Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonino Picula:

Nikad jača potpora za Schengen

Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.12.2017.
u 21:57

Hrvatska zadovoljava 68 od ukupno 98 preporuka nužnih da bi ukupna evaluacija Komisije bila pozitivna, kaže Picula

Hrvatska nikad nije imala snažniju potporu Europskog parlamenta za ulazak u schengensku zonu bez granica nego što to ima danas – zaključio je SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula nakon rasprave o proširenju Schengena na Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku.

Rasprava koja je uključivala i Hrvatsku, a ne samo dvije balkanske države članice EU koje već imaju preporuku Komisije za ulazak u Schengen, održana je na inicijativu grupe europskih socijaldemokrata. I predsjednik te grupe Gianni Pittella naglasio je da i “hrvatski građani zaslužuju ispunjenje obećanja da imaju pravo pristupiti Schengenu kada ispune uvjete za to”.

– U EU ne može biti država prvog i drugog razreda i stoga poručujemo Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj da svatko tko poštuje schengenske kriterije izravno ulazi u schengenski prostor – rekao je Talijan Pittella.

Uime Europske komisije govorio je povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

– Stav je EK da Bugarska i Rumunjska već ispunjavaju potrebne uvjete. Pozitivno su ocijenjene između 2009. i 2011. i sad je na Vijeću da odluči o ukidanju graničnih prijelaza, za što je nužna jednoglasna odluka.

Vrijeme je da se to konačno dogodi. Što se tiče Hrvatske, blisko surađujemo s hrvatskim vlastima na identificiranju onih područja u kojima je još potreban napredak kako bismo što prije pozitivno zaključili schengensku evaluaciju – rekao je Avramopoulos.

Picula je iznio podatak da Hrvatska, prema posljednjoj evaluaciji Komisije provedenoj krajem studenog, trenutačno zadovoljava 68 od ukupno 98 preporuka koje treba zadovoljiti da bi ukupna evaluacija Komisije bila pozitivna.

– Glavni cilj je tehničku spremnost ostvariti tijekom 2018. kako bi Vijeće najkasnije početkom 2019. moglo donijeti političku odluku o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru. Smatram da bi primitak Hrvatske u schengenski prostor na summitu u Rumunjskoj 2019. bio važna poruka i odluka koja bi išla u prilog ujedinjenijoj, snažnijoj i demokratskijoj Europi – poručila je HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica.

Komentara 7

BR
brojevi
22:22 13.12.2017.

T. Picula, jedan od rijetkih SDP-ovaca kojeg mi je uvijek drago vidjeti. Kamo sreće da je izabran za čelnika SDP-a.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
00:57 14.12.2017.

Podrška za g. Piculu. Razmislite o povratku i preuzimanju SDP-a. Današnje vodstvo nažalost nije doraslo ulozi, a samo čekamo da netko konačno kaže Car je gol.

HR
hromcan
07:54 14.12.2017.

Spasi nas Bože čim više tih asociacija EU. Jer što čemo se jače implemetirati to čemo krvavije izlaziti iz te tvorevine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije