Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog dokumentacije

Istražno povjerenstvo za Inu odgodilo drugu sjednicu

ina
Arhiva VL
08.06.2010.
u 13:35

Pitanje je zašto se zasadilo sjeme zla i zašto se prodala Ina - nastavio je Kunst upitavši i zašto su MOL-u darovana upravljačka prava koja mu s kupljenih 25 posto plus jednom dionicom ni po čemu nisu pripadala.

Saborsko istražno povjerenstvo za Inu odgodilo je drugu sjednicu  jer Vlada nije dostavila traženu dokumentaciju o prvoj fazi privatizacije Ine iz 2003. godine.  Stoga  HDZ-ova većina nije željela nastaviti  raspravu dok se dokumentacija ne kompletira iako je predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec  (SDP) predložila da se raspravlja o ugovorima potpisanima 2009. na temelju kojih je MOL stekao upravljačka prava u Ini, za koja SDP tvrdi da bi mu pripadala tek kad bi imao većinsko vlasništvo u Ini.

Boris Kunst (HDZ), potpredsjednik povjerenstva, u dijelu rasprave koji se odnosio na to nastaviti ili ne s raspravom ustvrdio je da treba odraditi prvu etapu o sklapanju ugovora o prodaji 25 posto plus jedne dionice između Ine i MOL-a pa tek onda nastaviti raspravu.
- Nemamo dokumenata za prvu etapu i smatramo da ne bi bilo dobro govoriti o drugoj. Treba vidjeti tko je predlagao privatizaciju Ine, a to je vidljivo iz Vladina zapisnika, a ne iz odluka. Vas u SDP-u ne zanima zašto je 2003. zamućena voda, a mi u HDZ-u smatramo da tu vodu treba razbistriti.

- Pitanje je zašto se zasadilo sjeme zla i zašto se prodala Ina - nastavio je Kunst upitavši i zašto se pustio taj karijes i zašto su MOL-u darovana upravljačka prava koja mu s kupljenih 25 posto plus jednom dionicom ni po čemu nisu pripadala.

Gordan Maras (SDP) žustro mu je uzvratio ustvrdivši da je zanimljivo da u roku od sedam dana od Vlade nisu dobili traženu dokumentaciju. Zatražio je da se skine oznaka tajnosti s  ugovora o plinskom poslovanju  rekavši da će se možda tada doznati zbog čega je poskupio plin i zašto naše gospodarstvo  plaća skuplji plin od gospodarstava u okruženju, pa i u Mađarskoj.

Upozorio je Kunsta da od povjerenstva ne radi  cirkus jer povjerenstvo to nije. Možemo samo zaključiti da Vlada nije dostavila dokumente jer HDZ ne želi raspravu o ugovorima iz 2009. Dakle, ako nemamo političku volju, ne možemo raspravljati. A Zlatko Koračević (HNS) podržao je stav SDP-a  uz napomenu da su od dokumenata važniji iskazi svjedoka,  ljudi koji su sudjelovali  u privatizaciji i vođenju Ine od 2003. do danas kao i članova  Račanove Vlade - Gorana Granića, Slavka Linića, Bože Kovačevića, Mate Crkvenca, Željka Peceka, Radimira Čačića te HDZ-ova ministra Ivana Šukera,  koji je gotovo cijelo vrijeme od 2004. do danas sjedio u NO-u. Smatra da su važni i Sanaderov i Polančecov iskaz.

A Ana Lovrin (HDZ) naglasila je kako treba vidjeti uvjete natječaja i da to što je Vlada nešto privatizirala ne znači da je taj ugovor  iz 2003. godine  bio u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Goran Marić (HDZ) kazao je kako rasprava treba biti na visokoj političko-kulturnoj razini te da ne treba izbjegavati raspravu ni o jednoj  sitnici, ali treba početi od početka.Ustvrdio je da je nakon privatizacije Ine nastao velik dug, najviše prema državi, te da bi USKOK  tamo imao dosta posla. On sam drži da su dokumenti važniji od iskaza svjedoka.   

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:13 08.06.2010.

Zaista se nezna ko je više pokrao i opljaćkao ovu državu dali -SDP ili HDZ

OB
-obrisani-
16:25 08.06.2010.

Shvatili su da svaka istraga nakraju dovede do vrha HDZa. mislim da je već svima jasno kako je upravo ADZ uzrok te mutne vode ..

MI
mikesh
13:30 09.06.2010.

baš zanimljivo zašto HDZ-ova vlada nije dostavila podatke o privatizaciji INE u vrijeme SDP-ove vlade, možda zato da ovaj Kunst može srati spletkariti svojim izmišljanjima. Zašto naS VLADA NE POČAsti neposrednim izborom saborskih zastupnika tako da ovakvi šupci više nikad ne vide saborsku fotelju i ostale privilegije koje ona nosi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije