Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRICA U RIMU

Italija protiv unilateralnih odluka u Savudrijskoj vali

Foto: Silvije Tomašević
1/3
18.01.2018.
u 19:38

Ministrica Pejčinović Burić se, na zajedničkoj konferenciji za novinare, zahvalila Alfanu na talijanskoj potpori skorom članstvu Hrvatske u Schengenski prostor.

Italija se protivi unilateralnim odlukama i unilateralnim provedbama arbitražnog rješenja u Savudrijskoj vali, izjavio je danas talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano i poželio da Hrvatska i Slovenija u dogovoru prevladaju nesuglasice. Italija snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengenski prostor izjavio je Alfano na koncu sastanka Koordinacijskog odbora ministara dvije države u Farnesini, sjedištu talijanske diplomacije.

Pod supredsjedanjem hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić i talijanskog ministra vanjskih poslova Angelina Alfana, održan je treći sastanak Koordinacijskod odbora na koncu kojeg je potpisana i Zajednička deklaracija kao sveobuhvatan dokument kojom su se dvije strane obvezale na jačanje političke suradnje i pružanje međusobnih potpora u regionalnim i multilateralnim organizacijama i forumima te su utvrđena konkretna područja i modaliteti suradnje u narednom razdoblju.

Ministrica Pejčinović Burić se, na zajedničkoj konferenciji za novinare, zahvalila Alfanu na talijanskoj potpori skorom članstvu Hrvatske u Schengenski prostor. Italija pruža potporu i hrvatskim nastojanjima da što prije otpočne pristupni proces za članstvo Hrvatske u OECD-u (Organizaciji za gospodarski razvitak i suradnju).

Obje vlade su posebnu pozornost posvetile mogućnostima unapređenja statusa nacionalnih manjina. Pejčinović Burić zahvalila je Italiji na priznavanju povijesne prisutnost jezične i kulturne hrvatske manjine u pokrajini Furlanija Julijska krajina. Za promoviranje hrvatskog jezika i kulture hrvatskoj manjini sa sjedištem u Trstu osigurana su financijska sredstva.

Hrvatska i Italija su jačanje suradnje na Jadranu. Dana je potpora i za promociju Jadransko-jonskog plinovoda u okviru zajedničke energetske politike Europske unije. Raspravaljalo se i o pitanju upravljanja i izlova male plave ribe. Dogovoreno je jačanje prometne povezanosti, posebno pomorskih pravaca, s namjerom ponovnog uvođenja izravnih trajektnih linija od Umaga i Trsta do povezivanja ostalih zainteresiranih gradova i luka što bi dodatno doprinijelo jačanju gospodarskih veza, turističkog prometa te još snažnijeg povezivanja dviju susjednih i partnerskih država. 

Slijedeći sastanak Koordinacijskog odbora bi se trebao održati slijedeće godine u Zagrebu.

Pogledajte i galeriju: Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

1/59

Komentara 19

RI
rimac444
20:00 18.01.2018.

Dok su janezi, srbi jedinstveni i složni u interesima svojih država i kad znaju da nisu u prvu, na žalost hrvatski izdajnici, komunjare i slična bagra su naši najveći neprijatelji. Samo da potsjetimo da je izdajnik račan sa svojom bagromm prodao Savudrijsku valu.

ZS
zspanco
18:49 18.01.2018.

Ma i ja "podupirem" svojoj susjedi, ali ona se stalno izmiče.

NO
nogogaz
16:57 18.01.2018.

Samo bi dalje pitali dali podržavaju arbitražu i zašto službeno italije ne priznaje da je hrvatska susjedna država.... Ali ne triba narod na balkanu da nema ni jedna država na plsneti koja podržava balkansku trzu kako arbitraža nije međunarodno pravno važeca obaveza lipe naše i slovenije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije