Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
širenje granice

MUP je zadovoljan raspravom o schengenskom prostoru u Europskom parlamentu

Granica
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.12.2017.
u 14:38

Strateški ciljevi Vlade Republike Hrvatske su pristupanje Republike Hrvatske schengenskom prostoru kao i pristupanje Republike beurozoni, stoji u priopćenju.

MUP je zadovoljan raspravom u Europskom parlamentu koja je bila posvećena proširenju schengenskog prostora na Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku.

- Naglašavamo kako su obuhvaćanje Republike Hrvatske u ovoj raspravi u Europskom parlamentu inicirali upravo hrvatski zastupnici u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske - stoji u priopćenju.

Pozdravljaju 'ohrabravajuće poruke' koje je uputio povjerenik Dimitris Avramopoulos.

- Izrazivši jasnu podršku proširenju schengenskog prostora i optimizam u donošenje odgovarajuće političke odluke Vijeća, potvrdio je poruku koju je uputio i tijekom posjeta Republici Hrvatskoj i razgovora s predsjednikom Vlade RH mr. sc. Andrejom Plenkovićem početkom listopada ove godine. Pritom je ukazao na izravnu poveznicu između odluke o proširenju schengenskog prostora i jačanja sigurnosti Europske unije te zajamčio kontinuiranu podršku Europske komisije u provedbi preostalih evaluacija kao i u nastojanjima Republike Hrvatske da ispuni preostale uvjete i osigura punu primjenu schengenske pravne stečevine. 

Rasprava u Europskom parlamentu potvrda je napora koje je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske proteklih mjeseci uložilo u definiranje i izražavanje jasnih stajališta na sastancima Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove kao i u jačanje suradnje s povjerenikom Avramopoulosom, Glavnom upravom za unutarnje poslove u Europskoj komisiji, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Ohrabruje i činjenica da je u obraćanju povjerenika Avramopoulosa kao i u intervencijama hrvatskih zastupnika tijekom rasprave u Europskom parlamentu prepoznato i podržano zalaganje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za primjenu novih informacijskih sustava kao što su sustav ulaza i izlaza i europski sustav za informacije i autorizaciju  putovanja u Republici Hrvatskoj od samoga početka njihove operativne provedbe, što je od iznimne važnosti za učinkovitu zaštitu vanjske granice Europske unije. 

Strateški ciljevi Vlade Republike Hrvatske su pristupanje Republike Hrvatske schengenskom prostoru kao i pristupanje Republike beurozoni. 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odlučno je do kraja 2018. godine ispuniti sve preostale bu pojedinim područjima primjene schengenske pravne stečevine kako bi opravdalo što skorije donošenje političke odluke Vijeća EU-a o članstvu Republike Hrvatske u schengenskom prostoru - stoji u priopćenju.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

Granica
1/23

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije