Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savo Štrbac:

"Interpol stopira zahtjeve Hrvatske za uhićenja ratnih zločinaca"

štrbac
vl
10.04.2011.
u 11:09

Savo Štrbac, voditelj dokumentacijskog centra Veritas tvrdi kako Hrvatska traženjem od Interpola da raspisuje tjeralice za Srbima, zapravo sprječava njihov povratak u Hrvatsku.

BEOGRAD - Nakon uhićenja Božidara Vučurevića u Srbiji, a prema Interpolovoj tjeralici na traženje Hrvatske, beogradske Večernje novosti su od MUP-a Hrvatske dobile podatak kako Hrvatska preko Interpolovih tjeralica traga za 1.011 osoba, ali nisu dobili podatak koliko osoba Hrvatska traži zbog ratnih zločina ili drugih kaznenih djela počinjenih u ratu.

No, Savo Štrbac, voditelj dokumentacijskog centra Veritas tvrdi kako Hrvatska traženjem od Interpola da raspisuje tjeralice za Srbima, zapravo sprječava njihov povratak u Hrvatsku.

- Ovo je klasičan primjer zastrašivanja Srba da se vrate na svoja ognjišta. Nažalost, za sada to kod međunarodne zajednice prolazi - kaže Štrbac dodajući kako je prema Interpolovim tjeralicama iz Hrvatske do sada širom svijeta uhićeno 107 osoba, od čega je 29 izručeno Hrvatskoj.

- Ali, od tih 29 izručenih, 12 je oslobođeno optužbi za zločine, a 17 je još u postupku i vjerovatnio će i oni biti oslobođeni. Upravo ovaj podatak je ključan za Interpol kao organizaciju, jer im pokazuje kako zahtjevi iz Hrvatske nisu pravno utemeljeni i, u biti, Hrvatska obmanjuje Interpol i iskorištava ovu sigurnosnu instituciju za zastrašivanje Srba. U kontaktima s osobama, što iz Interpola, što iz međunarodne zajednice dobio sam informacije kako je Hrvatska vrlo blizu kazne, odnosno Intetrpol će stopirati mnoge zahtjeve Hrvatske za uhićenja jer nisu, očito pravno utemeljeni i za njih nema dokaza - tvrdi za Novosti Štrbac dodajući kako je "Hrvatska postala pravi majstor u obmanjivanju međunarodne zajednice i prikrivanju etničkog čišćenja Srba sa svoga područja".

- Hrvatska je sa preko tisuću tjeralica i raznih optužnica protiv Srba degradirala kaznena djela ratnog zločina pred međunarodnom zajednicom. Prema hrvatskom pravosuđu, i ubijanje razne stoke, krađa kućanskih aparata i automobila je ratni zločin - mudruje Štrbac.

Novosti doznaju, pozivajući se na Veritas, kako se na najnovijem popisu koji je u siječnju Hrvatska predala Srbiji "nalazi 1 549 osumnjičenih za ratne zločine i od toga je 377 osoba pod istragom, a u Hrvatskoj je osuđeno 569 osoba".

Komentara 107

IV
ivicas
21:47 11.04.2011.

da oni bi se vratili na svoja ognjista koja su dobili mukte za vrjeme stare jugoslavije kao solunski borci

SR
sta_reci
14:50 10.04.2011.

Da, da ... glavno da su srpske optuznice potpisane pod prisilom u srpskim zatvorima i tjeralice bazirane na njima, vjerodostojne. I da, rat se vodio u Srbiji, i opet smo mi, govna hrvatska, agresori na goloruke srbe. Crkni, gnjido.

32
321961
09:39 11.04.2011.

sad ce vojo kuci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije