Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komisija pozvala Sloveniju i Mađarsku da odblokiraju ulazak Hrvatske u OECD

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström u priopćenju je istaknula da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u OECD-u te da je, s obzirom na složenost i zahtjeve pravne stečevine EU-a, spremna za pristupanje
13. siječnja 2018. u 14:34 53 komentara 10368 prikaza
Cecilia Malmström
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nije pomogao ni pritisak Bruxellesa ni razgovori premijera Andreja Plenkovića s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurríom ni razgovor s mađarskim mu kolegom Viktorom Orbanom, pa ni 14,5 milijuna eura koje je Hrvatska platila MOL-u za izgubljenu arbitražu u Ženevi – Mađarska i dalje ostaje na stavu da Hrvatsku ne pušta u tu organizaciju koja okuplja 35 najrazvijenijih država svijeta. Mađari, naime, smatraju da je Hrvatska država u kojoj je vladavina prava manjkava, a glavni je razlog progon šefa MOL-a Zsolta Hernadija zbog navodnog davanja mita Ivi Sanaderu u zamjenu za upravljačka prava u Ini..

Kolinda Grabar-Kitarović Ručak s Pahorom 'Grabar-Kitarović: ljudi uz granicu su najbitniji

– Ne možemo podržati kandidaturu bilo koje države sve dok se temeljne vrijednosti te organizacije, kao što su vladavina prava i priznavanje odluka međunarodnih sudova ne poštuju u potpunosti – poručili su za Večernji iz mađarskog ministarstva vanjskih poslova te dodali kako je interes Mađarske da riješi pitanja koja su vezana uz poštivanje osnovnih vrijednosti i principa, na zadovoljstvo obiju strana.

Uz Mađarsku, Hrvatsku kandidaturu za članstvo u OECD-u blokira i Slovenija, zbog hrvatskog odbijanja odluke Arbitražnog suda o granici. Obje države, Mađarska i Slovenija, tako bilateralne probleme pokušavaju riješiti blokadama, što je modus operandi oko kojeg se diže prašina u EU, gdje se – prvenstveno u odnosu na Hrvatsku – apostrofira opasnost da bi takav način mogao otežati proširenje EU. No u slučaju mađarske i slovenske blokade Hrvatske stav EK je jasan i njega je iznijela povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström u odgovoru na pitanje zastupniku u Europskom parlamentu Toninu Piculi (SDP)..     .

Cecilia Malmström
1 / 19
Andrej Plenković i Miro Cerar

– Stajalište EU je još od 2007. da bi sve članice EU koje podnesu zahtjev za članstvo trebalo smatrati prihvatljivima za pristupanje te ih automatski uključiti u postupak pristupanja. To je stajalište koje EK, kao predstavnik EU u OECD-u, i ostale članice zagovaraju u raspravi o proširenju OECD-a te žalimo što su dvije države članice od njega odstupile – kazala je C. Malmström.

Dodala je i da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u OECD-u te da je, s obzirom na složenost i zahtjeve pravne stečevine EU, spremna za pristupanje

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Cecilia Malmström
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Miro Cerar i Andrej Plenković Izvor iz Komisije: 'Juncker ne planira sastanak s Cerarom i Plenkovićem, to je u njihovim rukama' Plenković i Cerar MIRO CERAR 'Najbolje bi bilo da Hrvatska pristane na provedbu' Andrej Plenković i Viktor Orban Dokumenti svjedoče o novoj tužbi Hrvatska ipak uplatila MOL-u 14,5 milijuna eura za izgubljenu arbitražu
smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

  • Marko:

    hahahaaa,toliko o tome da je cijela EU protiv Hrvatske,a na strani Slovenije........

  • Deleted user:

    zar slovenija to blokira. a naši gradovi puni reklama gorenje... čovjek mora biti glup.

  • branimir.bauer.9:

    Puno smo si sami krivi za ovakav tretman. Dopustili smo i dalje dopuštamo petoj koloni da nas blati gdje stigne. I u Zemlji i vani. I tako od 'oslobođenja' 1945.