, kao šef navedenog Fonda, isplatio vukovarskoj tvrtki Eko Grad za gradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka iako za to nije ispunjavala uvjete, odnosno odluka Upravnog odbora Fonda o odobrenju zajma nije stupila na snagu. Bitno je napomenuti da je osnivač Eko Grada bio Vlajčević, a direktor tvrtke Crlenjak, s time da su obojica u to vrijeme bila u Nadzornom odboru Kamenskog.

Sablju se tereti da je u dogovoru s Tonkovićem “blagoslovio” navedeni iznos vukovarskoj tvrtki iako kredit za to nije bio odobren. Tih 14 milijuna kuna raznim je fiktivnim ugovorima na kraju završilo u firmi Vilinske poljane čiji je direktor bio Vlajčević, a koja je s Eko Gradom imala ugovor o poslovnoj suradnji u realizaciji projekta farme. Vlajčevića se tereti da je sredstva nenamjenski trošio za plaćanje dugova, odnosno da je drugima posuđivao novac, uz ostalo i Kamenskom.

Ginekološki pregledi

Rihtarić, bivši direktor Kamenskog, na Županijskom će sudu odgovarati što je u rujnu 2008. sklopio ugovor o sistematskim pregledima radnica Kamenskog s ginekološkom ordinacijom majke Petra Tonkovića iako su se u toj ordinaciji mogli obavljati isključivo ginekološki, a ne sistematski pregledi. Rihtarić je za tu svrhu uzeo dva zajma od po 260 tisuća kuna od Ars projekta koji su osnovale Vilinske poljane, a zapravo je prema optužnici riječ o novcu iz Fonda.

Podsjetimo, 2010. očajne radnice Kamenskog štrajkale su glađu.

Komentara 9

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
18:22 21.09.2012.

a toliko su se kleli u Tita i partiju,ahhahaahaaa

Avatar oto1
oto1
18:33 21.09.2012.

Ovo nece izaci na dobro, ako kukuriovci ostanu do kraja mandata, moglo bise lako dogoditi da otkriju sve malverzacije.

JA
jamanuša
18:20 21.09.2012.

drug do druga ili drpislav do drpislava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije