Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška

Komisija pozvala Sloveniju i Mađarsku da odblokiraju ulazak Hrvatske u OECD

Cecilia Malmström
Patrik Macek/PIXSELL
13.01.2018.
u 14:34

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström u priopćenju je istaknula da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u OECD-u te da je, s obzirom na složenost i zahtjeve pravne stečevine EU-a, spremna za pristupanje

Nije pomogao ni pritisak Bruxellesa ni razgovori premijera Andreja Plenkovića s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurríom ni razgovor s mađarskim mu kolegom Viktorom Orbanom, pa ni 14,5 milijuna eura koje je Hrvatska platila MOL-u za izgubljenu arbitražu u Ženevi – Mađarska i dalje ostaje na stavu da Hrvatsku ne pušta u tu organizaciju koja okuplja 35 najrazvijenijih država svijeta. Mađari, naime, smatraju da je Hrvatska država u kojoj je vladavina prava manjkava, a glavni je razlog progon šefa MOL-a Zsolta Hernadija zbog navodnog davanja mita Ivi Sanaderu u zamjenu za upravljačka prava u Ini..

– Ne možemo podržati kandidaturu bilo koje države sve dok se temeljne vrijednosti te organizacije, kao što su vladavina prava i priznavanje odluka međunarodnih sudova ne poštuju u potpunosti – poručili su za Večernji iz mađarskog ministarstva vanjskih poslova te dodali kako je interes Mađarske da riješi pitanja koja su vezana uz poštivanje osnovnih vrijednosti i principa, na zadovoljstvo obiju strana.

Uz Mađarsku, Hrvatsku kandidaturu za članstvo u OECD-u blokira i Slovenija, zbog hrvatskog odbijanja odluke Arbitražnog suda o granici. Obje države, Mađarska i Slovenija, tako bilateralne probleme pokušavaju riješiti blokadama, što je modus operandi oko kojeg se diže prašina u EU, gdje se – prvenstveno u odnosu na Hrvatsku – apostrofira opasnost da bi takav način mogao otežati proširenje EU. No u slučaju mađarske i slovenske blokade Hrvatske stav EK je jasan i njega je iznijela povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström u odgovoru na pitanje zastupniku u Europskom parlamentu Toninu Piculi (SDP)..     .

Cecilia Malmström
1/19

– Stajalište EU je još od 2007. da bi sve članice EU koje podnesu zahtjev za članstvo trebalo smatrati prihvatljivima za pristupanje te ih automatski uključiti u postupak pristupanja. To je stajalište koje EK, kao predstavnik EU u OECD-u, i ostale članice zagovaraju u raspravi o proširenju OECD-a te žalimo što su dvije države članice od njega odstupile – kazala je C. Malmström.

Dodala je i da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u OECD-u te da je, s obzirom na složenost i zahtjeve pravne stečevine EU, spremna za pristupanje

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Cecilia Malmström
1/10

Komentara 53

Avatar Marko
Marko
15:13 13.01.2018.

hahahaaa,toliko o tome da je cijela EU protiv Hrvatske,a na strani Slovenije........

DU
Deleted user
14:52 13.01.2018.

zar slovenija to blokira. a naši gradovi puni reklama gorenje... čovjek mora biti glup.

BB
branimir.bauer.9
15:42 13.01.2018.

Puno smo si sami krivi za ovakav tretman. Dopustili smo i dalje dopuštamo petoj koloni da nas blati gdje stigne. I u Zemlji i vani. I tako od 'oslobođenja' 1945.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije